Ειδήσεις
Ενημέρωση των συγχωριανών για το ξενοδοχείο
19/09/2020
του Γρηγόρη Κρίτσα

Αγαπητοί χωριανοί, το καλοκαίρι στο χωριό με τη στάση σας και την έμπρακτη αντίδρασή σας στην προσπάθεια φίμωσης και αποτροπής κάθε ενέργειας που θα συντελούσε στη διαδικασία μίσθωσης του Ξενοδοχείου, φάνηκε ξεκάθαρα η επιθυμία – πρόθεση όλων μας να προβούμε στις απαιτούμενες ενέργειες , ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και σύντομα να δούμε αποτελέσματα!!!
  • Σαν πρώτη ενέργεια ,αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν υπογραφές κάτω από την ακόλουθη επιστολή διαμαρτυρίας και να αποσταλεί αρμοδίως.
  • Ορίστηκε τριμελής επιτροπή, που μαζί με τον πρόεδρο του χωριού μας, επισκέφτηκαν το Δήμαρχο Δωρίδας, όπου του επέδωσαν την επιστολή και στη συνέχεια συμφωνήθηκαν όσα αναφέρονται στο πρακτικό που ακολουθεί και συνυπογράφτηκε από όλους τους συμμετέχοντες.
  • Καταλήξαμε στην αναγκαιότητα προβολής και διαφήμισης του ξενώνα και της διαδικασίας δημοπράτησής του, τόσο από το Σύλλογό μας και την Κοινότητα, όσο και από κάθε Κροκυλειώτη που με τις γνώσεις ή τις γνωριμίες του μπορεί να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια.
Ελπίζω και εύχομαι να ευοδωθούν οι προσπάθειές μας!
Γρηγόρης Κρίτσας


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
κατοίκων Κροκυλείου για τη μίσθωση του Ξενώνα

Προς κ. Δήμαρχο, κα. Πρόεδρο του Δ.Σ. και μέλη του Δ.Σ. Δήμου Δωρίδος , κ.Περ/ρχη Στερεάς Ελλάδας και κ, Αντιπ/ρχη Π.Ε.Φωκίδας

