Καταφύγιο Παναγίας

Καταφύγιο Παναγίας

Το καταφύγιο της Παναγίας, η ιστορία της κατασκευής και της ανακαίνησή του και η λειτουργία του σήμερα

image

H Θεμελίωση του κτιρίου ξεκινά τη δεκαετία του 1970, ενώ τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιούνται το 1982. Η αδιάλειπτη λειτουργία του καταφυγίου έως σήμερα γίνεται με μέριμνα του Συλλόγου ο οποίος και φέρει την ευθύνη της σωστής τήρησης του κανονισμού λειτουργίας, της συντήρησης του κτιρίου και του εξοπλισμού.
Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του Καταφυγίου, ο Σύλλογος πετυχαίνει βασικούς του στόχους, όπως:
- την προβολή του Κροκυλίου ως τουριστικού προορισμού
- την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής
- την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του χωριού, με την προώθηση του ορεινού και ιστιρικού τουρισμού (Αβορίτι –γενέτειρα Μακρυγιάννη, αρχαίο Κροκύλιο κα)

Σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας και προορισμό ημερήσιων ή με διανυκτέρευση εκδρομών, των κατοίκων και παραθεριστών της περιοχής. Την καλοκαιρινή περίοδο ο σύλλογος (και κύρια η νεολαία του συλλόγου) οργανώνει ημερήσιους περιπάτους μέσω μονοπατιού, συνδυάζοντας το φαγητό τη μουσική και τη θέα στο καταφύγιο. Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, πεζοπόροι λάτρεις τις φύσης, ορειβατικοί σύλλογοι, αναρριχητές και παρέες εκδρομέων ζητούν στέγαση στο καταφύγιο ιδιαίτερα τις περιόδους εορτών και Σαββατοκύριακα

Το καταφύγιο είναι χτισμένο πάνω στο ανατολικό καραούλι του όρους “ΠΑΝΑΓΙΑ” σε υψόμετρο 1265μ περίπου, με ανοιχτό ορίζοντα και θέα προς Βαρδούσια, Γκιώνα, Τρίκορφο, φράγμα Μόρνου και μέρες με καθαρή ατμόσφαιρα η θέα φτάνει μέχρι την Πάτρα. Ως επί το πλείστον ο ευρύτερος ορεινός όγκος είναι καλυμμένος με εντυπωσιακά δάση από έλατα. Στο καταφύγιο φτάνει κανείς με δύο τρόπους. Με αυτοκίνητο μέχρι την είσοδο του κτιρίου μέσω δασικού δρόμου ή πεζοπορώντας μέσω παλαιού μονοπατιού της δυτικής πλευράς.

Στον περίβολο ξωκλησιού - καταφυγίου υπάρχει επίσης η μικρή καμπάνα της εκκλησίας, αλεξικέραυνο μεγάλης εμβέλειας που καλύπτει όλο τον περιβάλλοντα χώρο και εγκατάσταση (κεραία) του ΟΤΕ. Τα πλατώματα που υφίστανται στην Παναγία προσφέρονται τόσο για υπαίθριες εκδηλώσεις, ακόμα και για παιδικό παιχνίδι.

Το κτίριο είναι λιθόκτιστο, με την μπροστινή του πλευρά καλυμμένη ολόκληρη από διπλούς υαλοπίνακες προσφέροντας θέα στον κεντρικό-καθιστικό χώρο. Διαθέτει δύο εξώστες (ΝΑ και Δυτικά). Ο εσωτερικός χώρος μεγάλος και ενιαίος, έχει τζάκι και πατάρι στο οποίο βρίσκονται 5 διπλές κουκέτες (10 κλίνες). Σε επικοινωνία με τον χώρο αυτό είναι η κουζίνα και τουαλέτα του καταφυγίου. Αρμόδιος άνθρωπος του Συλλόγου φροντίζει πάντα για την ύπαρξη καυσόξυλων και την καθαριότητα του κτιρίου.

