Ειδήσεις
Εποχικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής έρχεται στο Κροκύλειο
31/05/2020
Ένα κατά τ' άλλα πολύ θετικό γεγονός, η έλευση κλιμακίου της Πυροσβεστικής στο χωριό μας για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, πυροδότησε μεγάλες αντιδράσεις. Αφορμή υπήρξε η πρόθεση του Δήμου Δωρίδας να  παραχωρήσει 30 τ.μ. από τον ξενώνα για τις ανάγκες της στέγασης των πυροσβεστών. Το θέμα της διάθεσης του ξενώνα, επρόκειτο να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Μαΐου, μετά όμως από αρκετά τηλέφωνα διαμαρτυρίας Κροκυλιώτων, που προηγήθηκαν την παραμονή και ανήμερα της συζήτησης και είχαν αποδέκτη το Δήμο και τον Εκπρόσωπο της Κοινότητας, αποφασίστηκε η αναβολή του θέματος και η επανεξέταση άλλων εναλλακτικών χώρων φιλοξενίας.

Κρίναμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να παραθέσουμε τα πρόσφατα γεγονότα, αφενός μεν για να ενημερωθούν οι Κροκυλιώτες για τους λόγους αυτών των αντιδράσεων, αφετέρου για να τεκμηριώσει ο Σύλλογος με επιχειρήματα την θέση που έλαβε υπέρ της φιλοξενίας του Κλιμακίου της Πυροσβεστικής στον ξενώνα.

Την ημέρα της συζήτησης του θέματος και ενώ οι πολλοί Κροκυλιώτες ενημερωνόντουσαν τηλεφωνικά από συγχωριανούς ότι  "μεθοδεύεται" κλείσιμο του ξενοδοχείου, ο τέως Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος με ανάρτησή του στο facebook, έλαβε ανοιχτή θέση υπέρ της εγκατάστασης του κλιμακίου στο ξενοδοχείο:


Την επομένη της συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο τέως Εκπρόσωπος της Κοινότητας κ. Δημήτρης Μπαρμπούτης χαρακτηρίζει  στην δημόσια ομάδα του facebook ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ ΦΩΚΙΔΟΣ φιάσκο την συζήτηση που έγινε και παραθέτει τον σχετικό σύνδεσμο (link) για όσους θέλουν να το παρακολουθήσουν.



Την μεθεπομένη του Δημοτικού Συμβουλίου, στην ίδια ομάδα του facebook, ο τέως Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Μπούτσικος απαντά στην τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Αγγελόπουλου:


Από την ίδια ανάρτηση ενημερωθήκαμε ότι ο κ. Κ. Μπούτσικος έστειλε την κάτωθι επιστολή προς τον Δήμο Δωρίδας:

