Αρχείο Ειδήσεων
Ποιους θα δουμε στα "Μακρυγιάννεια 2017"
03/08/2017
Σε μία ακόμη χρονιά με ιδιαίτερα περιορισμένο προϋπολογισμό,  το στοίχημα της διαμόρφωσης ενός πλούσιου και ποιοτικού προγράμματος για τα Μακρυγιάννεια 2017 γίνεται ακόμα ποιο δύσκολο. Παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε πως με τη διαμόρφωση του παρακάτω προγράμματος, οι 6 ημέρες των εκδηλώσεων είναι γεμάτες με πλούσιες εκδηλώσεις που θα ευχαριστήσουν τους Κροκυλιώτες και τους επισκέπτες. Προκειμένου τα Μακρυγιάννεια να αποκτούν διαρκώς ισχυρότερο υπερτοπικό χαρακτήρα, ο Σύλλογος προωθεί την στενότερη και διαχρονική συνεργασία με τους γειτονικούς Συλλόγους σε θέματα κυρίως αθλητισμού αλλά και πολιτισμού.

Κεντρική εκδήλωση είναι σίγουρα η μουσική παράσταση της Ελένης και η Σουζάνας Βουγιουκλή που αναμένεται να καθηλώσουν τον κόσμο στο σχολείο με τις εκρηκτικές ερμηνείες τους και το πλούσιο ρεπερτόριό τους. Το πρόγραμμα διαμορφωμένο πάντα με άξονα την ποιότητα, επιχειρεί για μία ακόμη χρονιά να στηρίξει και να προβάλει ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που υπάρχουν στην περιοχής μας. Για το λόγο αυτό αξίζουν ιδιαίτερης μνείας ο Κροκυλιώτης ζωγράφος Κώστας Κουνάλης, ο επίσης Κροκυλιώτης μουσικός των Appalachian Cobra Worshipers Γιώργος Τσαλκίδης κα την Πενταγιώτισσα Εύη Σιμοπούλου, μέλος της θεατρικής ομάδας "Δρώντες και Αντιδρώντες ".  Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως για πρώτη φορά εντάσσεται στα Μακρυγιάννεια μία πολιτιστική βραδιά εκτός χωριού και συγκεκριμένα με την συνεργασία του Συλλόγου Πενταγιωτών θα πραγματοποιηθεί μία ερασιτεχνική μουσκοθεατρική παράσταση στο γειτονικό μας χωριό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2017"

Πέμπτη 10 Αυγούστου

10.30 π.μ. - 11.00 μ.μ. Άφιξη επισήμων στο χώρο της πλατείας
11.00 π.μ.      Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Στρατηγού Μακρυγιάννη
22:30     Ρεμπέτικο και Παραδοσιακό γλέντι με μέλη της ομάδας του Ελληνικού Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Παλαιού Φαλήρου στο Λιβάδι

Παρασκευή 11 Αυγούστου
11:00     Εθελοντική Αιμοδοσία για την Τράπεζα αίματος του Συλλόγου, στο ξενοδοχείο
18:00     "Η επικοινωνία ως αντίδοτο στην βία και τον εκφοβισμό των παιδιών", Ομιλία από συνεργάτες της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Φωκίδας στην πλατεία Κροκυλείου
21:15     "Το Σταυρούδι στη Γούβα" του Αντώνη Θαλασσινού από την θεατρική ομάδα "Δρώντες και Αντιδρώντες " στο οίκημα Παπούλια των Πενταγιών.

Σάββατο 12 Αυγούστου

10:00     Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 5x5 στο γήπεδο των Πενταγιών (ημιτελικοί)
22:30     Live βραδιά με τους Appalachian Cobra Worshipers στο Λιβάδι

Κυριακή 13 Αυγούστου

10:00     Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 5x5 στο γήπεδο των Πενταγιών (τελικοί)
20:30     Παράσταση "Καραγκιόζης ο Μαχητής" στο Λιβάδι

Δευτέρα 14 Αυγούστου

8:00     Λαϊκή πεζοπορία 10 χλμ. Κροκύλειο - Περιβόλι με αφετηρία τον Αη-Θανάση και τερματισμό στο Περιβόλι
16:30     Εγκαίνια Έκθεσης ζωγραφικής του Κωσταντίνου Κουνάλη στο σχολείο
21:00     Μουσική παράσταση με τις  Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή στο σχολείο, με την υποστήριξη του Δήμου Δωρίδας

Τρίτη 15 Αυγούστου
8:00     Ανάβαση και λειτουργία στο Οροπέδιο της Παναγίας
18:30  Flying Fox & Τοξοβολία, μία δράση για παιδιά που θα συνδεθεί με το νέο «Μονοπάτι των Νερόμυλων»
22:30     Βραδιά νεολαίας με την Υποστήριξη της Κοινότητας

