Αρχείο Ειδήσεων
Επιστολή διαμαρτυρίας Συλλόγων Κροκυλείου, Ζωριάνου, Κουπακίου και Αλποχωρίου για τον δρόμο
11/04/2018
Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Συλλόγου Ζωριανιτών κ. Γιώργου Νικολόπουλου αλλά και την στήριξη των Συλλόγων τεσσάρων χωριών Αλποχωρίου – Ζωριάνο - Κουπάκι – Κροκύλιο, στάλθηκε έγγραφο διαμαρτυρίας προς τον Αντιπεριφεριάρχη Κατσούγανο, με στόχο την ευαισθητοπποίηση της πολιτείας για την κακή κατάσταση του δρόμου "Κουμεντάρι – Κροκύλιο – Κουπάκι – Ζωριάνο – Αλποχώρι". Οι όποιες προσπάθειες για την συντήρηση του δρόμου σε λακούβες, κατολισθήσεις, καθιζήσεις κλπ. δεν είναι δυνατό να άρουν τα σοβαρά προβλήματα που έχει ο δρόμος. Κατ' αρχήν ο σχεδιασμός και η κατασκευή του τμήματος Κουμεντάρι - Κροκύλειο, έγινε από τους ίδιους του Κροκυλιώτες με τη βοήθεια των κατοίκων της γύρω περιοχής από το 1931 έως το 1937. Τον δρόμο αυτόν μήκους 10χλμ. (που εάν είχε μία νέα χάραξη θα ήταν λιγότερο από 5χλμ.) που εξυπηρετεί όλο το δημοτικό διαμέρισμα Βαρδουσίων, χρειάζεσαι 25 λεπτά περίπου να το διασχίσεις αφού η μέση ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 25χλμ. Η χάραξη παραμένει όπως τότε, μία συνεχή κορδέλα που διαθέτει 11 στροφές "φουρκέτες" 180 μοιρών, η ανάβαση των οποίων γίνεται με ελάχιστη ταχύτητα και μηδενική ορατότητα. Η διασταύρωση αυτοκινήτων που έρχονται από αντίθετα ρεύματα είναι πολύ επικύνδυνη και σε πολλά σημεία αδύνατη ιδιαίτερα επιβατικού με φορτηγό. Επαρκής χώρος δεν υπάρχει ούτε για την προσθήκη πρστατευτικών μπαρών.

Αλλά και από το Κροκύλειο και πάνω η κατάσταση δεν αλλάζει. Από την διασταύρωση της Αγιάς Σωτήρος προς Κουπάκι, Ζωριάνο και Αλποχώρι είναι μόλις λίγα χιλιόμετρα δρόμος που απαιτεί όμως ιδαίτερο θάρρος για να τα οδηγήσεις. Δρόμοι στενοί, χωρίς μέτρα προστασίας και πολλά προβλήματα.


Χάρτης από Κουμεντάρι προς Κροκύλειο με τις 11 "φουρκέτες" και στο βάθος ο Μόρνος.

Η λύση δεν είναι άλλη από την αναβάθμιση του οδικού δικτύου προκειμένου να αποκτηθεί επαρκές πλάτος δρόμου για την λωρίδα κάθε κατεύθυνσης. Για το τμήμα μάλιστα Κουμεντάρι - Κροκύλειο προτείνουμε να γίνει νέα χάραξη με το μισό σχεδόν μήκος (5 περίπου χλμ) που θα φέρει όχι μόνο τα 4 χωριά αλλά και όλα τα υπόλοιπα από Πενταγιού μέχρι Αρτοτίνα σχοδόν 15 με 20 λεπτά κοντύτερα στη Ναύπακτο. Πιστεύουμε πως αξίζει πραγματική η διερελυνηση μίας χάραξης με εκκίνιση 450 μ από το Κουμεντάρι προς το Φράγμα, στο γεφύρι που ο δρόμος περνά το ρέμα της βαριάς και τέλος στην είσοδο του Κροκυλείου, κάπου μεταξύ νεκροταφείου και σχολείου. Στο υπόλοιπο τμήμα μπορεί να γίνει διαπλάτυνση - βελτιώσεις στροφών κλπ. πάνω στην υφιστάμενη χάραξη.


Μία νέα χάραξη παράλληλη με το ρέμα της Βαριάς (δεξιά) θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον δρόμο της δεκαετίας του 1930 και κερδίσει χρόνο 15-20 λεπτών για 10 τουλάχιστον χωριά

Ακολουθεί το έγγραφο που στάλθηκε με τις υπογραφές των τεσσάρων προέδρων και αναμένουμε φυσικά με ενδιαφέρον την απάντηση της Αντιπεριφέρειας Φωκίδας:


ΣΥΛΛΟΓΟΙ    ΧΩΡΙΩΝ
Αλποχωρίου – Ζωριάνο - Κουπάκι – Κροκύλιο
Οδός : Σωκράτους  79 – 81
Τ.Κ.  104 32   ΑΘΗΝΑ
Εκπρόσωπος  Συλλόγων:
κ. Νικολόπουλος  Γεώργιος, τηλ.    6932417031
e-mail:-giorgos_nikolopoulos@yahoo.gr


