Αρχείο Ειδήσεων
Διοκητικός απολογισμός 2015
16/05/2016
Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου στις 28 Φεβρουαρίου 2016 έγινε και ο παρακάτω Διοικητικός απολογισμός από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Ευάγγελο Γραββάνη:

Το νέο ΔΣ που ανέλαβε το 2015 δούλεψε σκληρά, τόσο για την πραγματοποίηση των πολλών εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων και τα Μακρυγιάννεια 2015, όσο και για την δρομολόγηση αρκετών αλλαγών στο τρόπο  λειτουργίας του Συλλόγου.  Η σημαντικότερη όμως επιτυχία του ΔΣ που δεν χρειάστηκε κόπο ήταν η αλλαγή του κλίματος. Το ΔΣ δεν αρκείτε απλώς την διατήρηση καλών σχέσεων με τους παλαιότερους προέδρους και μέλη, αλλά αναζητεί και μία στενότερη συνεργασία μαζί τους προς όφελος του χωριού γνωρίζοντας  ότι όλοι μπορούν να προσφέρουν πολλά.  
Το έργο του Συλλόγου έχει αναφερθεί αναλυτικά μέσα από την εφημερίδα, οπότε στον παρόντα απολογισμό θα επιχειρηθεί μία όσο το δυνατόν επιγραμματική παρουσίαση για να θυμηθούμε τα σημαντικότερα γεγονότα και θέματα που μας απασχόλησαν. 

1.    Παρουσία του Συλλόγου στην μεγάλη εκδήλωση της Δωρικής Αδελφότητας στο Πολεμικό Μουσείο για τον Μακρυγιάννη.

Η Δωρική αδελφότητα ζήτησε την ενεργή συμμετοχή του Συλλόγου μας στην εκδήλωση που προγραμμάτισε για τις 15 Μαρτίου και ο  Σύλλογος ανταποκρίνεται, προτείνοντας να ενταχθεί στο πρόγραμμα η ταινία του Παρασκευά Μπακαρέζου «Αβορίτι 1797-1804» που παρουσιάζει τα αυθεντικά μέρη που γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα του χρόνια ο Στρατηγός. Η πρόταση γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό, με την προϋπόθεση ότι η διάρκειά της θα επιτρέπει προβολή στα χρονικά περιθώρια που είχε η εκδήλωση. Έτσι ο τ. Πρόεδρος Π. Μπακαρέζος μόνταρε εκ νέου την ταινία σε μία 15άλεπτη έκδοση που την παρουσίασε ο νυν Πρόεδρος.
 Παράλληλα η Γεν. Γραμματέας  Σίσυ Τριανταφύλλου ετοίμασε ένα φυλλάδιο προβολής των Μακρυγιαννείων 2015 που μοιράστηκε στους προσκεκλημένους και ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Μαυραγάνης ένα βιντεάκι λίγων λεπτών που έπαιξε στο διάλειμμα της εκδήλωσης με θέμα 40 χρόνια Μακρυγίαννεια.
Ο Σύλλογος, το χωριό και ο Μακρυγιάννης προβλήθηκαν ιδιαίτερα μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Π. Καμμένου, του Βουλευτή Φωκίδας Η. Κωστοπαναγιώτου και πολλών ακόμα επισήμων.

2.    Αποκριάτικος και Πασχαλιάτικος χορός στο Ξενοδοχείο του χωριού.

Ο Αποκριάτικος χορός  και ο Πασχαλινός που διοργάνωσε ο Σύλλογος μαζί με την κοινότητα είχαν μεγάλη προσέλευση και δημιουργήθηκε πολύ κέφι και χορός. Ιδιαίτερα για το βράδυ της Ανάστασης, ο Σύλλογος μοίρασε δωρεάν λαμπάδες σε όλο τον κόσμο.

3.    Συμμετοχή του Συλλόγου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ομοσπονδίας της 8ης Αυγούστου στο Ζωριάνο
Ο Σύλλογος έχοντας διαρκή του παρουσία στα δρώμενα της Ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια, έδωσε το παρών και στο 16ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

