Αρχείο Ειδήσεων
Ο Σύλλογος στο πνευματικό μνημόσυνο του ραβίνου Μπαρζιλάι
13/04/2018
Μία ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση έλαβε ο Σύλλογός μας, προκειμένου να εκπροσωπήσουν το Σύλλογο, στο πνευματικό μνημόσυνο του ραβίνου Ηλία Πινχάς Μπαρζιλάι (1891‐1979), θρησκευτικού ηγέτη της Εβραϊκής Κοινότητας των Αθηνών κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής που έλαβε χώρα την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 στην συναγωγή Ετς Χαίμ. Την πρόσκληση μας την έστειλε ο εγγονός του ραβίνου κ. Νισσήμ Μπενμαγιώρ και παρευρέθηκαν από πλευράς Συλλόγου, ο Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Γραββάνης και ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτριος Μαυραγάνης.


Από αριστερά  Δημήτριος Μαυραγάνης, Νισσήμ Μπενμαγιώρ και Ευάγγελος Γραββάνης


Στην είσοδο της Συναγωγής είδαμε μία μικρή έκθεση με ιστορικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες και δημοσιεύσεις σχετικά με την δράση του ραβίνου Μπαρζιλάι που αφού συνέβαλε τα μέγιστα στην διάσωση της Εβραϊκής Κοινότητας των Αθηνών από τους Γερμανούς, φυγαδεύτηκε στη συνέχεια από το Ε.Α.Μ. μαζί με την οικογένειά του στο Κροκύλειο όπου κρύφτηκε το χειμώνα του 1943-44. Θυμίζουμε μάλιστα πως παλαιότερα, ο κ. Νισσήμ Μπανμαγιώρ καλέστηκε από τον Σύλλογό και έδωσε μία ομιλία στο Κροκύλειο στις 12-08-2016, παρουσιάζοντας τα ανωτέρω γεγονότα αλλά και το έργο του παππού του.


Η έκθεση με κάποια ντοκουμέντα από το έργο του ραβίνου Μπαρζιλάι

Μετά από απόφαση Ισραηλιτικής Κοινότητας, το μνημόσυνο του ραβίνου Ηλία Μπαρζιλάι τελείται προς τιμήν του, κάθε χρόνο. Το συγκεκριμένο μνημόσυνο ήταν το δεύτερο, ενώ το πρώτο έγινε στις 11-02-2017, στην συναγωγή Μπεθ Σαλώμ με παρουσία πάλι του Προέδρου και Αντιπροέδρου του Συλλόγου μας. 


Η φωτογραφία του ραβίνου στην είσοδο της Συναγωγής