Δραστηριότητες

Δραστηριότητες που μπορεί ο επισκέπτης να κάνει στο Κροκύλειο.
Αξιοθέατα, Πεζοπορία, εκδρομές κλπ.

(ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ)ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Το Κροκύλειο είναι φυσικό ορμητήριο για πεζοπορικές και ορειβατικές εξορμήσεις. Οι περίπατοι μέσα και έξω από το χωριό είναι ιδιαίτερα αναζωογονητικοί. Όπου και να περπατήσεις θα απολαύσεις τα χρώματα, θα μυρίσεις τη γη και πολύ πιθανό να συναντήσεις σκίουρους ειδικά αυτή την εποχή. Περπατώντας από την είσοδο του χωριού ως το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής (1 χλμ.), η πυκνή βλάστηση από αειθαλή και καρποφόρα δέντρα, οι φυσικές ρεματιές, τα αγριολούλουδα στις καταπράσινες πλαγιές κάνουν το χρόνο να σταματά. Από εκεί η αμφιθεατρική θέα του χωριού με τις κορφές των δύο βουνών που δεσπόζουν από πάνω, την «Παναγίτσα» και το «Θεούλη» κατά τους ντόπιους, είναι εντυπωσιακή. Αν θέλει κανείς, μπορεί να συνεχίσει τον αμαξιτό δρόμο μέχρι το ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας και  τον τύμβο του Μακρυγιάννη (3 χλμ) . Εκεί βρίσκεται η διασταύρωση του αγροτικού δρόμου που μετά από λίγο οδηγεί στο Αβορίτι, ένα μέρος με νερά και πλατάνια στο οπίο γεννήθηκε ο μεγάλος στρατηγός Μακρυγιάννης. Η επιστροφή στο χωριό μπορεί να γίνει από τον ίδιο δρόμο, ή συνεχίζοντας τον αγροτιλό δρόμο που "κυκλώνει" το βουνό του Αγ. Νικολάου και καταλήγει ξανά στο χωριό από την πάνω πλευρά του.

Το σημαδεμένο μονοπάτι που ξεκινά λίγο έξω από το χωριό οδηγεί μετά από 40 λεπτά εύκολης ανάβασης στη θέση «Παναγιά» στα 1250 μέτρα. Το ορειβατικό καταφύγιο που λειτουργεί είναι ανακαινισμένο και πλήρως εξοπλισμένο με δυνατότητα διανυκτέρευσης μέχρι και 10 ατόμων κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Σαν να βρίσκεσαι σε αεροπλάνο, η θέα είτε μέσα από τη τζαμαρία του καταφυγίου είτε από το μπαλκόνι σε καθηλώνει. Στο καταφύγιο φτάνει και το αυτοκίνητο. Η διαδρομή από το σημαδεμένο μονοπάτι τελειώνει στα 1670 μέτρα, στην κορυφή του Ξεροβουνίου περίπου μιάμιση ώρα μετά το καταφύγιο. Σκαρφαλώνοντας την ελατοσκέπαστη πλαγιά βρίσκει τη θέση «Λαυρέντης Μπιτσέας» και σε μία αρκετά κοπιαστική προσπάθεια βγαίνει στην κορυφογραμμή που καταλήγει στην κορυφή, το «Θεούλη». Κι αυτό γιατί σίγουρα θα χρειαστείτε χρόνο για να χορτάσετε τη θέα πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής. Τα Βαρδούσια όρη που φαίνονται ακριβώς απέναντι, τα σύννεφα που μπορεί να έρθουν πολύ κοντά σας, το γαλάζιο του ουρανού, η καθαρότητα των λιγοστών ήχων και του αέρα, θα σας ανταμείψουν για τον κόπο σας και θα σας θυμίσουν πόσο απλά όμορφη είναι η φύση γύρω μας.

Για να επισκεφτεί κανείς το γειτονικό Περιβόλι (Αγλαβίστα), μπορεί να το κάνει εύκολα μέσω του αγροτικού δρόμου μήκους 10χλμ. που ενώνει τα δύο χωριά. Υπάρχει και ασφάλτινος δρόμος πολύ μεγαλύτερης όμως απόστασης αφού κατεβαίνει στη λίμνη και ξανανεβαίνει. Η διαδρομή είναι αρκετά ήπια για πεζοπόρο, δεν ενδείκνυται όμως για χαμηλό αυτοκίνητο.  Διασχίζει περιοχές που για πάρα πολλά χρόνια καλλιεργούνταν, εγκαταλείφθηκαν όμως όπως τα περισσότερα ορεινά χωράφια. Ο επισκέπτης με δυσκολία θα διακρίνει πλέον τα σημάδια της παρουσίας του ανθρώπου (παλιές ζαγάδες, μονοπάτια, καλύβια κλπ). Το ξωκλήσι των Ταξιαρχών έχει χτιστεί πρόσφατα και βρίσκεται πολύ κοντά στον αγροτικό δρόμο. Γενικότερα η διαδρομή είναι αρκετά ήπια και τα τελευταία χρόνια, την καλοκαιρινή περίοδο, οργανώνεται πεζοπορία από τους Συλλόγους των δύο χωριών.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
(ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
(ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
(ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)