Τετάρτη 16 Αυγούστου
9:00     Επίσκεψη στο Αβορίτι, την γενέθλια γη του  Μακρυγιάννη με τον Παρασκευά Μπακαρέζο
18:30     Κοινή Λαϊκή Συνέλευση Συλλόγου και Κοινότητας στο Λιβάδι
21:00     Ο Χορός του Συλλόγου Γαμπρών & Νυφών Κροκυλείου "Ο Αγ. Σώστης" στην πλατεία Κροκυλείου


ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Το παζάρι των γυναικών στο οίκημα του Χάρη Καραμπέλου στην πλατεία καθώς και το Λιβάδι πίσω από την εκκλησία, αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Μακρυγιαννείων.

Τα Μακρυγιάννεια 2017, θα ξεκινήσουν στις 10 Αυγούστου το πρωί με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Μακρυγιάννη. Το βράδυ της ίδιας μέρας ετοιμάζεται ένα Ρεμπέτικο και Παραδοσιακό γλέντι με πολύ μουσική και χορό με μέλη της ομάδας του Ελληνικού Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Παλαιού Φαλήρου. Οι μουσικοί αυτοί θα υποστηρίξουν και μία ακόμη εκδήλωση που θα γίνει την επομένη ημέρα στην Πενταγιού.

Το πρωί της 11ης Αυγούστου θα γίνει στο Ξενοδοχείο η καθιερωμένη πλέον εθελοντική αιμοδοσία από την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας η Δέσποινα Παπαϊωάννου, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια μαζί με άλλους συνεργάτες της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας νομού Φωκίδας θα πραγματοποιήσουν μία ομιλία με θέμα "Η επικοινωνία ως αντίδοτο στην βία και τον εκφοβισμό των παιδιών". Σημειώνεται πως η κ. Παπαϊωάννου με τους συνεργάτες της είχε έρθει και πέρσι στο χωριό και δημιούργησαν έναν πολύ επιτυχημένο παιδότοπο στην πλατεία.  Το βράδυ μας περιμένει οι Πενταγιοί με μία ιδιαίτερη και σπάνια για το γειτονικό μας χωριό εκδήλωση.Εφέτος για πρώτη ίσως φορά εντάσσεται στα Μακρυγιάννεια μία πολιτιστική βραδιά εκτός χωριού και συγκεκριμένα μία μουσκοθεατρική παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγούστου, με την Συνεργασία του Συλλόγου Πενταγιωτών στο οίκημα Παπούλια του γειτονικού χωριού. "Το Σταυρούδι στη Γούβα" είναι μία ερασιτεχνική αλλά πολύ αξιόλογη και ενδιαφέρουσα παραγωγή και αφορά μία ιστορία που διαδραματίζεται στον Πειραιά την εποχή της απαγόρευσης του ρεμπέτικου από τη δικτατορία του Μεταξά. Στην παράσταση πρωταγωνιστεί μία Πενταγιώτισσα, η Εύη Σιμοπούλου που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό των συγχωριανών της στο οίκημα Παπούλια. Σημειώνεται πως οι μουσικοί της παράστασης είναι οι ίδιοι που θα υποστηρίξουν  και το παραδοσιακό γλέντι της προηγουμένης ημέρας στην πλατεία του Κροκυλείου.

Το πρωί της 12ης Αυγούστου θα ξεκινήσει το τοπικό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 5x5, με ημιτελικούς και την συμμετοχή των γύρω χωριών. Το Κροκύλειο με θα συγκροτήσει μέσω του Συλλόγου ομάδα και θα συμμετέχει στη διοργάνωση που κάνει ο Σύλλογος Πενταγιωτών.Το βράδυ στο Λιβάδι συναντάμε τους Appalachian Cobra Worshipers, ένα συγκρότημα που παίζει παλιά παραδοσιακά Αμερικάνικα τραγούδια (folk americana) με τον Κροκυλιώτη Γιώργο Τσαλκίδη (εγγονό του Γιώργου και της Παναγιώτας Γραβάνη) στο κοντραμπάσο και τα φωνητικά.  Πρόκειται για μία πολύ ξεχωριστή βραδιά με ατμοσφαιρική μουσική από ένα συγκρότημα που του αρέσει να παίζει σε ιδιαίτερους χώρους όπως είναι το Λιβάδι.

