Αρχείο Ειδήσεων
Μία έκθεση ζωγραφικής με χρώμα Κροκυλείου
10/10/2017

Το απόγευμα της 14ης Αυγούστου, ο καταγόμενος από το χωριό μας εικαστικός, Κώστας Κουνάλης εγκαινίασε την ατομική του έκθεση στην μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μακρυγιάννεια 2017». Ο καλλιτέχνης μετέφερε από το εργαστήριό του στα Χανιά, σχεδόν 20 πίνακες ζωγραφικής που παρουσίασε στη μεγάλη έκθεση του σχολείου. Πολλά από τα παρουσιαζόμενα έργα του, φιλοτεχνήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση.  Συγκεκριμένα, ένας πίνακας σε λάδι και μία σειρά σχεδίων (μολύβι σε χαρτί) είχαν αποκλειστικό θέμα τον Μακρυγιάννη. Ιδιαίτερη αίσθηση στους χωριανούς, προκάλεσε το έργο «Βρύσες» (λάδι 1.00x0.70m) που ήταν αναρτημένο στο κέντο της αίθουσας. Κάποια από τα έργα αντλούσαν την έμπνευσή τους από την Κρήτη, ενώ εξαιρετικές ήταν και οι μοντέρνες συνθέσεις του, με έντονο αλληγορικό ή μεταφορικό νόημα και δυναμισμό.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης


Βρύσες, λάδι 100x70

Η έκθεση περιλάμβανε και έναν πίνακα με ιδιαίτερη ιστορία. Επρόκειτο για έργο που απεικονίζει τον Μακρυγιάννη, μεγάλων διαστάσεων (1.00mx1.50m), ζωγραφισμένο όχι από το Κώστα αλλά από τον πατέρα του, Γεώργιο Κουνάλη. Ο Χανιώτης ζωγράφος – αγιογράφος και  σκηνογράφος Γιώργος Κουνάλης αγαπούσε την ιδιαίτερη πατρίδα της γυναίκας του Θεοδώρας Αν. Κωστόπουλου, το Κροκύλειο και είχε δωρίσει προ δεκαετίας περίπου, τον συγκεκριμένο πίνακα στο Σύλλογο Κροκυλιωτών. Ο πίνακας, με έντονα στοιχεία αγιογραφίας, διακοσμούσε την μεγάλη αίθουσα του σχολείου, κάποια στιγμή όμως, διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί κάποιες φθορές. Ο Γιώργος Κουνάλης προσφέρθηκε τότε να τον πάρει πίσω προκειμένου να τον επισκευάσει. Ακολούθησε δυστυχώς η ασθένεια και ο θάνατός του με αποτέλεσμα το έργο να παραμείνει για αρκετά χρόνια στα Χανιά. Με αφορμή την εφετινή έκθεση στο Κροκύλειο, ο Κώστας Κουνάλης έκανε την απαιτούμενη επιδιόρθωση στον πίνακα του πατέρα του και τον έφερε για έκθεση στο χώρο για τον οποίο αρχικά προοριζόταν.  Όλα τα έργα άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις στο κοινό που συνδύασε την επίσκεψη στην έκθεση με την μουσική παράσταση της Ελένης και Σουζάνας Βουγιουκλή που ακολουθούσε.

Ο Μακρυγιάννης του Γιώργου Κουνάλη

Η έκθεση που έμεινε ανοικτή και τις δύο επόμενες ημέρες, έδωσε την ευκαιρία στον Κώστα Κουνάλη να αναθερμάνει τη σχέση του με το χωριό καταγωγής του και σε εμάς να γνωρίσουμε το έργο ενός ιδιαίτερα ευγενικού συγχωριανού μας. Ο καλλιτέχνης δώρισε δύο σχέδια του Μακρυγιάννη στο Σύλλογο, ένα εκ των οποίων έμεινε στο σχολείο, ενώ το άλλο κληρώθηκε στη λαχειοφόρο των Γαμβρών και Νυμφών. Από πλευράς μας τον ευχαριστούμε και ευχόμαστε πρόοδο και επιτυχίες στο έργο του.

Άγαλμα Μακρυγιάννη ση Διονυσίου Αεροπαγίτου, μολύβι, 30x40
κληρώθηκε στη λαχειοφόρο των Γαμβρών και Νυφών

νεκρικό πορτρέτο του Μακρυγιάννη, μολύβι σε χαρτί 50x70

Κροκύλειο, λάδι 30x45