Ειδήσεις
"Η δασκάλα Ουρανία" του Γιάννη Ηλιόπουλου
01/11/2019


Η συνταρακτική ιστορία μίας Ελληνίδας διδασκαλίσσης και της 17χρονης κόρης Ίτσας (Όλγας)

Ένα ακόμη σύγγραμμα που σχετίζεται με την ιστορία του Κροκυλείου, έρχεται να προστεθεί στην μικρή ψηφιακή βιβλιοθήκη που έχει οργανωθεί στη σελίδα βιβλία του site. Πρόκειται για το βιβλίο "Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΟΥΡΑΝΙΑ, Η ζωή και η προσφορά μιας Ελληνίδας δασκάλας" που πραγματεύεται την ιστορία της δασκάλας του Κροκυλείου Ουρανίας και της 17χρονης κόρης Ίτσας (Όλγας), την οποία έγραψε ο γιος της δασκάλας και αδερφός τςη Όλγας,  Γιάννης Ηλιόπουλος. Πρόκειται για την αληθινή και βιωματική ιστορία δύο αθώων θυμάτων του εμφιλίου.

"H δασκάλα Ουρανία Νικολάου Παναγιωτοπούλου- Ηλιοπούλου γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1901. Έλαβε το πτυχίο της δασκάλας από το διδασκαλείο του Κεντρικού Παρθεναγωγείου της Ορθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης το Μάιο του 1917.
Υπηρέτησε σαν δασκάλα στις Φώκιες και την Σμύρνη κατά την επόμενη πενταετία. Ήταν εθελόντρια νοσοκόμος στα αναρρωτήρια του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη από το 1919 κι ως τον Αύγουστο του 1922.
Κατά την Μικρασιατική καταστροφή έχασε στην Σμύρνη πατέρα και αδελφό. Κατέφυγε πρόσφυγας στην Ελλάδα, με τη μητέρα της και δύο ακόμα αδέλφια.
Από το 1925 βρίσκεται παντρεμένη στο Ζωριάνο Δωρίδας και από από το 1930 υπηρετεί ως δασκάλα στο διτάξιο σχολείο του Κροκυλείου Δωρίδας, μέχρι το Σεπτέμβρη του 1947.
Στο Αλβανικό Έπος συμμετέχει ενεργά στη συμπαράσταση του λαού προς τους μαχόμενους, και στην περίοδο της Κατοχής παίρνει μέρος στην αντιστασιακή οργάνωση της ΕΚΚΑ. Ακολουθεί ο πρώτος γύρος του ΚΚΕ και προγράφεται.
Κατά τον τρίτο γύρο του 1946-1949 αντιδρά στο παιδομάζωμα. Συλλαμβάνεται από το Δημοκρατικό Στρατό, και συγκεκριμένα από τα τμήματα Γιώτη (Χαρίλαου Φλωράκη) και Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου) και μεταφέρεται δέσμια μαζί με τη δεκαεπτάχρονη κόρη της Όλγα στο ξωκλήσι της Θεοτόκου, όπου κατασφάζονται και οι δύο, ύστερα από ατιμωτικά μαρτύρια."

Την άδεια δημοσίευσης του βιβλίου, μας την έδωσε ο ίδιος ο συγγραφέας κ. Γιάννης Ηλιόπουλος, σημαντικός λαογράφος της Δωρίδας (μέλος της Εταιρίας Φωκικών Μελετών και της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών), έργα του οποίου έχουν βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Γ. Ηλιόπουλο καθώς επίσης και τον Κώστα Γ. Γραβάνη που φρόντισε για την προμήθεια και ψηφιοποίηση του βιβλίου.