Ειδήσεις
Η αναβαθμισμένη σελίδα του Συλλόγου
21/10/2019
Σας καλωσορίζουμε στην νέα, αναβαθμισμένη σελίδα του Συλλόγου Κροκυλιωτών, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κύριο φορέα επικοινωνίας του Συλλόγου με τα μέλη, τους κατοίκους και τους φίλους του χωριού μας. Η απόσυρση της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας, ενδεχομένως να στενοχώρησε κάποια μέλη μας, ιδίως αυτά της μεγαλύτερης ηλικίας, όμως ο Σύλλογος όφειλε να προσαρμοστεί γρήγορα στα σημερινά δεδομένα. Έτσι από τα τέλη του 2015, εργαστήκαμε σκληρά για να δημιουργήσουμε μία φρέσκια και σύγχρονη σελίδα πρότυπο, που θα αντικατοπτρίζει την δυναμική και τα οράματα του Συλλόγου. Όπως ίσως γνωρίζουν καλύτερα, οι νεότεροι και εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο χρήστες, μία ιστοσελίδα διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα όπως:

  • δημιουργεί άμεση επικοινωνία με το κοινό που μπορεί να ενημερώνεται συχνότερα και πληρέστερα σε σχέση με την έντυπη εφημερίδα
  • έχει πολύ χαμηλότερο κόστος για την διατήρηση και αναβάθμισή της σε σχέση με την έντυπη έκδοση μίας εφημερίδας
  • αποτελεί την καλύτερη συστατική επιστολή για τον Σύλλογο όταν έρχεται σε επαφή με διάφορα πρόσωπα και φορείς, για χρηματοδοτήσεις, παραστάσεις κλπ
  • προσφέρει ανοιχτή σε όλους πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο αρχείο του Συλλόγου (όπως εφημερίδες, αφιερώματα κλπ)

Τέλος λοιπόν εποχής για την παλιά σελίδα του Συλλόγου, όπου στα 4 χρόνια τακτικής λειτουργίας που συμπλήρωσε,  συγκέντρωσε ναι μεν ένα ιδιαίτερα σημαντικό και πλούσιο υλικό για το χωριό, δεν μπορούσε όμως να συνεχίσει να το φιλοξενεί με την δομή που είχε. Τα χρόνια αυτά, ποστάραμε πάνω από 70 άρθρα που κάλυψαν την επικαιρότητα καθώς και 45 ανακοινώσεις του Συλλόγου που μαζί με όλο το άλλο σταθερό υλικό που συνεχώς εμπλουτίζαμε [15 σελίδες που παρουσιάζουν τον σύλλογο και χωριό,  βιογραφικά προσώπων (7 ιστορικά και 7 σύγχρονα), 15 θεματικά αφιερώματα (ιστορικά, λαογραφικά και συλλόγου) και ακόμα περισσότερα φύλλα εφημερίδας], οδήγησαν την παλιά σελίδα στα όριά της. Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο υπήρχαν δικαιολογημένες διαμαρτυρίες από τους επισκέπτες της σελίδας για το "αργό της φόρτωμα", αλλά και αδυναμία από πλευράς Συλλόγου να προσθέσει νέο υλικό και άρθρα.

Το πρόβλημα μεταφέρθηκε στους κ. Ντίνο και Γιώργο Μακρυκώστα, οι οποίοι με χαρά δέχθηκαν να χρηματοδοτήσουν τον ανασχεδιασμό της σελίδας. Το έργο ανέλαβε η εταιρία RDC Informatics, που υποστήριζε έως τώρα και την παλαιά μας σελίδα, ενώ σημαντική βοήθεια προσέφερε και ο Δημήτρης Βενιζέλος, η εμπειρία του οποίου στον σχεδιασμό σελίδων υπήρξε ιδιαίτερα χρήσιμη. Συζητήθηκαν αναλυτικά οι ανάγκες της διαχείρισης και των επισκεπτών και η νέα σελίδα σχεδιάστηκε πάνω στις παρακάτω αρχές:

  • Είναι περισσότερο εστιασμένη στην επικαιρότητα σε σχέση με την παλιά σελίδα στην οποία κυριαρχούσαν τα σταθερά θέματα (τουρισμό, ιστορία, λαογραφία). Για το λόγο αυτό οι ειδήσεις μεταφέρθηκαν στο πάνω μέρος της σελίδας με προβολή του πρώτου θέματος, ενώ εκτός από ειδήσεις και ανακοινώσεις, προστέθηκαν και κοινωνικά θέματα. Δημιουργήθηκε επίσης στην πρώτη σελίδα ένα ημερολόγιο με σκοπό να διευκολύνει την παρακολούθηση των προσεχών δραστηριοτήτων του Συλλόγου.
  • Διατηρήθηκε η δομή της παλιάς σελίδας (Ο Σύλλογος / Το χωριό / Πρόσωπα / Αφιερώματα / Νέα / Δραστηριότητα / Επικοινωνία) που θεωρήθηκε πρακτική και επιτυχημένη και  ζητήθηκε να  μην χαθεί το αρχείο ειδήσεων και των ανακοινώσεων του Συλλόγου. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν δύο νέες ενότητες Ειδήσεις-Αρχείο και Ανακοινώσεις-Αρχείο που βρίσκονται κάτω δεξιά στη νέα σελίδα και μπορεί από εκεί κάποιος να ανατρέξει στο παλαιότερο υλικό αρχείου, που είχε δημοσιευθεί στην παλαιά σελίδα.
  • Τα χρώματα, το λογότυπο και γενικότερα η εμφάνιση θελήσαμε να παραπέμπουν στην παλαιά έντυπη εφημερίδα του Συλλόγου, που έχουν συνηθίσει οι αναγνώστες
  • Τέλος και ίσως κυριότερο, επιδιώχθηκε η νέα σελίδα να είναι γρήγορα προσβάσιμη και εύκολα διαχειρίσιμη. Έτσι, αντί για φωτογραφίες στη πρώτη σελίδα, έχουμε ένα κολάζ από φωτογραφίες του νέου μας λογαριασμού στο instagram. H νέα δομή της σελίδας εξασφαλίζει ότι το site θα φορτώνει και μελλοντικά το ίδιο γρήγορα, ασχέτως του όγκου των άρθρων που θα προστεθούν.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι αλλαγές αυτές όχι μόνο θα ικανοποιήσουν τους επισκέπτες μας, αλλά θα μπορέσουν να προσελκύσουν και νέους. Οφείλουμε τέλος να ευχαριστήσουμε θερμά, για μία ακόμη φορά την οικογένεια Μακρυκώστα που στέκεται δίπλα στο Σύλλογο, την Κοινότητα και το χωριό μας και η αναφορά του χορηγού Macricostas Family Foundation Inc στο κάτω μέρος της σελίδας μας δεν είναι παρά μία ελάχιστη υπενθύμιση των όσων διαρκώς μας προσφέρει.