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε Δωρίδας,
Σας ευχαριστώ για άλλη μία φορά για την άριστη συνεργασία και την βοήθεια που προσέφερες στον Σύλλογο Κροκυλειωτών, «Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ», του οποίου είχα την τιμή να ήμουν Πρόεδρος.
Μετά την τηλεφωνική μας επικοινωνία, σας ενημερώνω για τα παρακάτω αιτήματα της επιτροπής κατοίκων και καταγόμενων από το Κροκύλειο και διαμενόντων σε Αμερική, Καναδά, Έβρο, Κρήτη, Θεσσαλία, Ήπειρο και απανταχού της Γης, όπως επιβεβαιώνεται από την επιστολή που λάβατε τον Αύγουστο του 2019, με ονόματα και υπογραφές, περισσότερες από 120 στον αριθμό. Σας βεβαιώνω ότι το καλοκαίρι του 2020, που θα ξανασυγκεντρωθούμε στο αγαπημένο μας χωριό, θα υπογράψουν περισσότεροι και σχεδόν όλοι, ειδικά εάν δεν έχει ανοίξει το ξενοδοχείο.
Με την παρούσα επιστολή οι απανταχού Κροκυλειώτες θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας και ταυτόχρονα την τεράστια ανησυχία μας, όταν μαθαίνουμε ότι αντί να έχει βρεθεί κάποια λύση ώστε το φετινό καλοκαίρι ο ξενώνας να είναι ανοιχτός, πρόκειται ένα τμήμα του (30 τ.μ.) να παραχωρηθεί σε Κλιμάκιο τηςΠυροσβεστικής. Με την κίνηση αυτή και τη δέσμευση τμήματος του ξενώνα, για άγνωστο χρονικό διάστημα, σίγουρα αποτρέπεται κάθε ενδιαφερόμενος από το να εκδηλώσει την πρόθεσή του να αναλάβει τη λειτουργία του. Επίσης, η πρότασή αυτήδεν συνάδει με τη φιλοσοφία και το όραμα των εμπνευστών της δημιουργίας του κτιρίου αυτού, να είναι ένας χώρος λειτουργικός αλλά και ένας χώρος συνάντησης και επικοινωνίας των χωριανών, τόσο στις χαρές όσο και στις λύπες τους. Το κτίριο του ξενώνα έχει γίνει με εισφορές πλούσιων Κροκυλειωτών κυρίως από Αμερική, αλλά το μεγαλύτερο ποσό συγκεντρώθηκε από ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ ΦΤΩΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΚΡΟΚΥΛΕΙΩΤΕΣ.
Εκ μέρους λοιπόν της επιτροπής
Α) Πρώην Προέδρων, Αντιπροέδρων, Γενικών Γραμματέων και μελών του Συλλόγου Κροκυλειωτών,΄’ Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ’’
Β) Πρώην Προέδρων, μελών και Υποψηφίων της Κοινότητας Κροκυλείου.
Γ) Μόνιμων κατοίκων του Κροκυλείου και Κροκυλειωτών απανταχού της Γης,
Σας παρακαλούμε ,Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, όπως αποσύρετε την προς ψήφιση από τοΔ.Σ, του Δήμου Δωρίδος πρόταση για παραχώρηση μέρους της Δημοτικής επιχείρησης-Ξενοδοχείου Κροκυλείου, στην νεοϊδρυθείσα Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το ζητούμε αυτό, γιατί σίγουρα δεν θα υπάρξει ενδιαφερόμενος να νοικιάσει μια επιχείρηση κομμένη στα δύο. Όσο για το ότι δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος στις δύο προηγούμενες δημοπρασίες οι αιτίες είναι δύο:
1) Όλοι περιμένουν την τρίτη δημοπρασία για να πετύχουν καλύτερη τιμή. Εάν δενγίνει τρίτη δημοπρασία πρέπει οπωσδήποτε ο Δήμος να βγάλει ανακοίνωση ότι εφόσον αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί, όποιος ενδιαφέρεται να παρουσιαστεί στον υπεύθυνο, που θα ορίσετε, για να εκδηλώσει την πρόθεσή του αυτή.
2) Έχει διαδοθεί στο Κροκύλειο και γενικά στον νομό μας, ότι θα ενοικιασθεί μόνο η αίθουσα γιατί ο χώρος των δωματίων δεν είναι νόμιμος κ.α. την οποία άποψη ισχυροποιήθηκε το καλοκαίρι του 2019, με τη δήλωσή στο Αναπτυξιακό Συνέδριο,ότι πρώτα θα εκδοθεί άδεια λειτουργίας. (Ανάπτυξη σε χωριά με κλειστάκαταστήματα δεν υπάρχει). Γνωρίζουμε ωστόσο, ότι δύο ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, την περίοδο εκείνη, είχαν ήδη καταθέσει εγγράφως στο Δήμο, τοαίτημά τους για τη μίσθωση του ξενώνα, οι οποίοι τελικά αποθαρρύνθηκαν. Δεν μπορεί μέχρι την ημέρα που ο προηγούμενος μισθωτής παρέδωσε το κτίριο να ήταν όλα νόμιμα, ο Δήμος να εισέπραττε τα ενοίκια για δεκαετίες και ΞΑΦΝΙΚΑ …..ΟΛΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ!!!
Καιρός είναι λοιπόν να διευκρινιστεί ότι δεν τίθεται ζήτημα μη νομιμότηταςεφόσον οι εκκρεμότητες, όπως ήταν τελικά η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού και η νομιμοποίηση μίας προσθήκης που είχε γίνει, έχουν τακτοποιηθεί.
Επισημαίνουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο χωριό μας, αρκεί να μεριμνήσετε για την εύρεση ενός άλλου χώρου για τη διαμονή τους. Όλοι μας προτιθέμεθα να συνεισφέρουμε και να υποστηρίξουμε κάθε ενέργειά σας που θα έχει σαν στόχο της την ανάπτυξη και ευημερία του χωριού μας.
Τελειώνοντας (και εάν ο Δήμος δεν μπορεί να τα αναλάβει) αναλαμβάνω προσωπικά να κάνω λαχειοφόρο-έρανο στους Κροκυλειώτες για να καλύψουμε το κόστος διαμονής των υπαλλήλων σε σπίτια, που ήδη υποδείχθηκαν στο Κροκύλειο, από μόνιμους κατοίκους, στην επιτροπή του Δήμου που πήγε στο Κροκύλειο , πριν λίγες ημέρες.
Σας πληροφορώ επίσης ότι, παρά τις λεκτικές και ανάρμοστες απειλές, που δεχόμαστε επειδή η αγάπη μας για το Κροκύλειο είναι ΑΠΕΙΡΗ ΚΑΙ ΑΔΟΛΗ, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με κάθε νόμιμο τρόπο (όταν έλθεις στο Κροκύλειο θα σου δείξω τους πυροβολισμούς που υπάρχουν στην πρόσοψη του σπιτιού μου)
Υ.Γ. Και ο Πρόεδρος του χωριού, σε τηλεφωνικές του επικοινωνίες υποστηρίζει ότι δε συμφωνεί με την πρόταση παραχώρησης του ξενώνα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ
Κ.Α. ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ


