Αρχείο Ειδήσεων
"Τζάμπα" συνδιοργανωτής Μακρυγιαννείων 2015 η Π. Ε. Φωκίδας
20/02/2016
Όπως είχαμε γράψει σε παλαιότερο φύλο της εφημερίδας, η Περιφεριακή Ενότητα Φωκίδας θα υποστήριζε τις εκδηλώσεις των Μακρυγιαννείων. Δυστυχώς όμως λόγω ελαφρότητας ή/και αδιαφορίας ένας προμηθευτής των Μακρυγιαννείων έμεινε τελικά απλήρωτος και ο Σύλλογος βρέθηκε ηθικά εκτεθειμένος χωρίς να ουσιαστικά να φέρει την παραμικρή υπαιτιότητα.
Η ιστορία ξεκίνησε όταν αποστείλαμε εγκαίρως (από τον Μάιο) πρόσκληση στην Περιφεριακή Ενότητα Φωκίδας για συμμετοχή της στην διοργάνωση των Μακρυγιαννείων 2015. Η ανταπόκριση της Π.Ε. Φωκίδας παρότι ήρθε την τελευταία στιγμή, ήταν θετική με τον Αντιπεριφεριάρχη κ. Κώστα Μίχο να θέλει να «αναλάβει» την κάλυψη εξόδων ποσού 1.000€ (με ΦΠΑ). Οι βασικές προϋποθέσεις που μας έθεσε ήταν:
•    να εμφανίσουμε την Π.Ε. Φωκίδας ως συνδιοργανωτή των εκδηλώσεων σε αφίσες κλπ και
•    τα έξοδα που θα κάλυπτε να αφορούν αποκλειστικά ενοικίαση εξοπλισμού εκδηλώσεων (ήχος – φως).

Εμείς δεχθήκαμε φυσικά τους όρους και αφού φροντίσαμε για την αφίσα,  ενημερώσαμε την Π.Ε. Φωκίδας ότι είχαμε στα χέρια μας μία συμφέρουσα προσφορά ενοικίασης εξοπλισμού από τον κ. Πολύδωρο Χρήστο από την Ναύπακτο, ο οποίος μάλιστα δεχόταν να πληρωθεί απ’ ευθείας από τους ίδιους (θυμίζουμε πως τον Αύγουστο είχαν ξεκινήσει τα capital controls).
Αφού τα συμφωνήσαμε ο κ. Χ. Πολύδωρας παρείχε εξοπλισμό σε διάφορες εκδηλώσεις μας και κατόπιν κατέθεσε, όπως προβλεπόταν το τιμολόγιό του στην Περιφέρεια. Αντί όμως για πληρωμή, έλαβε από την Π.Ε. Φωκίδας τον Σεπτέμβριο μία επιστολή που του επέστρεφε το τιμολόγιο αναφέροντας ότι αυτό δεν μπορεί αυτό να πληρωθεί. Ως αιτία αναφερόταν σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου Ν. Φωκίδας που δεν ενέκρινε (ενταλματοποιούσε) την δαπάνη λόγω μη επαρκούς τεκμηρίωσής της από την Π.Ε. Φωκίδας. Εκείνη την ώρα ο επαγγελματίας θα μπορούσε να βγάλει μία διαταγή πληρωμής αλλά θα καθυστερούσε και θα επιβαρυνόταν με δικαστικά έξοδα, πράγμα δεν ήθελε.
Από πλευράς Συλλόγου, θέλοντας να συμβάλουμε στην επίλυση του ζητήματος επικοινωνήσαμε επανειλημμένα με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίας στην Άμφισσα παρέχοντας διευκρινίσεις σχετικά με τις εκδηλώσεις καθώς και με το γραφείο του Αντιπεριφεριάρχη, απ’ όπου παίρναμε την διαβεβαίωση ότι το θέμα «εξετάζεται». Μη βλέποντας όμως καμία εξέλιξη για μεγάλο διάστημα, αποφασίσαμε τελικά να στείλουμε μία αναλυτικότατη επιστολή που κατέρριπτε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου και τεκμηρίωνε πλήρως την πληρωμή του τιμολογίου. Πράγματι μετά απ’ αυτό η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου απάντησε στην Π.Ε. Φωκίδας ότι μπορεί εάν θέλει να υποβάλει εκ νέου το τιμολόγιο με πρόσθετη τεκμηρίωση. Αντ’ αυτού όμως η Π.Ε. Φωκίδας προτίμησε να ενημερώσει εμάς και τον κ. Χ. Πολύδωρα ότι η δαπάνη δεν μπορεί να ενταλματοποιηθεί επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον Δημοσιονομικό Έλεγχο.
Η αλήθεια είναι ότι ο Δημοσιονομικός Έλεγχος στην προσπάθειά του να βρει κάποιο τυπικό «πάτημα» για να κόψει το τιμολόγιο έφτασε να επικαλείται μέχρι και στοιχεία που βρήκε στο διαδίκτυο, αλλά μετά την επιστολή μας δεν θα μπορούσε να επιμείνει. Η Π.Ε. Φωκίδας από την άλλη έδειξε πως ήθελε να το «σκάσει» το κανόνι. Στην τελευταία μάλιστα επικοινωνία που είχαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Μίχο, αρκέστηκε να μας πει πως ανάλογη αντιμετώπιση είχαν και άλλοι Σύλλογοι που πραγματοποίησαν εκδηλώσεις μαζί με την Περιφέρεια και πως αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη. Εμείς από την άλλη εμείς αναρωτιόμαστε εάν αυτή, η χωρίς επιπτώσεις «ανάληψη της ευθύνης», μπορεί να παρηγορήσει τυχόν άλλους Συλλόγους, τον κ. Χρήστο Πολύδωρα και λοιπούς άτυχους προμηθευτές. Φαίνεται πως το ενδιαφέρον της  Π.Ε. Φωκίδας για τους επαγγελματίες που μοχθούν τον Δεκαπενταύγουστο είναι ανύπαρκτο ενώ για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας φτάνει μέχρι την λεζάντα μιας αφίσας.
Σημειώνουμε εδώ πως και με τον Δήμο Δωρίδας αντιμετωπίζουμε ανάλογο πρόβλημα, και συγκεκριμένα έως τώρα έχει εκδοθεί και πληρωθεί μόνο το ένα από τα δύο τιμολόγια που είχε αναλάβει ο Δήμος να καλύψει.  Οψόμεθα κι εδώ…

Γραββάνης Ευάγγελος
Πρόεδρος Συλλόγου Κροκυλιωτών "Ο Μακρυγιάννης"