Η 13η Αυγούστου ξεκινά με τους τελικούς στο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 5x5 και ελπίζουμε να διασκεδάσουν πρώτα τα παιδιά και μακάρι να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα για δεύτερη συνεχή φορά (μετά το 2015).
Η ημέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά και το βράδυ, ο καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Μακρής θα παρουσιάσει στο Λιβάδι μία διασκεδαστική παράσταση Καραγκιόζη με τίτλο "Καραγκιόζης ο Μαχητής" που θα λατρέψουν όλα τα παιδιά.

Νωρίς το πρωί της 14ης Αυγούστου διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, λαϊκή πεζοπορία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Περιβολιωτών. Η εκκίνηση θα γίνει ταυτόχρονα από Κροκύλειο και Περιβόλι στις 8:00, ενώ οι ομάδες θα συναντηθούν κάπου στη μέση και θα οδηγηθούν προς την Αγλαβίστα όπου θα υπάρχει ένα μικρό κέρασμα για τους συμμετέχοντες.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα εγκαινιαστεί στο σχολείο η έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κουνάλη.  Πρόκειται για ένα πολύ δραστήριο δημιουργό από τα Χανιά με καταγωγή από το Κροκύλειο που θα παρουσιάσει την πρώτη του ατομική έκθεση μακριά από την Κρήτη. Θα έχουμε έτσι για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον ταλαντούχο δημιουργό και τις ενδιαφέρουσες δημιουργίες του, μεταξύ αυτών και έργα εμπνευσμένα από το Κροκύλειο που αναμένεται  να δημιουργήσουν ιδιαίτερη αίσθηση.
Στον ίδιο χώρο λίγο αργότερα, η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή παρουσιάζουν μία μουσική παράσταση που κοινωνεί την έκσταση της Κάτω Ιταλίας, το μυστήριο της Βαλκανικής πολυφωνίας, τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης, το σπαραγμό του πορτογαλέζικου fado και τη δωρικότητα των blues και του gospel της Αμερικής και φυσικά, του ελληνικού ρεμπέτικου. Οι αυθεντικές και εκρηκτικές ερμηνείες των δύο μουσικών – performers θα αντηχήσουν στο προαύλιο του σχολείου και θα αναδείξουν τον αρχέγονο παγκόσμιο ήχο, με όχημα τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο καθώς και τις δικές τους συνθέσεις από τον δίσκο τους με τίτλο “TO BE SAFE”! Ο Δήμος Δωριδας

Την 15η Αυγούστου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την καθιερωμένη ανάβαση και λειτουργία στην Παναγία. Το απόγευμα σχεδιάζεται μία πολύ πρωτότυπη δράση που θα περιλαμβάνει Flying Fox (με ειδικό συρματόσκοινο) & Τοξοβολία και που γίνεται προσπάθεια θα συνδεθεί με το νέο «Μονοπάτι των Νερόμυλων» προκειμένου τα παιδιά να το γνωρίσουν καλύτερα. ενώ το βράδυ στο λιβάδι θα πραγματοποιηθεί πάρτυ νεολαίας με μουσική d.j. Η μέρα που είναι αφιερωμένη στους, κλείνει με βραδιά νεολαίας από όλα τα χωριά, που θα γίνει στο Λιβάδι με την πρωτοβουλία και την χορηγία του Εκπροσώπου του Κοινότητας κ. Κώστα Αυγερόπουλου.

Το πρωί της 16ης Αυγούστου, ο Παρασκευάς Μπακαρέζος φροντίζει για μία  ξενάγηση στο Αβορίτι, το χώρο όπου γεννήθηκε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Σύλλογος υλοποιώντας επιθυμία της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, και η Κοινότητα συγκαλούν από κοινού Λαϊκή Συνέλευση στην οποία θα συζητηθούν θέματα που αφορούν το χωριό αλλά και την πορεία του Συλλόγου.  Τα Μακρυγιάννεια θα κλείσουν με τον καθιερωμένο πλέον χορό των Γαμβρών και Νυμφών Κροκυλείου στην πλατεία του χωριού.


