Αρχείο Ειδήσεων
Τα "μπλουζ του βάλτου" κατέκλυσαν το Λιβάδι
20/11/2017
«Στο Δελχί της Ινδίας, ο μικρός Ali Akbar Tsalk έπεσε με το κεφάλι από τον ελέφαντά του. Όταν συνήλθε, μίλαγε ελληνικά και έπαιζε τρομερό μουσικό πριόνι. Μεγαλώνοντας, αποφάσισε να πάει στην Ελλάδα και να εγκατασταθεί στους Δελφούς. «Τι Δελχί, τι Δελφοί» σκέφτηκε. Ο Ali προσπαθούσε να συνδυάσει το μουσικό πριόνι με την τσαμπούνα και το κλαρίνο που έπαιζαν οι ντόπιοι. Σύντομα όλοι μιλούσαν για το σκοτεινό χαρακτήρα που πρόσθεσε στα δημοτικά τραγούδια. Ο μικρανεψιός του, Γιώργος Τσαλκίδης, πήρε το χάρισμά του στο δοξάρι και το απογείωσε στο κοντραμπάσο….»

Έτσι ακριβώς ξεκινούν οι Appalachian Cobra Worshipers την ιστορία τους που αφηγείται με χιουμοριστική διάθεση, τη δημιουργία του συγκροτήματός τους στο περιοδικό Culturenow Mag (τεύχος 36). Εμείς φυσικά μπορεί να μη γνωρίζουμε πως πραγματικά κληρονόμησε το μουσικό του χάρισμα ο Γιώργος Τσαλκίδης, μάθαμε όμως από πρώτο χέρι πως πρόκειται για έναν εξαιρετικό κοντραμπασίστα που παίζει σε μία υψηλής ποιότητας μπάντα. Ήρθαμε σε επαφή μαζί του, κι έτσι το συγκρότημα Appalachian Cobra Worshipers ήρθε στο Κροκύλειο για να εμφανιστεί στο Λιβάδι το Σάββατο 12 Αυγούστου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2017.


Η αλήθεια είναι πως όπως και οι περισσότεροι, δεν είχαμε ιδιαίτερα ακούσματα από το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα. Οι ACW παίζουν κυρίως διασκευές παλιών παραδοσιακών Αμερικάνικων τραγουδιών (blues, gospel, country) ή άλλων ανάλογων σύγχρονων συνθέσεων σε ένα μουσικό ύφος ιδιαίτερα σκοτεινό. Το είδος της μουσικής, δεν χαρακτηρίζεται εμπορικό και ενδεχομένως αυτός να ήταν ο λόγος που η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν μεγάλη. Όσοι όμως βρεθήκαμε το βράδυ της ζωντανής εμφάνισης στο Λιβάδι, μπορούμε να χαρακτηριστούμε πολύ τυχεροί γιατί ζήσαμε μία πραγματική μυσταγωγία. Υπέροχες μελωδίες κατέκλυσαν το Λιβάδι.

Η εμφάνιση του συγκροτήματος ήταν πραγματικά εκρηκτική και η ποιότητα του ήχου άριστη. Ακούσαμε πολλά folk Americana τραγούδια διασκευασμένα όμως ένα τρόπο που μάλλον παραπέμπει στα «swamp blues» (τα blues του βάλτου). Απολαυστικά ήταν και τα μελωδικά σόλο των μουσικών που παιχθηκαν με πραγματικό πάθος και αγάπη για την μουσική τους. Έτσι δεν μας παραξένεψε το γεγονός ότι την επομένη, υπήρξε κόσμος που μας είπε ότι απόλαυσε πραγματικά το πρόγραμμα από το σπίτι και ότι ο λόγος που δεν ήρθαν στο Λιβάδι ήταν γιατί δεν μπορούσαν να φανταστούν μία τόσο ενδιαφέρουσα εμφάνιση.  Ο Γιώργος Τσαλκίδης (κοντραμπάσο, φωνητικά) κατάγεται από το Κροκύλειο και είναι ο μικρότερος γιος (ο άλλος είναι ο Γιάννης) του Θόδωρου Τσαλκίδη και της Βασιλικής Γραβάνη. Τα υπόλοιπα μέλη των ΑCW είναι οι Μανώλης Αγγελάκης (φωνή, κιθάρες, μαντόλα), Στάθης Ιωάννου (μπάντζο, κιθάρες, φωνητικά) και Μάριος Σαρακηνός (κρουστά).