Μετά το θόρυβο που ξέσπασε για το θέμα και το γεγονός ότι η επιστολή εμφανίζει στο υστερόγραφό της, τον Πρόεδρο του χωριού να συμφωνεί με το περιεχόμενό της, ο Εκπρόσωπος της Κοινότητας Κροκυλείου κ. Κώστας Αυγερόπουλος έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:



Η αναφορά του κ. Κώστα Μπούτσικου στην επιστολή του προς τον Δήμο ότι εκπροσωπεί μέλη του Συλλόγου Κροκυλιωτών Ο Μακρυγιάννης, υποχρέωσε το Δ.Σ. του Συλλόγου να αποστείλει το παρακάτω έγγραφο στο Δήμο προκειμένου να επιβεβαιώσει γραπτώς τη θέση του:

Προς:
ΔΗΜΟ ΔΩΡΙΔΑΣ
Δήμαρχο Δωρίδας κ. Γ. Καπεντζώνη

Κοινοποίηση:
•    Αντιδήμαρχο κ. Κ. Παλασκώνη
•    Δημ. Σύμβουλο κ. Ι. Μπαρμπούτη
•    Εκπρ. Κοιν. Κροκυλείου κ. Κ. Αυγερόπουλο

Αθήνα, 22 Μαΐου 2020

Θέμα:
  Δωρεάν παραχώρηση της χρήσης δημοτικού ξενώνα Κροκυλείου για την φιλοξενία Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε, το πρόσφατο το θέμα της δωρεάν παραχώρησης της χρήσης χώρου 30,00 τ.μ. του ακινήτου «Ξενώνας Κροκυλείου», της Κοινότητας Κροκυλείου, Δ.Ε Βαρδουσίων, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας -Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, για την ίδρυση και λειτουργία Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο, κ. Παλασκώνη Κωνσταντίνο, που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Μαΐου αναβλήθηκε.
Ως αιτία αυτής της αναβολής, αναφέρθηκαν τηλεφωνήματα Κροκυλιωτών που εξέφρασαν επιφυλάξεις για την χρήση του Ξενώνα υποδεικνύοντας παράλληλα καταλληλότερους χώρους για την φιλοξενία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου. Εφόσον υπάρχει τέτοιος χώρος, ελπίζουμε να αξιοποιηθεί.
Σε κάθε περίπτωση και ενόψει της νέας αυτοψίας που θα πραγματοποιήσετε, σας γνωστοποιούμε ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση και για την δωρεάν παραχώρηση του Δημοτικού Ξενώνα.
Είμαστε δε βέβαιοι ότι εφόσον εμφανιστεί μισθωτής για τον ξενώνα εντός της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου που θα ζητήσει την μετακίνηση του κλιμακίου, θα συνδράμουμε όλοι ώστε να βρεθεί λύση.