Κύριε Δήμαρχε,
Εκφράζοντας έντονα τις διαμαρτυρίες μας σας ενημερώνουμε ότι η κατάσταση με τον κλειστό ξενώνα του χωριού μας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.
Μας προσβάλλει να ΄΄μας κουνάτε το δάχτυλο΄΄, να μας επιρρίπτετε τις ευθύνες και να μας υπενθυμίζετε ότι εμείς οι Κροκυλειώτες πρέπει να φροντίσουμε για την εκμίσθωση του ξενώνα, κάτι που θεωρούμε αυτονόητο και το παλεύουμε. Πώς θα γίνει όμως αυτό, όταν εσείς με τις κωλυσιεργίες, τις ασάφειες και τις λανθασμένες δηλώσεις σας, μας έχετε οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, εξυπηρετώντας, θέλοντας ή μη, τα μικροσυμφέροντα κάποιων ψηφοφόρων –συνεργατών σας;
Κάνατε περισσότερους από έξι μήνες να παραλάβετε την επιχείρηση από τον προηγούμενο ενοικιαστή, ο οποίος σας είχε ενημερώσει αρκετούς μήνες πριν ότι προτίθεται να αποχωρήσει και ούτως ή άλλως έληγε και η δεκαετής σύμβασή του με τον Δήμο. Εσείς αντί να φροντίσετε για τη διάδοχη κατάσταση, κρίνατε σκόπιμο τότε να αντικαταστήσετε ένα μέλος της επιτροπής παραλαβής με αποτέλεσμα την εξάμηνη καθυστέρηση. Το προηγούμενο καλοκαίρι στο αναπτυξιακό συνέδριο στο Κροκύλειο, παρουσία πολλών συνέδρων, κατοίκων της περιοχής των Βαρδουσίων και εκπροσώπων συλλόγων ανακοινώσατε ότι ο ξενώνας δεν έχει άδεια, ότι πρέπει πρώτα να νομιμοποιηθεί- επισκευαστεί κι ότι αυτό θα πάρει χρόνια. Τη δεδομένη μάλιστα στιγμή είχατε ήδη στο γραφείο σας κατατεθημένες δύο αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση του ξενώνα από δύο υποψήφιους ενοικιαστές.
Η στάση σας αυτή προκάλεσε τη μαζικότερη Λαϊκή Συνέλευση που έχει πραγματοποιηθεί στο Κροκύλειο μέχρι σήμερα, τη συγκέντρωση 120 και πλέον υπογραφών, οι οποίες συνόδευαν την επιστολή διαμαρτυρίας, η οποία στάλθηκε αρμοδίως. Κατόπιν τούτου, διαπιστώσατε ότι η «νομιμοποίηση» αφορούσε μόνο ένα ενεργειακό πιστοποιητικό και την τακτοποίηση μιας προσθήκης στο κτίριο… και προχωρήσατε στην προκήρυξη δύο εν τέλει δημοπρασιών, οι οποίες δυστυχώς απέβησαν άκαρπες, όπως και η διαδικασία ανάθεσης για διάφορους λόγους, οι οποίοι είναι γνωστοί, είτε από τους υποψήφιους εκμισθωτές αλλά και από την παρακολούθηση των δημοτικών συμβουλίων σας μέσω διαδικτύου.
Κύριε Δήμαρχε, σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν και να υλοποιήσετε άμεσα τις δεσμεύσεις σας, που εκφράσατε στο δημοτικό συμβούλιο της 17ης Ιουλίου και αφορούν στη συντήρηση του ξενώνα.
Συγκεκριμένα:
1. Έλεγχος-συντήρηση ηλεκτρολογικής και υδραυλικής εγκατάστασης του κτιρίου,
2. Βάψιμο του κτιρίου,
3. Καθαρισμός –απολύμανση του χώρου.
Είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη υποχρέωση κάθε ιδιοκτήτη που νέμεται για χρόνια και διαχειρίζεται μία ιδιοκτησία, να φροντίζει και ως ένδειξη ελάχιστου σεβασμού προς τον όποιον ενδιαφερόμενο ενοικιαστή να την διατηρεί σε μια ανθρωπίνως αξιοπρεπή κατάσταση. Άλλωστε όπως όλοι γνωρίζουμε δεν έχουν αποδοθεί τα προβλεπόμενα ανταποδοτικά τέλη για τη συντήρηση της δημοτικής ξενοδοχειακής επιχείρησης Κροκυλείου, όπως ο νομοθέτης ορίζει. Τέλος, η πρόταση που ακούσαμε στο δημοτικό συμβούλιο για ένταξη της επιχείρησης σε πρόγραμμα επισκευής-αναβάθμισης του κτιρίου, φαίνεται ενδιαφέρουσα αρκεί αυτό να μην αποτελέσει άλλη μία αιτία καθυστέρησης της λειτουργίας του, αλλά να γίνει ταυτόχρονα με αυτή. Αναμένουμε έγγραφη απάντησή σας και τις απαιτούμενες ενέργειές σας για την εκμίσθωση του ξενώνα.

Ο Πρόεδρος της κοινότητας Κροκυλείου
Κωνσταντίνος Αυγερόπουλος
Και οι συνυπογράφοντες Κροκυλειώτες
Υ.Γ: Την επιστολή υπέγραψαν περισσότεροι από 120 Κροκυλειώτες και αν δεν επικρατούσε η συγκεκριμένη κατάσταση, οι υπογραφές θα ήταν σίγουρα πολύ περισσότερες.

***

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο (18/08/2020)

ΠΡΑΚΤΙΚΟ : Συνάντησης επιτροπής Κροκυλειωτών με τον κ. Δήμαρχο Δωρίδος για τη μίσθωση του Ξενώνα Κροκυλείου.