4.    Μακρυγιάννεια 2015, το μεγάλο φεστιβάλ του καλοκαιριού

Η διεξαγωγή των Μακρυγιαννείων 2015, αποδείχτηκε ένας οργανωτικός άθλος λόγω των μεγάλων αντιξοοτήτων που παρουσιάστηκαν με κυριότερο ίσως τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων από τις τράπεζες. Ευτυχώς η έγκαιρη οργάνωση και η μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε επέτρεψε στο Κροκύλειο να παρουσιάσει ένα πάρα πολύ πλούσιο και υψηλής ποιότητας πρόγραμμα. Οι εκδηλώσεις έχουν αναλυθεί αρκετά σε εφημερίδες και ιντερνέτ, γι’ αυτό θα Σταθώ στο σκοπό. Σχεδιάσαμε το φεστιβάλ ώστε να προβληθεί η ίδια η Δωρίδα όχι με πανηγυριώτικες κραυγές  άλλα μέσα από  τον πολιτισμό που δημιούργησαν και δημιουργούν άνθρωποι απλοί καθημερινοί παρέα με τα γειτονικά χωρία μας, γιατί στόχος  ήταν η εξωστρέφεια και η συνεννόηση στα αυτονόητα.  Εκδηλώσεις με την Παιδική μπάντα Λιδωρικίου, την παρουσίαση βιβλίου του Παλαιοξαρίτη Φ. Καλούδα, την έκθεση ζωγραφικής του Κοκκινιώτη Χ. Στέφου, το συγκρότημα του Πενταγιώτη Γ. Καραμούτσιου και το κύπελλο ποδοσφαίρου των 4 χωριών (Αλποχώρι, Πενταγιού, Ζωριάνος, Κροκύλειο), καθώς και στις πολλές συνεργασίες που πέτυχε ο Σύλλογος με γειτονικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αιχμή  των εκδηλώσεων ήταν η θεατρική παράσταση «Τα ραδίκια ανάποδα» του Γ. Γαλίτη καθώς και η αποκορύφωση με την μεγάλη συναυλία του Μπάμπη Στόκα στο σχολείο. Σημαντικές επίσης εκδηλώσεις ήταν η ξενάγηση στα μέρη που μεγάλωσε ο Μακρυγιάννης με τον Π. Μπακαρέζο,  οι αθλητικοί αγώνες (δρόμου, αντοχής, λιθάρι και τσουβαλοδρομία), η λαϊκή  πεζοπορία στο  Περιβόλι, το παιδικό εργαστήρι, η εθελοντική αιμοδοσία και το κυνήγι του χαμένου θησαυρού και η βραδιά με την ρεμπέτικη κομπανία της Μ. Κατινάρη. Παράλληλα, όλες τις ημέρες λειτούργησε το Λειβάδι και το Παζάρι. Το βάρος της διεξαγωγής των Μακρυγιαννείων στο χωριό είχαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βαγγέλης Γραββάνης, η Ταμίας Ιωάννα Λούη και τα μέλη Αλέκος Ζωγράφος και Κώστας Π. Σαΐτης που μαζί με δεκάδες εθελοντές βρίσκονταν παντού τις ημέρες από 10 μέχρι 15 Αυγούστου που διήρκησαν οι εκδηλώσεις.
Σημαντικότερες  χορηγίες ήταν της ΕDF ΕΝ Hellas καθώς και του Δήμου Δωρίδας, ο οποίος όμως οφείλει ακόμα ένα μεγάλο μέρος της χορηγίας στον τυπογράφο μας. Η χορηγία της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας δεν κατεβλήθη τελικά, αφήνοντας τον Σύλλογο ηθικά εκτεθειμένο έναντι προμηθευτή του στα ηχητικά.

5.    Τοποθέτηση free Wi-Fi στο χωριό.

Την αρχή της προσπάθειας έγινε από τον τ. Πρόεδρο του Συλλόγου Π. Μπακαρέζο, μαζί με τον Εκπρόσωπο της Κοινότητας Κ. Αυγερόπουλο και την οικονομική στήριξη του Κ. Μακρυκώστα και άλλων χωριανών. Την συνέχεια την έκανε ο Σύλλογος που ζήτησε και έλαβε πρόσθετη οικονομική στήριξη από τους Γαμπρούς και Νύφες και προχώρησε στην τοποθέτηση 2 hotspot, στο ΚΕΠ και στο Δημοτικό Ξενοδοχείο. Με την τοποθέτηση αυτή το Κροκύλειο έγινε το πρώτο χωριό στη Β.Δ. Δωρίδα που απέκτησε  κοινόχρηστο wi-fi.