Με τιμή
Εκ μέρους του ΔΣ
Ο Πρόεδρος, Γραββάνης Ευάγγελος
 Η Γεν. Γραμματέας, Βενιζέλου Γεωργία


Την εβδομάδα που μας πέρασε, η πυροσβεστική πραγματοποίησε νέα αυτοψία στο χωριό κατά την οποία απέρριψε κάποιους χώρους που της υποδείχθηκαν. Η λύση που τελικά βρέθηκε σε ένα από τα πέτρινα σπίτια που διέθεσε ο συγχωριανός μας κ. Γιώργος Ράπτης, μαζί με χώρο στάθμευσης για το πυροσβεστικό, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες στέγασης του εποχικού κλιμακίου. Ο κ. Γ. Ράπτης υπέγραψε την σχετική παραχώρηση, ο Δήμος τώρα θα φροντίσει για την μεταφορά της σταθερής γραμμής ίντερνετ. Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα δεν συζητήθηκε ελπίζουμε όμως να επικυρωθεί στο επόμενο.

Ο Σύλλογος παρότι είχε άποψη για τα τεκταινόμενα, προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, γιατί αυτό πίστευε πως επιτασσόταν από το  συμφέρον του χωριού. Για το λόγο αυτό, επιλέξαμε να δημοσιοποιήσουμε την θέση μας τώρα, που το ευαίσθητο αυτό θέμα φαίνεται, μοιάζει να τακτοποιείται. Έτσι το Κροκύλειο και η ευρύτερη περιοχή μας όχι μόνο αποκτούν μία ακόμα Δημόσια Υπηρεσία και θωρακίζονται έναντι πυρκαγιών αλλά αποκτούν και την ευκαιρία να στελεχώσουν με  δικά τους παιδιά το
εποχικό αυτό κλιμάκιο.

Είναι όμως απαραίτητο να αναφερθούμε και στην επιστολή του κ. Κώστα Μπούτσικου που ενδεχομένως να εκφράζει και περισσότερο κόσμο. Ξεκαθαρίζουμε αρχικά, ότι  είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη ή ομάδας πολιτών κλπ. να εκφραστεί, να διαμαρτυρηθεί και να ασκήσει κριτική, όσο σκληρή (δίκαιη ή άδικη) θέλει. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει και είναι όχι μόνο σεβαστό, αλλά και θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας μας. Δεν μπορεί όμως κανείς μας (συμπεριλαμβάνουμε την Κοινότητα και τον Σύλλογο σε αυτό) να εμφανίζεται ως εκφραστής της περσινής Λαϊκής Συνέλευσης. Ούτε μπορεί να επικαλείται το περιεχόμενο και τις υπογραφές μιας άλλης επιστολής προκειμένου να προσδώσει μεγαλύτερο ειδικό βάρος στη δική του. Εάν ο συντάκτης της επιστολής πράγματι μίλησε με Κροκυλιώτες "απανταχού της γης",  θα έπρεπε να περιλαμβάνει τα ονόματά τους στην επιστολή και να υπογράψει ως εκπρόσωπος της επιτροπής που ο ίδιος αναφέρει.  

Για την καλύτερη ενημέρωση του κόσμου είναι σημαντικό επίσης να υπογραμμίσουμε κάποια πράγματα:

  • Οι διαμαρτυρίες προς τον Δήμο για το γεγονός της διαδικασίας εκμίσθωσης είναι πλέον άτοπες. Ο Δήμος Δωρίδος, μετά την περσινή κινητοποίηση όλων μας, προχώρησε σε δύο διαγωνισμούς (αρχικό και επαναληπτικό) για την εκμίσθωση του ακινήτου, που κατέληξαν δυστυχώς άγονοι, δεν εμφανίστηκε δηλαδή κανένας ενδιαφερόμενος. Ο Δήμος δεν υποχρεούται πλέον να κάνει άλλον διαγωνισμό, δεν υπάρχει δηλαδή τρίτη δημοπρασία. Όποιος ενδιαφερόμενος υπάρξει μπορεί να ζητήσει τον ξενώνα απ' ευθείας από τον Δήμο, με τους παλαιούς όρους της προκήρυξης ή να προτείνει διαφοροποίηση των όρων (π.χ. στο μίσθωμα) που θα πρέπει όμως να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Ο Δήμος εκμισθώνει το ακίνητο και προκειμένου να φτάσει σε διαγωνισμό, έχει προφανώς φροντίσει για όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα του ακινήτου (πιστοποιητικά ενεργειακής επάρκειας κλπ). Η αδειοδότηση της επιχείρησης είναι ένα άλλο κεφάλαιο που θα την ξεκινήσει ο εκμισθωτής, όταν αυτός βρεθεί.
  • Εφόσον υπάρξει ενδιαφερόμενος, ο Σύλλογος και η Κοινότητα (ευελπιστούμε και με την υποστήριξη της οικογενείας Μακρυκώστα), θα συνδράμουν το ξεκίνημα της νέας επιχείρησης.

