Αρχείο Ειδήσεων
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Ασήμω - Λιδωρίκη
19/03/2017
Ο ηρωισμός και η προσωπικότητα της Ασήμως Λιδωρίκη - Γκούρα αναδείχθηκαν σε διάλεξη που πραγματοποιήθηκε από  την Ένωση Γυναικών Φωκίδας και τον Σύλλογο Παλαιών Αθηναίων την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 στην Πλάκα και με συνδιοργανωτές τον Σύλλογο Ιστορικών Μελετητών και Αγωνιστών Στερεάς Ελλάδας και τον Σύλλογο Κροκυλιωτών "Ο Μακρυγιάννης".

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Φωκίδας,  κ. Λαμπρινή Κουφάκη που συνέδεσε την εκδήλωση και με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και τοποθέτησε την μορφή της Ασήμως Λιδωρίκη - Γκούρα μαζί μαζί με τις άλλες μεγάλες αγωνίστριες γυναίκες του Αγώνα. Στην πραγματικά κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, ο κ. Ελευθέριος Σκιαδάς πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιών Αθηναίων, ξεκίνησε την διάλεξή του με την καταγωγή της Ασήμως Λιδωρίκη και στη συνέχεια παρουσίασε γεγονότα της ζωής της όπως ο γάμος της, οι ηρωικές της πράξεις κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Ακρόπολης και ο θάνατός της κατά τον βομβαρδισμό του Ερεχθείου. Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιστορία του πίνακα με τίτλο "Η μάχη της Ακρόπολης, 1827, Λιδωρίκη Ασήμω (Γκούρενα)" του Nicolas Louis François Gosse που βρίσκεται στο Παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης. Στην εκδήλωση μάλιστα υπήρχε και έκθεση αντιγράφου του εξαιρετικού αυτού πίνακα.

Την απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση, που έκλεισε με μία μικρή δεξίωση, τίμησαν πολλά επίσημα πρόσωπα από την βουλή των Ελλήνων αλλά και από διαφόρους φορείς, Συλλόγους, πολιτευτές κλπ. Από πλευράς του ΔΣ του Συλλόγου, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος Βαγγέλης Γραββάνης, ο Αντιπρόεδρος Δημητρης Μαυραγάνης και το μέλος Φρόσω Δεληγιώργη. Την οικογένεια Λιδωρίκη εκπροσωπούσε ο γνωστός δημοσιογράφος Αλέξανδρος Λιδωρίκης, δισέγγονος του διακεκριμένου Κροκυλιώτη Μίλτου Γ. Λιδωρίκη.Το παρών τέλος έδωσε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Κονιάκου, που προσκλήθηκε από τον Σύλλογό μας.