6.    Ανακαίνιση της Στέγης

Η αναβάθμιση της Στέγης του Συλλόγου αποτέλεσε βασική προτεραιότητα του νέου ΔΣ. Αρχικά έγιναν επεμβάσεις στα ηλεκτρολογικά και στον κεντρικό πίνακα, για την εξασφάλιση από τυχόν ατύχημα ή βραχυκύκλωμα. Η οργάνωση της στέγης γινόταν κατά διαστήματα, ενώ ένα μεγάλο κόντρα πλακέ το μετατρέψαμε σε διαχωριστικό, βελτιώνοντας την εργονομία του χώρου. Τοποθετήθηκε ένα PC και router ώστε να υπάρχει wi-fi και στην αίθουσα (όχι μόνο στο χωριό). Το Νοέμβριο η αίθουσα πλημμύρησε από λύματα (όπως είχε συμβεί ξανά και στο παρελθόν). Μετά από συνεννόηση με την διαχείριση της πολυκατοικίας, έγινε εκτροπή ενός κοινόχρηστου αγωγού λυμάτων έξω από την τουαλέτα της στέγης ενώ παράλληλα ο Σύλλογος τοποθέτησε δύο βαλβίδες αντεπιστροφής που αποτρέπουν την επιστροφή της ροής του νερού προς την αίθουσα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίστηκε η αίθουσα και για το μέλλον και συγχρόνως αποφασίστηκε να γίνει για λόγους απολύμανσης και καλαισθησίας το βάψιμό της. Μετά από αυτά ο χώρος άλλαξε πολύ και έγινε ιδιαίτερα χαρούμενος και φιλικός .

7.    Χριστουγεννιάτικη Παιδική Γιορτή στην Στέγη

Η φετινή Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Συλλόγου έγινε στις 13 Δεκεμβρίου συγκεντρώνοντας πολλά παιδιά. Είχε πλούσιο μπουφέ για τους μεγάλους και πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς φίλους που διασκέδασαν ιδιαίτερα.

8.    Δημιουργία ιστοσελίδας
Ο Σύλλογος ενεργοποίησε την σελίδα www.krokilio.gr. Εκτός από νέα για το χωριό, ο κόσμος  θα έχει την δυνατότητα να διαβάζει τις ανακοινώσεις αλλά και την τριμηνιαία εφημερίδα του Συλλόγου. Η σελίδα συνεχώς εμπλουτίζεται και σύντομα θα έχει πλούσιο υλικό που θα ικανοποιεί τους χωριανούς και θα κατατοπίζει τους επισκέπτες του χωριού μας. Οι εντυπώσεις που συγκεντρώνουμε είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και ελπίζουμε να γίνει σύντομα το βασικό επικοινωνιακό μέσο του Συλλόγου.

9.    Λοιπές δραστηριότητες
Ο Σύλλογος τοποθέτησε με την βοήθεια του μέλους του ΔΣ Μάκη Τριαντόπουλου 3 μεγάλους προβολείς στην μεγάλη αίθουσα του σχολείου, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να φωτίζει πάσης φύσεως εκθέσεις. Επίσης αγόρασε έναν πίνακα ζωγραφικής με λαογραφικό περιεχόμενο του Χ. Στέφου με σκοπό να τοποθετηθεί ως έκθεμα στο μουσείο.
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ο Σύλλογος απέκτησε για πρώτη φορά  κάρτα ανάληψης και e-banking στην ALPHA BANK, οπότε μπορεί πλέον να προβαίνει εύκολα σε αναλήψεις αλλά και σε πληρωμές χωρίς τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που έχει το γκισέ. Για να γίνει αυτό, υπήρξαν δυσκολίες και χρειάστηκε να μεταβούν πολλά μέλη του ΔΣ στην τράπεζα για διατυπώσεις.
Τέλος το ίδρυμα Αναστασίου Τσώρη λειτούργησε κανονικά μέχρι το θάνατο του Προέδρου του Ξ. Τσιώρη, χορηγώντας δύο υποτροφίες των 2.000€ έκαστη για το έτος 2013-14 και προκηρύσσοντας άλλες δύο για το έτος 2014-15. Προς το παρών οι υποτροφίες έχουν διακοπεί μέχρι να γίνει η προσωρινή αντικατάσταση του θανόντος μέλους από δικαστήριο. Μόλις γίνει αυτό, θα χορηγηθούν οι υποτροφίες του 2014-15 και θα προκηρυχτούν άμεσα και αυτές του 2015-16.

Το μεγάλο αυτό έργο του Συλλόγου θα ήταν αδύνατο να γίνει χωρίς την στήριξη όλων των Κροκυλιωτών που βοήθησαν με κάθε τρόπο, προσφέροντας πότε χρήματα, πότε εθελοντική εργασία ή ακόμα και την εμπειρία τους όποτε ζητούσαμε την συνδρομή ή την συμβουλή τους. Δεν γίνεται στα πλαίσια του απολογισμού να αναφερθεί όλος αυτός ο κόσμος, όπως δεν γίνεται να αναφερθούμε και στις θυσίες που έκαναν τα μέλη του ΔΣ παραχωρώντας συχνά την προτεραιότητα στα θέματα του Συλλόγου έναντι προσωπικών ή επαγγελματικών υποχρεώσεων αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα την αγάπη τους για τον Σύλλογο αλλά κυρίως για το χωριό μας.