Σχετικά τώρα με την Πυροσβεστική, ο Σύλλογος θεώρησε μείζον το θέμα της έγκαιρης και χωρίς προβλήματα έλευσης του εποχικού κλιμακίου στο χωριό μας. Εφόσον μάλιστα ο χώρος του ξενοδοχείου που ήταν νεκρός και φυσικά διαθέσιμος, απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας, θεωρήσαμε το γεγονός ως αυτονόητα πολύ καλή εξέλιξη για το χωριό μας.  Για το λόγο αυτό εκφράσαμε άμεσα την αντίρρησή μας στην αναβολή συζήτησης του θέματος προς τον Εκπρόσωπο της Κοινότητας όταν (εν μέσω πιέσεων φυσικά) αποφάσισε μαζί με τον Δήμο την επανεξέταση των χώρων.  Δεν θεωρήσαμε όμως ότι έπρεπε να τοποθετηθούμε δημόσια εκείνη την ώρα γιατί θα ήταν σαν να ρίχναμε "λάδι στη φωτιά". Οι λόγοι όμως για τους οποίους θεωρήσαμε προτιμητέα την φιλοξενία του κλιμακίου στον ξενώνα σε σχέση με κάποιον άλλο χώρο, ήταν οι παρακάτω:


  • Ο ξενώνας παραμένει καιρό ανεκμετάλλευτος και είναι η πρώτη λογική επιλογή που μπορεί να έχει ο Δήμος χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Παράλληλα ως χωριό εξασφαλίζουμε ότι το οίκημα θα έχει ρεύμα και θα συντηρείται στοιχειωδώς. Ο Δήμος είχε φροντίσει ήδη να εγκαταστήσει τηλέφωνο με ίντερνετ και ο Εκπρόσωπος της Κοινότητας για την καθαριότητα των δωματίων και της κοινόχρηστων χώρων.
  • Η παρουσία του κλιμακίου της Πυροσβεστικής στο ξενώνα (ειδικά αν συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια) όχι μόνο δεν αποτρέπει, αλλά δημιουργεί ένα επιπλέον κίνητρο για τον επιχειρηματία που θα θελήσει να ανοίξει τον ξενώνα. Μπορεί είτε να ζητήσει από τον Δήμο κάποια αποζημίωση για τα δωμάτια, είτε εναλλακτικά να τα διαθέσει δωρεάν διαπραγματευόμενος φυσικά καλύτερους όρους ή ένα καλύτερο ενοίκιο. 
  • Είναι αυτονόητο ότι η παραμονή 5 – 10 ανθρώπων (που θα εναλλάσσονται) για αρκετούς μήνες στο χωριό, εκτός από τον ύπνο θα δημιουργήσει και κάποιον τζίρο στο εστιατόριο.
  • Θα πρόσθετε λίγη ζωή  στην πλατεία, μιας και οι πυροσβέστες που θα βρίσκονται σε επιφυλακή υποθέτουμε πως θα περνούσαν πολλές ώρες εκεί.
  • Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει εφέτος το καλοκαίρι μισθωτής αλλά και εάν ακόμη υπάρξει, είναι απίθανο να θελήσει να κάνει ανακαίνιση δωματίων μέσα στη καλοκαιρινή σεζόν.


Παρ’ όλα αυτά όμως και εφόσον τελικά βρέθηκε ένας πραγματικά αξιόλογος χώρος που καλύπτει τις ανάγκες του κλιμακίου δεν μένει παρά να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα όσους συνέδραμαν να έρθει η πυροσβεστική στο χωριό (επιφυλασσόμαστε για ιδιαίτερη αναφορά μόλις ενημερωθούμε καλύτερα για το θέμα), την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον Δήμο Δωρίδος, τον εκπρόσωπο της Κοινότητας κ. Κώστα Αυγερόπουλο, τον κ. Γιώργο Ράπτη που διέθεσε τον απαιτούμενο χώρο, καθώς επίσης και όλους όσους προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. Είμαστε δε βέβαιοι πως όλοι θα βοηθήσουμε ώστε το κλιμάκιο να έχει την φιλοξενία που πρέπει και να παραμείνει στο χωριό μας και για τα επόμενα χρόνια!