Αρχείο Ειδήσεων
Φωτογραφικό Οδοιπορικό στα χωριά των Βαρδουσίων
23/10/2018
Το φετινό καλοκαίρι, με αφορμή το φεστιβάλ Δελφών που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του Σχολείου, ο Σύλλογος Κροκυλιωτών "Ο Μακρυγιάννης" προγραμμάτισε μία παράλληλη εκδήλωση εντός του σχολείου. Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας με τιτλο "Οδοιπορικό στα χωριά των Βαρδουσίων" που έδωσε την δυνατότητα στους θεατές που προσήλθαν για τις παραστάσεις των δύο αυτών ημερών, να γνωρίσουν την περιοχή μας μέσα από το φακό του Γιώργου Κορνέζου.Ο Γεώργιος Α. Κορνέζος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973 από Πενταγιώτες γονείς. Στη Πενταγιού τον ξεχωρίζουν από άλλους που έχουν το ίδιο επώνυμο, ως εγγονό του Γεωργίου Κατσόγιαννου. Ο παππούς του εκτός από αγρότης, ήταν ο κουρέας, ο τσαγκάρης και ο βιολιστής του χωριού. Ο Γιώργος από τα παιδικά του χρόνια επισκέπτεται τακτικά την Πενταγιού και μεγαλώνει διατηρώντας μέσα του έντονα τις εικόνες των βιοπαλαιστών της περιοχής μας.

Με τη φωτογραφία ασχολείται από 15 ετών και του αρέσει να προβάλει τις ομορφιές της περιοχής μας μέσα από τη σελίδα του Vardousia life στο facebook. Το φωτογραφικό υλικό που έχει για την περιοχή, ξεπερνάει τις 10.000  φωτογραφίες οι περισσότερες μάλιστα μετά το 2010. Υπογράφει τις φωτογραφίες του ως MaximusRomanus που είναι και τα ονόματα των διδύμων αγοριών του.
 
Σε μήνυμα που έστειλε στο Σύλλογο αναφέρει: "Ήταν μεγάλη μου τιμή, η πρόσκληση από του φιλόξενους Κροκυλιώτες, για να εκθέσω τις φωτογραφίες μου στο υπέροχο χωριό σας." Ευχαριστούμε κι εμείς με την σερά μας τον Γιώργο Κορνέζο όχι μόνο για τον ενθουσιασμό με τον οποίο ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας, αλλά και για τα όσα έπραξε προκειμένου η έκθεση να στηθεί άρτια και με επιτυχία όπως φάνηκε από το πλήθος κόσμου που την επισκέφτηκε.


Λίμνη Μόρνου

Η εκδήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά εκδηλώσεων που έχει πραγματοποιήσει ο Σύλλογος στη μεγάλη αίθουσα του σχολείου όπως:
Έκθεση βιβλίου & Τύπου Δωρίδας μαζί με ομιλία για τον ραβίνο Αθηνών Ηλία Μπαρζιλάι, το 2016

Με τον τρόπο αυτό συμβάλουμε έτσι στην αξιοποίηση του παλαιού δημοτικού σχολείου που μαζί με την εκκλησία αποτελούν τα σημαντικότερα κτίρια του χωριού μας. Θυμίζουμε πως η ανέγερση του σχολείου ολοκληρώθηκε με δαπάνη Ανδρέα Συγγρού το 1904, τα τελευταία χρόνια όμως η έλλειψη παιδιών οδήγησε το σχολείο σε κλείσιμο με ορατό τον κίνδυνο της απαξίωσης. Το 2012, Σύλλογος απευθύνθηκε στον Δήμο προκειμένου να αναλάβει την χρήση του κτιρίου, κι έτσι στέγασε μόνιμα την λαογραφική του έκθεση στη μικρή αίθουσα, ενώ παράλληλα άρχισε να αξιοποιεί και την μεγάλη ως χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων.

Το Σεπτέμβριο μάλιστα ολοκληρώθηκαν από τον Σύλλογο εργασίες συντήρησης του κτιρίου που αφορούν τη σκεπή, τις σκάλες, την περιμετρική τοιχοποιία, τον περιβάλλον χώρο και τις τουαλέτες που πραγματοποιήθηκαν με χορηγία από τους συγχωριανούς μας κ. Ντίνο και Γιώργο Μακρυκώστα. Για τα έργα συντήρησης που έγιναν στο χωριό με τη χορηγία αυτή, θα αναφερθούμε σε ξεχωριστό άρθρο.

Οι φωτογραφίες του άρθρου αποτελούν δείγμα από το εξαιρετικό υλικό της έκθεσης του Γιώργου Κορνέζου, που παρουσιάστηκε στο χωριό μας και αναμένεται προσεχώς να εκτεθούν στη Πενταγιού και σε άλλα χωριά όπως ελπίζουμε της περιοχής μας.

Λιδωρίκι

Άβορος


Κόκκινος

Κροκύλειο - Αγία Βαρβάρα

Κροκύλειο

Κροκύλειο - Μεγάλη Βρύση