Σήμερα 18 Αυγούστου 2020 στο γραφείο του Δημάρχου στο Ευπάλιο, ο κ. Δήμαρχος, ανταποκρινόμενος άμεσα σε αίτημα επιτροπής Κροκυλειωτών, προέβη σε συνάντηση μαζί τους με σκοπό την επίδοση επιστολής διαμαρτυρίας κατοίκων Κροκυλείου, για τη μίσθωση του Ξενώνα, την οποία συνυπέγραφαν 120 περίπου Κροκυλειώτες.
Στη συνάντηση που ακολούθησε συμμετείχαν ο κ. Δήμαρχος Δωρίδας κ. Καπετζώνης Γεώργιος, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Βαρδουσίων κ. Παλασκώνης Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κροκυλείου κ. Αυγερόπουλος Κωνσταντίνος, η κα. Ψυρρή Ελένη, ο κ. Μπακαρέζος Βασίλειος και ο κ. Κρίτσας Γρηγόριος.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγιναν οι αναγκαίες επισημάνσεις και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και αφού έγινε ανταλλαγή απόψεων, ο κ. Δήμαρχος, εξέφρασε την πρόθεσή του να βοηθήσει έμπρακτα με κάθε τρόπο να δοθεί λύση στο φλέγον πρόβλημα για τους Κροκυλειώτες και την περιοχή των Βαρδουσίων κατ’ επέκταση.
Αναγνώρισε ότι είναι επιβεβλημένη υποχρέωση του Δήμου, που διαχειρίζεται τη Δημοτική ξενοδοχειακή επιχείρηση Κροκυλείου να τη διατηρεί σε μία ανθρωπίνως αξιοπρεπή κατάσταση, κάτι που σίγουρα θα συντελέσει στην ευκολότερη εύρεση μισθωτή.
Αυτό υποστήριξε ότι δεν έγινε μέχρι τώρα, γιατί ήθελαν να επισπευθούν οι διαδικασίες δημοπράτησης και οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν με τους ίδιους όρους-συνθήκες.
Επικοινώνησε λοιπόν, ενώπιον όλων, με τον ηλεκτρολόγο και τον υδραυλικό του Δήμου και τους προέτρεψε να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους στον Ξενώνα Κροκυλείου, ώστε να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο και συντήρηση της ηλεκτρολογικής και υδραυλικής εγκατάστασης του κτιρίου και αντικατάσταση των φθαρμένων υλικών (πχ μπόιλερ).
Διαβεβαίωσε ότι η παρέμβαση αυτή θα πραγματοποιηθεί μετά το άνοιγμα των σχολείων (7/09/2020) μια και η συντήρηση των σχολείων είναι πρώτης προτεραιότητας. Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί βάψιμο-φρεσκάρισμα των εσωτερικών χώρων του κτιρίου και στη συνέχεια γενικός καθαρισμός-απολύμανση.
Ο κ. Δήμαρχος μάλιστα, πρότεινε να επαναλάβουμε τη συνάντησή μας στα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να αποτιμηθεί η πρόοδος των εργασιών και να προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης. Συγκεκριμένα, θα προκηρυχθεί δημοπρασία ή δυνατόν μέσα στον Οκτώβριο.
Αν αυτή αποβεί άκαρπη θα επαναληφθεί σύντομα με τους ίδιους όρους. Αν και η δεύτερη αποβεί άκαρπη θα ακολουθήσει η διαδικασία της ανάθεσης, εκφράζοντας έτσι την ελπίδα ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει βρεθεί μισθωτής.
Τέλος, μας ενημέρωσε ότι η ένταξη του Ξενώνα σε πρόγραμμα επισκευής-αναβάθμισης του κτιρίου δεν μπορεί να συνδυαστεί με παράλληλη λειτουργία του, άρα απορρίπτεται.

Ο Δήμαρχος Δωρίδας Καπετζώνης Γεώργιος
Ο Αντ/χος Δ.Ε. Βαρδουσίων, Παλασκώνης Κωνσταντίνος
Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κροκυλείου  Αυγερόπουλος Κων/νος
Τα μέλη, Ψυρρή Ελένη,  Μπακαρέζος Βασίλειος, Κρίτσας Γρηγόριος