Ειδήσεις
Δύο παραστάσεις του φεστιβάλ Δελφών στο Κροκύλειο
21/05/2018
Ημ/νια Εκδήλωσης: 11/08/2018
Ο φετινός Αύγουστος επιφυλάσσει μεγάλες πολιτιστικές εκπλήξεις για το χωριό μας, που θα φιλοξενήσει δύο  εξαιρετικές παραστάσεις του Φεστιβάλ Δελφών. Το φεστιβάλ που διοργανώνεται από το «Δίκτυο Δελφών» είναι ένας νέος και πολλά υποσχόμενος θεσμός, που μπορεί να αναβαθμίσει πολιτιστικά την Φωκίδα. Ο πυρήνας του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου στους Δελφούς, την Άμφισσα και το Γαλαξείδι ενώ στο Κροκύλειο θα φιλοξενηθούν δύο εκδηλώσεις στις 11 και 12 Αυγούστου, που είναι και η περίοδος που θα έχει τον περισσότερο κόσμο.

Η πρώτη παράσταση λέγεται "Η Όπερα των Φαντασμάτων", είναι μία νέα παραγωγή του Μεγαρου Μουσικής σε σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή. Στηρίζεται στη γνωστή παραλογή του Νεκρού Αδελφού και θα έχει επί σκηνής 5 ερμηνευτές και μουσικό σύνολο. Η δεύτερη είναι η θεατρική παράσταση Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ Γιάννη μ', σε παραγωγή του θεάτρου Vault με Υποστήριξη του Συλλόγου μας. Το έργο σκιαγραφεί τον στρατηγό Μακρυγιάννη μέσα από το ηχηρό λόγο της μητέρας του, την οποία υποδύεται η εξαιρετική Ευγενία Αποστόλου και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κοινό του χωριού μας. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχα στις 11 και 12 Αυγούστου στο σχολείο. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα, τον διεθνώς αναγνωρισμένο συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Δελφών Δημήτρη Μαραμή, που μας τίμησε με την εμπιστοσύνη του και έδωσε την ευκαιρία για άλλη μια φορά στο χωριό μας να προβληθεί μέσω του πολιτισμού!

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε στις 17 Μαΐου και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην σχετική ιστοσελίδα, από την οποία παραθέτουμε την ταυτότητα του φεστιβάλ και των σχετικών παραστάσεων:



Ταυτότητα του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Δελφών 2018 φιλοδοξεί να αποτελέσει βήμα ανάδειξης ενός σημαντικού και ιδιαίτερου τόπου, που ήταν κάποτε το κέντρο του αρχαίου κόσμου. Από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου, και με δορυφορικές εκδηλώσεις στις 11 και 12 Αυγούστου, μουσικά και θεατρικά δρώμενα θα παρουσιαστούν σε επιλεγμένους χώρους των Δήμων Δελφών και Δωρίδας, αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό πλούτο, το φυσικό κάλλος και την πλούσια ιστορία της περιοχής των Δελφών, της Άμφισσας, της Ιτέας, του Γαλαξιδίου και της Δωρίδας.



Δημήτρης Μαραμής

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το Φεστιβάλ Δελφών 2018 θα εστιάσει στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία συνδέοντάς την με το θέατρο και τον ποιητικό λόγο. Η θεματολογία του φετινού Φεστιβάλ συνοψίζεται στον τίτλο του: «Το λάλον ύδωρ. Σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες και λόγος ελληνικός». Πρώτες εκτελέσεις, αναθέσεις καινούριων έργων, παρουσιάσεις νέων δημιουργών και συνεργασίες με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Θέατρο Τέχνης με την Ομάδα Χρώμα, συγκροτούν την ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης.

Διοργάνωση: «Δίκτυο Δελφών»
Υποστήριξη: Δήμος Δελφών, Δήμος Δωρίδος, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Δημήτρης Μαραμής