Η υδροδότηση του κτίσματος (κουζίνα και τουαλέτα) γίνεται μέσω γραμμής (μεγαλύτερης του 1 χλμ) από την απέναντι βουνοπλαγιά, με υδρομάστευση σε ύψος 1350μ. περίπου προκείμενου να επιτευχθεί φυσική ροή (πίεση βαρύτητας). Επί της γραμμής αυτής έχει κατασκευαστεί βρύση για τους επισκέπτες και προσκυνητές της περιοχής, κοντά στο ξωκλήσι και σε απόσταση 100μ. περίπου πριν το καταφύγιο. Πρόσφατα από τους κατοίκους του χωριού αντικαταστάθηκε η σωλήνωση στο μεγαλύτερο τμήμα της (από ανάντι έως τη βρύση).

Δυνατότητες ορειβασίας προσφέρονται στην ανατολική πλευρά του βουνού καθώς και στην απέναντι κορυφή Πάτημα (ή Θεούλης για τους ντόπιους) στα 1670μ υψόμετρο. Τα παλαιά μονοπάτια που συνδέουν την Παναγία με τον Θεούλη είναι δύσκολο να εντοπιστούν από επισκέπτες – πεζοπόρους καθιστώντας έτσι την ψηλή κορυφή δύσκολα προσβάσιμη παρά μόνο σε γνώστες του συγκεκριμένου βουνού ή έμπειρους πεζοπόρους - ορειβάτες. Η αναβάθμιση του καταφυγίου θα συμβάλει στην ανάδειξη και του γειτονικού ορεινού όγκου ιδιαίτερα εάν συνδυαστεί με την διάνοιξη και σήμανση των μονοπατιών της περιοχής.

Το υπάρχον δυτικό μονοπάτι της “Παναγίας” μπορεί να ενταχθεί σε μία ολοκληρωμένη πρόταση – δίκτυο για τον ορεινό όγκο των Βαρδουσίων. Πρόταση σύνδεσης του Δυτικού μονοπαριού “Παναγίας” με αυτά της εμπειρογνωμοσύνης «Ολοκληρωμένος σχεδιασμός δικτύου μονοπατιών και ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Αιτωλία» είναι στον άξονα “Άνω Χώρα - Ελατού – Αλποχώρι – Ζωριάνο – Κροκύλειο”.

Η παρούσα πρόταση αφορά βελτίωση και εκσυγχρονισμό της μονάδας του καταφυγίου.
Υπάρχουν προβλήματα στις προσφερόμενες υπηρεσίες όπως:

  • Μειωμένη θέρμανση του χώρου αφού μοναδική εστία είναι το τζάκι.

  • Μειωμένες παροχές υπηρεσιών λόγω έλλειψης ηλεκτρικής εγκατάστασης και γεννήτριας.

  • Απώλειες θερμότητας και δημιουργία υγρασίας από την πλάκα της σκεπής.

  • Απώλειες θερμότητας και δημιουργία υγρασίας από την πλάκα της σκεπής.

  • Η έλλειψη επίστρωσης στο δάπεδο δημιουργεί σκόνη και ακαταστασία

Μετά τις επισκευές και τον εκσυγχρονισμό του χώρου αναμένεται:

  • Σημαντική αύξηση των επισκεπτών του καταφυγίου λόγω της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

  • Σημαντική αύξηση των δραστηριοτήτων βουνού στην ευρύτερη περιοχή

  • Μεγαλύτερη προβολή του φυσικού πλούτου αλλά και των δυνατοτήτων της περιοχής για δραστηριότητες βουνού (πεζοπορία, αναρρίχηση κλπ.) προς αθλητικά σωματεία, φυσιολατρικούς συλλόγους, ειδικά περιοδικά κλπ.

  • Μεγαλύτερη προβολή και αναγνωρισμότητα του Δ.Δ. Κροκυλείου

  • Διευκόλυνση των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στο χώρο της Παναγίας

  • Πιθανή μελλοντική δημιουργία κάποιας θέσεως εργασίας υπευθύνου Καταφυγίου που καλύπτεται εθελοντικά σήμερα.