Θεατρικές παραστάσεις στο Κροκύλειο

 02 Οκτ 2019
Ανασκαλεύοντας τα αρχεία του Συλλόγου, για υλικό που θα μπορούσα να παρουσιάσω στην ιστοσελίδα, διαπίστωσα ότι στο χωριό μας φιλοξενήθηκαν αρκετές θεατρικές παραστάσεις, πράγμα σίγουρα πολύ σπάνιο για έναν ορεινό οικισμό σαν τον δικό μας. Γενικότερα το θέατρο σε ορεινούς οικισμούς είναι ένα σπάνιο θέαμα και ιδιαίτερα σήμερα που τα χωριά δεν κρατούν τους κατοίκους τους όλο το χρόνο και τα σχολεία που κάποτε συγκροτούσαν μαθητικούς θιάσους, έχουν κλείσει.   
Οι θεατρικές παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 40-50 χρόνια στο Κροκύλειο συνδέονται τις περισσότερες φορές με τις εκδηλώσεις ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ που δημιούργησαν γενικότερα μία πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα στο χωριό μας. Τα περισσότερα από τα έργα αυτά ήταν αξιόλογα ενώ αρκετά όπως είναι φυσικό αφορούσαν τον Μακρυγιάννη.
Η θεατρική αναδρομή που ακολουθεί  προέρχεται από υλικό του Συλλόγου (αρχείο εφημερίδας του Συλλόγου, φωτογραφίες) καθώς και προσωπικά αρχεία.

περί το 1973: «Μακρυγιάννης, ο σταυραετός της Ρούμελης»

Η πρώτη αναφορά που βρήκαμε για θεατρική παράσταση στο Κροκύλειο αφορά το έργο του Γιώργου Καψάλη (1938-1999) με τίτλο «Μακρυγιάννης, ο σταυραετός της Ρούμελης» που παίχτηκε από τον ερασιτεχνικό θίασο του Γυμνασίου Λιδωρικίου και "περιόδευσε" με πολύ μεγάλη επιτυχία εκτός Λιδωρικίου σε Πεντάπολη και Κροκύλειο περί το 1973, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση που βρήκαμε στο lidoriki.com. Σε απόπειρα να ανακτηθεί κάποιο αντίγραφο του έργου αυτού, επικοινώνησα με τον ανηψιό του συγγραφέα Θύμιο Καψάλη ο οποίος παρά την έρευνά του δεν κατάφερε να το εντοπίσει.

1975: «Ο Μακρυγιάννης»


Ήταν η επομένη του Πάσχα, ανήμερα του Αη Γιωργιού (5 Μαΐου) που η παράσταση "Ο Μακρυγιάννης" παίχτηκε στην κατάμεστη πλατεία του χωριού μας, σε μία εξέδρα που στήθηκε μπροστά ακριβώς από το σχολαρχείο (σημερινό ξενοδοχείο) από τον θίασο της Ελληνικής Λαϊκής Σκηνής, του σκηνοθέτη Κλέαρχου Καραγιώργη με πρωταγωνιστή τον Φοίβο Ταξιάρχη. Το έργο που έγραψε ο Δημήτρης Φωτιάδης, συγκέντρωσε πολύ κόσμο γεμίζοντας ασφυκτικά την πλατεία.


1979: «Ο Τυχοδιώκτης»

Στα πλούσια Μακρυγιάννεια του 1979, παρουσιάστηκε (πιθανότατα πάλι στην πλατεία) η θεατρική παράσταση "Ο Τυχοδιώκτης" του Χουρμούζη από τον θίασο "ΔΕΣΜΟΙ" με πρωταγωνίστρια την Ασπασία Παπαθανασίου.


1999: «Μακρυγιάννης»Η παράσταση ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ με τον Χρίστο Καλαβρούζο επιστρέφει πάλι μετά από πολλά χρόνια (1975) στο χωριό για τις εκδηλώσεις "Μακρυγιάννεια '99".


1983: «Οι χωριάτες»

Θεατρική παράσταση από τον θίασο ΠΑΛΚΟΣΕΝΙΚΟ των αδερφών Τσάγκα με το έργο του Ρουζάντε "Οι χωριάτες"

1987: «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα»
Το θεατρικό τμήμα του ομόνυμου συλλόγου «Ο Μακρυγιάννης» της Άρτας, βρίσκεται προσκεκλημένο στο χωριό μας και παρουσιάζει το κλασικό έργο «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα»σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαφιά.

1987: «Ο αφελής»