Αρχείο Ειδήσεων
Πληροφόρηση για τα 2 Ηotspots του Κροκυλείου
24/06/2016
Παρότι ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, το χωριό μας (όπως και τα περισσότερα ορεινά χωριά) είναι αποκομμένα από τα σύγχρονα δίκτυα επικοινωνιών και τηλεφωνίας, αφού δεν έχει έρθει ακόμα σε αυτό η οπτική ίνα.  Πέρασαν κιόλας 7 μήνες από τότε που φέραμε το δωρεάν ασύρματο ίντερνετ στο χωριό μας, που όπως ήταν αναμενόμενο γνώρισε μεγάλη επιτυχία αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε και αρκετές συζητήσεις μεταξύ των κατοίκων του χωριού που δικαιολογημένα δεν είναι εξοικειωμένοι με το wi-fi. Θα παρακάμψουμε το ιστορικό της εγκατάστασης, που ούτως ή άλλως είχε αναφερθεί εδώ, προκειμένου να επιχειρήσουμε μία ενημέρωση των χρηστών του δικτύου μας και να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε ερωτήματα που  ακούσαμε από τρίτους ή μας τέθηκαν προσωπικά.

Ποιος παρέχει την τηλεφωνική γραμμή;
Ιδιοκτήτης της τηλεφωνικής γραμμής είναι ο Δήμος Δωρίδας, ο οποίος έχει διαθέσει για το Κροκύλειο μία ADSL γραμμή, ταχύτητας 24Mpps. Η γραμμή βρίσκεται στο κτίριο του Δημαρχείου στο Λιδωρίκι και ο λογαριασμός πληρώνεται από τον Δήμο Δωρίδας.

Ποιος παρέχει το ασύρματο δίκτυο και πως αυτό ήρθε στο χωριό;
Ιδιοκτήτης του δικτύου είναι ο Σύλλογος Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης», ο οποίος σε συνεννόηση με τον Δήμο Δωρίδας ανέλαβε να φέρει ασύρματο το ιντερνέτ από το Λιδωρίκι στο Κροκύλειο. Επειδή το χωριό μας δεν έχει άμεση οπτική επαφή με το Λιδωρίκι, το σήμα έπρεπε υποχρεωτικά να μεταφερθεί μέσω της βουνοκορφής του Πύρνου (το βουνό πάνω από τον Άβορο). Έτσι χρειάστηκε να εγκατασταθούν 2 ασύρματες γέφυρες (ζεύγη κεραιών) για να μεταφερθεί το σήμα. Η πρώτη είναι Δημαρχείο – Πύρνος και η δεύτερη Πύρνος – ΚΕΠ Κροκυλείου. 

Τι είναι το wi-fi hotspot;
Wi-fi hotspot είναι μία περιοχή η οποία καλύπτεται από κάποια ασύρματη σύνδεση στο internet μέσω wifi. Στο Κροκύλειο έχουμε 2 hotspot, ένα στην περιοχή του ΚΕΠ (παλιό Δημαρχείο – Κοινοτικό κατάστημα) και ένα στην περιοχή του Δημοτικού Ξενοδοχείου που καλύπτει την πλατεία. Το wi-fi hotspot σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ούτε φιλοδοξεί να καλύπτει το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων ή ολόκληρους οικισμούς. Εξυπηρετεί  αποκλειστικά τοπικά μία μικρή περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το δίκτυο των εταιριών τηλεφωνίας.

Πως επιλέχθηκαν τα hotspot σημεία;
Τα σημεία από τα οποία εκπέμπεται το σήμα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν πρόσβαση σε ρεύμα και θεωρήσαμε σωστό να βρίσκονται σε Δημοτικά κτίρια για λόγους ασφαλείας αλλά και συντήρησης.
Το πρώτο σημείο εισόδου του σήματος στο χωριό επιλέξαμε να είναι το Δημοτικό Κατάστημα (ΚΕΠ) προκειμένου να δίνει δυνατότητα πρόσβασης στους υπαλλήλους και τους πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν. Εκεί τοποθετήθηκε μία hotspot κεραία που καλύπτει το ιατρείο και την γύρω περιοχή καθώς και μία ενσύρματη μπρίζα προκειμένου ένας επισκέπτης του ΚΕΠ να μπορεί εύκολα να συνδέσει π.χ. ένα laptop.
Επειδή το συγκεκριμένο σημείο δεν θα κάλυπτε αρκετούς κοινόχρηστους χώρους, θεωρήσαμε πως είναι απαραίτητο ένα ακόμα hotspot που να καλύπτει την περιοχή της πλατείας και το Λιβάδι. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε να εγκαταστήσουμε μία τρίτη ασύρματη γέφυρα μεταξύ ΚΕΠ και Δημοτικού Ξενοδοχείου.

Πως συνδέομαι στα hotspot σημεία;
Το hotspot της πλατείας θα το δείτε στις συσκευές σας σαν hotspot1 ενώ αυτό του ΚΕΠ σαν hotspot2. Για να μπείτε στο δίκτυο χρησιμοποιήστε το password krokyleio123. Εάν κάποιος έχει οπτική επαφή με κάποιο από τα hotspot και θέλει να «επεκτείνει» το δίκτυο στο σπίτι ή τη γειτονιά του, μπορεί να το κάνει εύκολα με εγκατάσταση μίας τοπικής κεραίας, ενημερώνοντας τον Σύλλογο ή τον τεχνικό του δικτύου (Βασίλης Ζέκκιος τηλ. 6986177771). Ήδη έχουν έως τώρα έχουν εγκατασταθεί δύο ιδιωτικές κεραίες και αναμένονται και άλλες.

Τι ρυθμίσεις έχει το δίκτυο;
Αυτή τη στιγμή το δίκτυο είναι ρυθμισμένο να δεχθεί μέχρι 250 επισκέπτες στους οποίους μπορεί να  διαθέσει σταθερή ταχύτητα 1Mpps download και 256Kpps upload. Προκειμένου να μην καταλαμβάνονται επ’ αορίστου θέσεις στο δίκτυο, υπάρχει αυτόματη αποσύνδεση μετά από 1:30 ώρα  παραμονής. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να διαφοροποιεί το δίκτυο του χωριού μας σε σχέση με δίκτυα άλλων χωριών στα οποία δίνουν την δυνατότητα στον πρώτο επισκέπτη να χρησιμοποιεί όλη την χωρητικότητα της adsl  γραμμής αλλά μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα σε περιόδους αιχμής.

Θα επεκταθεί το δίκτυο;
Το διάστημα αυτό ο Σύλλογος εξετάζει την εγκατάσταση ενός τρίτου hotspot στην περιοχή του Σχολείου, μεταφέροντας εκεί σήμα από το ΚΕΠ.