Αρχείο Ειδήσεων
Επίσκεψη του Συλλόγου στη νέα πτέρυγα Ιωάννης Μακρυγιάννης της Γενναδείου
20/07/2018
Την νέα πτέρυγα της Γενναδείου ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, η οποία ανεγέρθηκε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών με την γενναία υποστήριξη του Ιδρύματος Οικογενείας Μακρυκώστα (Κωνσταντίνος, Marie και Γιώργος Μακρυκώστας), επισκέφτηκε το απόγευμα της Πέμπτης 12 Ιουλίου, ο Σϋλλογός μας. Σκοπός, εκτός από την πτέρυγα, ήταν και η ξενάγηση στην έκθεση "Ιωάννης Μακρυγιάννης. Ζωντανή έκφραση" που περιλαμβάνει τους 24 εμβληματικούς πίνακες που ο Μακρυγιάννης ανέθεσε στους λαϊκούς ζωγράφους Παναγιώτη και Δημήτριο Ζωγράφο και «εξιστορούν» επεισόδια από την Επανάσταση του 1821.

Μέσα από την ξενάγηση, μάθαμε πως η σειρά αυτή με τις υδατογραφίες που έδωσε ο Μακρυγιάννης το 1839 στο βασιλά Όθωνα χάθηκε τελικά, για να ξαναβρεθεί σε μία δημοπρασία της Ρώμης το 1909 όπου την αγόρασε ο Ιωάννης Γεννάδειος και την διέσωσε. Η ξενάγηση που μας έκανε η κ. Μαρία Παπαδάκη, μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τους πίνακες, τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο αναπαραστούν τις μάχες και την ιστορία της επανάστασης καθώς και τις πολύτιμες πληροφορίες που παρέχουν  συμπληρωματικά και με τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη. Θαυμάσαμε επίσης σπάνιο αρχειακό υλικό σχετικό με τη ζωή και τη δράση του Στρατηγού Μακρυγιάννη, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα, που έχουν δανείσει για την πραγματοποίηση της έκθεσης το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου.


Άποψη της νέας πτέρυγας


Την επίσκεψη έκλεισε η κ. διευθύντρια της Γενναδείου κ. Γεωργοπούλου Μαρία, που μας μίλησε για τη νέα πτέρυγα, τις υποδομές της αλλά και την γεννεόδωρη συνδρομή του Ντίνου Μακρυκώστα και της οικογενείας του. Η μαγιά για την συνεργασία Γενναδείου με Ίδρυμα Μακρυκώστα, ήταν σίγουρα οι πίνακες του Μακρυγιάννη οπότε ήταν απόλυτα φυσικό, η πτέρυγα να εγκαινιαστεί με την συγκεκριμένη έκθεση. Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι το Ίδρυμα Μακρυκώστα, ζήτησε ως όρο, εκτός από το όνομα ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ της νέας πτέρυγας να υπάρχει μόνιμη στην έκθεση δύο τουλάχιστον από τους 24 μοναδικούς πίνακες, με εναλλαγή.

Ο Σύλλογος είχε επίσης την ευκαιρία να βιντεοσκοπίσει το χώρο και την έκθεση προκειμένου να έχει υλικό που θα αξιοποιήσει σε μελοντικές δράσεις σχετικές με τον Μακρυγιάννη. Από το Δ.Σ. Εκτός από τους Κροκυλιώτες, στην επίσκεψη παρεβρέθηκε και ένας επρόσωπος από τον Συλλόγο Τριστένου.
Η έκθεση έχει αποτυπωθεί σε μία εξαιρετικής ποιότητας έκδοση από τον οίκο ΚΑΠΟΝ.


Στυγμιότυπο από την ξενάγηση

Αριστερά η ξεναγός κ. Μαρία Παπαδάκη και δεξιά η διευθύντρια της Γενναδείου, κ. Μαρία Γεωργοπούλου

Το εξώφυλο της σειράς των πινάκων που έχει έχει η Γεννάδειος στη κατοχή της