Μουσείο

Μουσείο

Ήταν 12 Αυγούστου του 2012, όταν πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Σχολείο του Κροκυλείου προκειμένου να δει από κοντά το νέο Λαογραφικό Μουσείο Κροκυλείου που εγκαινιαζόταν. Τα αντικείμενα ήταν λίγο - πολύ γνωστά στο κοινό που ήξερε πως μπορούσε να τα επισκεφτεί στην μικρή αίθουσα του Σχολείου που «άραζαν» τα τελευταία χρόνια μαζί με τις μεταλλικές ντουλάπες του Δήμου. Αυτή τη φορά όμως η έκθεση είχε άλλο ενδιαφέρον: ένας εσωτερικός χώρος του σχολείου διαρρυθμίστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με τα παλιά δίπατα του χωριού και η φήμη πως επρόκειτο για μία καταπληκτική συλλογική δουλειά είχε εξαπλωθεί παντού.

image

 

Μακρυγιάννεια 1991: Η έκθεση στήνεται ξανά

image

 

Μακρυγιάννεια 1991: Η έκθεση στήνεται ξανά

Η ιστορία της δημιουργίας του Μουσείου από τον Σύλλογο Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης» ξεκινά πολύ καιρό πριν. Ήταν στα Μακρυγιάννεια 1977 όταν ο Σύλλογος παρουσίασε την πρώτη λαογραφική του έκθεση στο Καραμπελέικο σπίτι, με είσοδο από την πλατεία του χωριού. Οι παλιότεροι θυμούνται την αείμνηστη Ιωάννα Λουκοπούλου να ασχολείται επισταμένως με τη συλλογή αντικειμένων που ανιδιοτελώς οι Κροκυλιώτες πρόσφεραν στο Σύλλογο. Στη συνέχεια, μη έχοντας κάποια μόνιμη στέγη, η λαογραφική συλλογή του Συλλόγου πέρασε από αρκετές περιπέτειες και φθορές. Η φύλαξη γινόταν σε παραχωρούμενες αποθήκες, οι οποίες όμως δεν ήταν κατάλληλες για την προστασία των αντικειμένων. Πολύτιμες υπήρξαν οι περιοδικές συντηρήσεις και παρουσιάσεις στο κοινό που γινόντουσαν συνήθως κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων Μακρυγιαννείων. Μέχρι τη στιγμή που το σχολείο έκλεισε και άρχισε να χρησιμοποιείται μόνο για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μένοντας ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο. Έτσι πριν λίγα χρόνια, πάρθηκε η απόφαση να μεταφερθεί η λαογραφική συλλογή του Συλλόγου στην μικρή αίθουσα προκειμένου να αποκτήσει μία μόνιμη και ασφαλή στέγη. Για να γίνει όμως κάτι καλύτερο χρειάστηκε να ζητηθεί από τον Δήμο η παραχώρηση της χρήσης του Σχολείου στον Σύλλογο, η οποία και έγινε υπό κάποιους όρους. Στη συνέχεια ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Παρασκευάς Μπακαρέζος ασπάστηκε την ιδέα της Παναγιώτας Κυριαζή και μελέτησε την δημιουργία ενός διώροφου σπιτιού εντός της μικρής αίθουσας του σχολείου, κατασκευάζοντας μάλιστα και την μακέτα του. Για την χρηματοδότηση ο Πρόεδρος στράφηκε στον συγχωριανό μας, ομογενή από τις Η.Π.Α. κ. Κων/νο Μακρυκώστα, ο οποίος αποφάσισε να στηρίξει το εγχείρημα. Ο στόχος μπήκε για το καλοκαίρι του 2012 και ο Πρόεδρος ξεκίνησε ο ίδιος τη σκληρή δουλειά προκειμένου να προλάβει, με την βοήθεια του τότε ταμία Γιώργου Καλμαντή.

image

 

Μακρυγιάννεια 1991: Η έκθεση στήνεται ξανά

image

 