 Αθήνα   18 /03/2018
Αριθ. Πρωτ. 4
                                                        
ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΩΚΙΔΟΣ
                                    (Υπόψη  κ.  Κατσαούνου  Ευάγγελου)
                                                     Γιδόγιαννου  31,  Άμφισσα
                                                 Τ.Κ.  33100, Ν.  ΦΩΚΙΔΟΣ
                              ΚΟΙΝ : 1 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΣΤΕΡΕΑΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ
                                                 Δ/ση   Υψηλάντη  1, Τ.Κ. 35100 Λαμία
              (Υπόψη κ. Μπακογιάννη  Κων/νο)
                                                                                           2.  Δήμο Δωρίδας   
                                                                                                     Ευπάλιο  Τ.Κ. 330 56
           (Υπόψη  κ. Καπεντζώνη Γεώργιο)
                     
ΘΕΜΑ:   Ανακατασκευή και ασφαλτόστρωση της Επαρχιακής  Οδού  Νο  13"Κουμεντάρι – Κροκύλιο – Κουπάκι – Ζωριάνο – Αλποχώρι"
Σχετικά:
1 .  Το υπ’ αριθ. Πρωτ. 8/14/11//2016 εγγράφου  της    Προέδρου του Συλλόγου  Αλποχωριτών  Δωρίδας  "Η ΠΡΟΟΔΟΣ"  και  της   Τ.Κ. Αλποχωρίου.
2.  Το υπ’ αριθ. 186247/4878/12-01 -2017  έγγραφο Δ/σης Τεχνικών έργων Περιφερειακής  Ενότητας Φωκίδας .

Η  επαρχιακή οδός   Νο 13  "Κουμεντάρι – Κροκύλιο – Κουπάκι – Ζωριάνο – Αλποχώρι" μήκους 20 χλμ. περίπου  κατασκευάστηκε  πριν από  25 έτη  με τις τότε  προδιαγραφές, χωρίς τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής στο οδόστρωμα και την απαραίτητη κατασκευή ρείθρων κατά μήκος αυτής. Τους  χειμερινούς δε  μήνες , επειδή δεν υπάρχουν  τα ρείθρα αυτά  κατά  μήκος   της επαρχιακής αυτής  οδού, γεμίζει  το  οδόστρωμα με  πέτρες και χώματα, με αποτέλεσμα να γίνεται  επικίνδυνη   η πρόσβαση στα χωριά μας.

Το  οδόστρωμα σήμερα έχει γεμίσει με λακκούβες , ρηγματώδεις  και καθιζήσεις , που είναι επικίνδυνες  για την μετακίνηση τόσο των κατοίκων των ανωτέρω χωριών , όσο και των άλλων ορεινότερων χωριών (Πενταγιοί – Τρίστενο – Διχώρι – Υψηλό  Χωριό – Κερασιά – Κριάτσι – Αρτοτίνα), που πολύ συχνά χρησιμοποιούν το τμήμα της ανωτέρω επαρχιακής οδού, (Κουμεντάρι - Κροκύλιο  - Αρτοτίνα, ή  Πόντζιανη - Κουπάκι - Πενταγιοί  - Αρτοτίνα ).

Κύριε  Αντί  Περιφερειάρχη:
Επανερχόμαστε  στο αίτημά  μας   για τον επαρχιακό  δρόμο  από  "Κουμεντάρι – Κροκύλειο -  Κουπάκι – Ζωριάνος – Αλποχώρι" μήκους  20  χιλμ., περίπου με την ονομασία Ν.13 όπως την αναφαίρετε στο με αριθ. Πρωτ. 186247/4878/12-01-2017 απαντητικό σας  έγγραφο, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν και διαπίστωσαν οι υπηρεσίες  σας   στις  01/12/2016 παρουσία  και του Προέδρου  της Τοπικής  Κοινότητας Αλποχωρίου.
                                                                                          
Με  το ανωτέρω  σχετικό σας  έγγραφο  μας γνωστοποιείτε  ότι συντάχτηκε και  προϋπολογισμός  για το έργο αυτό, με  λύπη μας  όμως  διαπιστώσαμε  ότι  το έργο αυτό δεν το έχετε  εντάξει καθόλου  στα έργα της  περιοχής  που εξαγγείλατε  για το  2018 παρόλα την αναγκαιότητά του . Επειδή το πρόβλημα  είναι πολύ σοβαρό, παρακαλούμε, να το αντιμετωπίσετε κατά προτεραιότητα  και όσο το δυνατόν συντομότερα, για  να  μπορούν  οι  κάτοικοι  των ως άνω  χωριών  αλλά  και  πολύ  τουριστική  επισκέπτες  των ορεινών όγκων  των  χωριών   μας  να   μετακινούνται  χωρίς  κινδύνους  τόσο  των  ιδίων, όσο  και  των  αυτοκινήτων  των,  από  και προς  αυτά .

Για τα  Δ. Σ .  ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΟΙ  ΠΡΟΕΔΡΟΙ

Κροκυλείου  :   Γραββάνης  Ευάγγελος
Κουπακίου    :  Κουφασίμης Γεώργιος
Αλποχωρίου  :  Βαρνάβας Νικόλαος  
Ζωριάνου     :  Νικολόπουλος Γεώργιος