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΕΛΕΝΗ & ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ
Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να εξερευνούν τις μουσικές του κόσμου και να πειραματίζονται με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο. Με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτότυπη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και την εκφορά της, τραγουδούν σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τόσο a cappella όσο και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ίδιες.
Tο ρεπερτόριό τους αποτελούν τραγούδια από τις παραδόσεις διαφόρων λαών: ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας, τραγούδια των Βαλκανίων, πορτογαλέζικο fado,  ναπολιτάνικα, ισπανόφωνα, ιρλανδέζικα, γαλλικά, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, αμερικάνικο μπλουζ, σεφαραδίτικα καθώς επίσης και δικές τους συνθέσεις.Έχουν συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως με τη Μαρία Φαραντούρη στο Ηρώδειο, τον Goran Bregovic, τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον Ψαραντώνη, τον Θ. Παπακωνσταντίνου (cd «Ο Σαμάνος»), την Τ. Λύγαρη (στο μουσικό βαγόνι Orient express του θεάτρου Το Τρένο στο Ρούφ, με τις μουσικές παραστάσεις «Μάγισσες στο Ρούφ» και «Οι κυρίες τραγουδούν και…μπλούζ»), Χρ. Θηβαίο και Γ. Σπάθα (cd «Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή»), τον Γιώργο Καζαντζή, τον Μιχάλη Τζουγανάκη,  τον Βασίλη Λέκκα, τον Ηλία Ανδριόπουλο, τον Βασίλη Σκουλά, τους Rotting Christ κ.ά.
Έχουν δώσει συναυλίες  έθνικ, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής σε σημαντικές διοργανώσεις και διεθνή φεστιβάλ, σε χώρους ιδιαίτερης δυναμικής, όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, σε αρχαία θέατρα και πύργους, σε όλα τα Μέγαρα Μουσικής της Ελλάδας, σε εθνικά θέατρα αλλά και σε σημαντικά jazz clubs σε Ελβετία, Ιταλία, Κύπρο, Βουλγαρία, Η.Π.Α, Ουκρανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Τουρκία, Ρουμανία, Νεπάλ κ.α.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΝΑΛΗΣ

Ο εικαστικός Κωνσταντίνος Κουνάλης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα και είναι γιος της Θεοδώρας Αναστασίου Κωστόπουλου από το Κροκύλειο. Γνωστός στο χωριό μας ήταν και ο πατέρας του, ο Χανιώτης ζωγράφος – αγιογράφος και  σκηνογράφος, Γιώργος Κουνάλης, ο οποίος μάλιστα είχε δωρίσει και ένα εξαιρετικό πίνακα του Μακρυγιάννη στο Σύλλογο. Ο Κώστας Κουνάλης που μεγάλωσε και ζει στα Χανιά, είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Για το έργο του υπάρχει σχετικό αφιέρωμα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.Το ενδιαφέρον στην φετινή του έκθεση είναι ότι θα παρουσιαστούν και έργα συνδεδεμένα με το Κροκύλειο που πιστεύουμε ότι θα εντυπωσιάσουν. Αν και δεν έχει κάποιο σπίτι στο χωριό, ο Κώστας Κουνάλης αγαπάει ιδιαίτερα το Κροκύλειο και ανά καιρούς το επισκέπτεται.


APPALACHIAN COBRA WORSHIPERS

Οι ACW δημιουργήθηκαν το 2011 από μέλη των Illegal Operation, με στόχο να προσεγγίσουν τον ήχο του Folk των Απαλαχίων, διασκευάζοντας παλιά παραδοσιακά Αμερικάνικα τραγούδια ή ακόμη και σύγχρονες συνθέσεις του ίδιου μουσικού κλίματος.
Το όνομα είναι ένα εφεύρημα και έχει αναφορά στα Απαλάχια όρη, βασικό πυρήνα της Αμερικανικής μουσικής παράδοσης, αλλά και σε μία χριστιανική αίρεση της περιοχής, η οποία έχει ως μέρος του τελετουργικού της το χειρισμό δηλητηριωδών φιδιών (snake handling).
Οι ACW κάνουν εμφανίσεις σε ετερόκλητα μέρη όπως σε πιτσαρίες, μεζεδοπωλεία, δισκάδικα, παγκάκια, σπίτια γνωστών και αγνώστων, μπαρ αλλά και σε μικρούς και μεγάλους συναυλιακούς χώρους, ανοίγοντας για μπάντες όπως οι Dead Brothers και ο C.W. Stoneking.
Το πρώτο τους και ομώνυμο LP ηχογραφήθηκε  ζωντανά με παρουσία κοινού και κυκλοφόρησε το 2016 σε 200 αντίτυπα λευκού βινυλίου από την InnerEar.
Τους ACW αποτελούν οι Μανώλης Αγγελάκης (φωνή, κιθάρες, μαντόλα), Στάθης Ιωάννου (μπάντζο, κιθάρες, φωνητικά), Μάριος Σαρακηνός (κρουστά) και Γιώργος Τσαλκίδης (κοντραμπάσο, φωνητικά).Αφορμή για την εμφάνιση του συγκροτήματος στο χωριό ήταν φυσικά ο καταγόμενος από το Κροκύλειο, Γιώργος Τσαλκίδης.
https://youtu.be/0cexFe5uMu8