Μακρυγιάννεια 1977: Η πρώτη λαογραφική έκθεση

Τα εγκαίνια εκείνη την ημέρα έγιναν από τον Αντιδήμαρχο κ. Ιωάννη Ράπτη, τον Πρόεδρο του ΔΣ του Συλλόγου κ. Παρασκευά Μπακαρέζο και την κα Ελένη Ψυρρή που εκπροσωπούσε τα μέλη του Συλλόγου. Η κορδέλα κόπηκε, οι πόρτες άνοιξαν και ο κόσμος κατέκλυσε το σχολείο. Μπαίνοντας το θέαμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αντί σε μία αίθουσα, νόμιζες πως έμπαινες στην αυλή ενός παλιού σπιτιού. Το κατώι με την πλούσια συλλογή αγροτικών εργαλείων ενώ ανεβαίνοντας την εξωτερικής σκάλα βρισκόσουν στο μπαλκόνι με τα παραδοσιακά ξύλινα κάγκελα και μπορούσες να επισκεφτείς το καθιστικό με το τζάκι, την κουζίνα με τα σκεύη της και το υπνοδωμάτιο, με τους χώρους όλους πλήρως εξοπλισμένους έμοιαζαν σχεδόν να λειτουργούν.

image

 

Μακρυγιάννεια 1977: Η πρώτη λαογραφική έκθεση

image

 

Η Γενική άποψη μπαίνοντας στην αίθουσα

Βγήκαμε έξω για να γιορτάσουμε τα εγκαίνια, πραγματικά εντυπωσιασμένοι και συνάμα υπερήφανοι που το χωριό μας απέκτησε έναν χώρο που προβάλει την παράδοση και την ιστορία του τόπου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Συντελεστές Λαογραφικού Μουσείου Κροκυλείου (2012):

Επιμέλεια, Σχεδιασμός & Κατασκευές: τ. Πρόεδρος Συλλόγου Παρασκευάς Μπακαρέζος

Παραχώρηση χώρου: Δήμος Δωρίδας με Δήμαρχο τον κ. Γ. Καπεντζώνη

Χρηματοδότηση: Κωνσταντίνος Μακρυκώστας

Προσέφεραν επίσης: ο τ. ταμίας του Συλλόγου Γιώργος Καλμαντής στις περισσότερες εργασίες κατασκευών, οι Βαγγέλης και Γεώργιος Χισένη στα τσιμέντα και στο κομπρεσέρ, οι Ευτυχία Ζωγράφου, Μίτσος Γεωργακόπουλος και Ευάγγελος Γραββάνης στο σχεδιασμό των κατασκευών, ο Κώστας Ασίκης στα ηλεκτρολογικά, οι Ελένη Ψυρρή, Ιουλία Χαβάτζα, Ελένη Λούη και Μαρία Αποστολακοπούλου στο καθάρισμα και την τακτοποίηση του χώρου, οι Ελένη και Άννα Κρίτσα στην συντήρηση των εκθεμάτων, οι Γεώργιος Γιαννακόπουλος και Γεώργιος Βάρσος στην ονοματοδοσία των εκθεμάτων, οι Γεώργιος Διαμαντόπουλος, Μπενσίκ Ζίκα, Γεώργιος Χισένι, Μάκης Μπαλάσκας, Διονύσης Αυγερόπουλος, Ευθύμιος και Σπύρος Μπαρμπούτης σε μεταφορές αντικειμένων, οι Τάκης Κουτσούκος, Γεώργιος Μαυραγάνης, Παναγιώτης Δ. Σαϊτης, Κων/να Υφαντή, Γεώργιος Υφαντής, Σούλα και Δημήτριος Μπαρμπούτης και Γεώργιος Ράπτης σε διάφορα θέματα και τέλος οι Χαράλαμπος και Σούλα Μπακαρέζου και Αθανάσιος Σταμάτης στη λειτουργία του κατά την διάρκεια του καλοκαιριού 2012.

Του Γραββάνη Βαγγέλη,

βασισμένο σε σχετικό άρθρο του Π. Μπακαρέζου από το krokilion.gr

 

 

image

 

Άποψη του κατωγιού

image

 

Η σκάλα προς το μπαλκόνι

image

 

Το χειμωνιάτικο στο ανώγι

image

 

Η σάλα, το καλό δωμάτιο, στο ανώγι