H Όπερα των Φαντασµάτων

Δημήτρης Μαραμής

Κροκύλειο, Σάββατο 11 Αυγούστου, 21:00

Παραγωγή Μέγαρο Μουσικής Αθηνών



Ο Βουρκόλακας / Το Στοιχειό
Μουσικό Δράµα


H Όπερα των Φαντασµάτων του Δηµήτρη Μαραµή στηρίζεται στη γνωστή παραλογή Του Νεκρού Αδελφού, το αριστουργηµατικό δηµοτικό αφηγηµατικό τραγούδι µε τον έντονα δραµατικό και µεταφυσικό χαρακτήρα που πραγµατεύεται τη διαδεδοµένη δοξασία για τους βρικόλακες. Το τραγούδι αυτό, που απαντά επίσης σε διάφορες παραλλαγές σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων αλλά και σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, συνδέει τον άνθρωπο µε τους αρχέγονους φόβους και τις αρχέγονες δοξασίες του και αποτελεί γέφυρα ανάµεσα στη σύγχρονη και την παλαιότερη εποχή. Το δεύτερο τραγούδι, Το Στοιχειό της Χάρµαινας, σε στίχους του Σωτήρη Τριβιζά, αξιοποιεί έναν θρύλο της περιοχής της Άµφισσας. Αναφέρεται σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα που οδηγεί στην αυτοκτονία και παραπέµπει στη λαϊκή δοξασία για τα «στοιχειά», για τις ψυχές δηλαδή των νεκρών που δεν βρίσκουν ανάπαυση µετά τον θάνατο. Και τα δύο τραγούδια συνδέονται µεταξύ τους µε κοινούς εκφραστικούς τρόπους και κοινές θεµατικές και µας δίνουν την εικόνα µιας προβιοµηχανικής κοινωνίας, φτωχότερης ασφαλώς σε υλικά αγαθά αλλά πλουσιότερης σε ποίηση και µαγεία.
Το έργο είναι ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και θα παρουσιαστεί στην ολοκληρωµένη του σκηνοθετηµένη µορφή το 2019 στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου.

Eρµηνευτές (αλφαβητικά):
Θοδωρής Βουτσικάκης, Βασίλης Δηµακόπουλος, Ελένη Δηµοπούλου, Αργυρώ Καπαρού, Βασιλική Καρακώστα
Συµµετέχει µουσικό σύνολο.





Ο Βουρκόλακας (Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού)
Μια µάνα έχει εννιά γιους και µια µονάκριβη κόρη. Έπειτα από πίεση του Κωσταντή, ενός από τους γιους της, πείθεται να παντρέψει την κόρη της πολύ µακριά στα ξένα. Ο Κωσταντής δίνει όρκο πως θα φέρει πίσω την κόρη εάν συµβεί κάποιο καλό ή κακό περιστατικό. Όµως όλοι οι αδερφοί πεθαίνουν και τότε η µάνα, που έχει αποµείνει ολοµόναχη, αναθεµατίζει τον νεκρό Κωσταντή επειδή δεν τήρησε τον όρκο του. Ο Κωσταντής βγαίνει από τον τάφο του και πηγαίνει να φέρει πίσω την Αρετή από τα ξένα. Στον δρόµο της επιστροφής η κόρη δεν έχει καταλάβει πως ο αδερφός της είναι βρικόλακας, κι ενώ ταξιδεύουν µαζί διάφορα πουλιά µε ανθρώπινη λαλιά απορούν πώς ταξιδεύει η όµορφη κοπέλα µε έναν νεκρό καβαλάρη. Όταν φτάνουν στο σπίτι, ο Κωσταντής, έχοντας πια εκπληρώσει τον όρκο του, ξαναγυρίζει στον τάφο του. Στον τάφο τον ακολουθούν η µάνα και η κόρη.

Το Στοιχειό (Το Στοιχειό της Χάρµαινας)
Στη Χάρµαινα, τη συνοικία των ταµπάκηδων της Άµφισσας, ο Κωνσταντής ερωτεύεται την όµορφη Ελένη και της ορκίζεται πως ο έρωτας τους θα είναι αιώνιος και πως ούτε ο θάνατος δεν θα µπορέσει να τους χωρίσει. Έρχονται όµως δύσκολες εποχές και ο Κωνσταντής υποχρεώνεται να πάρει τον δρόµο της ξενιτιάς. Η Ελένη µένει πίσω περιµένοντας. Κάποια µέρα, καθώς πηγαίνει στη βρύση για να πάρει νερό, τη χτυπά κεραυνός και τη σκοτώνει. Όταν επιστρέφει ο Κωνσταντής και µαθαίνει το θάνατο της αγαπηµένης του, αυτοκτονεί πέφτοντας από το Κάστρο της πόλης. Εξ αιτίας του όρκου του αλλά και του αµαρτήµατος της αυτοκτονίας, ο Κωνσταντής στοιχειώνει κοντά στη βρύση της Χάρµαινας και καταδικάζεται να περιπλανιέται στους αιώνες.


Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ! Γιάννη μ’
«Ο γιος µου Γιάννης Μακρυγιάννης» του Γιώργου Μεσολογγίτη

Κροκύλειο, Κυριακή 12 Αυγούστου, 21:00

Υποστήριξη Σύλλογος Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης»

Παραγωγή: Πολυχώρος Vault


Ο Γιάννης Μακρυγιάννης γεννήθηκε το 1797 στο Αβορίτι της Δωρίδας. Ήταν ενός έτους όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του, Δηµήτρης Τριανταφύλλου, από τους Τούρκους. Ο Γιάννης, ονοµάστηκε αργότερα Μακρυγιάννης για το ψηλό του ανάστηµα. Η µητέρα του Βασιλική, φτωχή αγρότισσα, τον γέννησε επιστρέφοντας από το χωράφι στο σπίτι. Αναγκάστηκε να φύγει στη Λειβαδιά. Επτά ετών ο Γιάννης µπήκε υπηρέτης και αργότερα τον έστειλαν στην Άρτα. Εκεί, επιδόθηκε στο εµπόριο. Χάρη στην εργατικότητά του κατάφερε να αποκτήσει σηµαντική περιουσία. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Ενώ διαρκούσε ο αγώνας των Ελλήνων κατά των Τούρκων, άρχισε ο εσωτερικός διχασµός που κατέληξε σε εµφύλιο πόλεµο µε οδυνηρές συνέπειες για την επαναστατηµένη Ελλάδα. Πρωταγωνίστησε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεµβρίου του 1843, για παραχώρηση Συντάγµατος από τον Βασιλιά Όθωνα. Κατηγορήθηκε για συνωµοσία κατά του βασιλιά και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή του µειώθηκε σε δεκαετή φυλάκιση. Τελικά, έµεινε δυο χρόνια στη φυλακή. Όµως, το διάστηµα αυτό ήταν αρκετό για να κλονιστεί η ήδη εύθραυστη υγεία του από τις κακουχίες της φυλακής. Αποµονώθηκε στο σπίτι του κοντά στην Ακρόπολη όπου και πέθανε το 1864.


Ευγενία Αποστόλου

Άρχισε να γράφει τα Αποµνηµονεύµατά του το 1829, ένα µνηµείο λόγου και ιστορίας. «…Ό,τι πιο σπουδαίο πράµα τα γράµµατα, η µόρφωση, να µη σε κοροϊδεύουν. Να δώσει να ’ρθει µια µέρα σ’ αυτό τον τόπο, που ο κόσµος θα ’ναι µορφωµένος και δεν θα µπορούν να κοροϊδεύουν τους ανθρώπους». Μέσα από την προσωπική του ιστορία, ξεδιπλώνεται ένα µεγάλο κοµµάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Με τα «κολλυβογράµµατά του» κάνει µια καταγραφή σηµαντικών ιστορικών γεγονότων, και µέσα από τη µατιά και την αφήγηση της µητέρας του Βασιλικής Τριανταφύλλου, διαπιστώνουµε για άλλη µια φορά πως η ιστορία επαναλαµβάνεται µε τις ίδιες ακριβώς αντιστοιχίες. Σχέσεις µε την υπόλοιπη Ευρώπη, συµφέροντα ξένων και ντόπιων και µια χώρα, η Ελλάδα, πάντα χρεωµένη, διχασµένη και έρµαιο των ξένων Κυβερνητών ή Βασιλέων, να αγκοµαχά και να υποφέρει.

Μια παράσταση στη διάρκεια της οποίας, µέσα από τη ζωή του γιου ανακαλύπτουµε τη µητέρα και, από τα λίγα που ξέρουµε γι’ αυτήν, ανακαλύπτουµε το γιο.

Κείµενο: Γιώργος Μεσολογγίτης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά – Κοστούµια: Κατερίνα Καµπανέλλη
Μουσική: Σταύρος Τσουµάνης
Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά
Σχεδιασµός Φωτισµού: Άκης Σαµόλης
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Αινείας Τζόπη
Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Πολυχρονοπούλου
Κλαρίνο (ηχογραφηµένο): Διονύσης Θεοδώσης
Παραγωγή: Πολυχώρος Vault
Ερµηνεία: Ευγενία Αποστόλου