Ειδήσεις
Ξενώνας Κροκυλείου: Μία σημαντική ευκαιρία για τουριστική ανάπτυξη
02/06/2021
του Αλέκου Λιδωρίκη*
 
Καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη του παραδοσιακού οικισμού του Κροκυλείου, γενέτειρα του στρατηγού Μακρυγιάννη, με ότι συνεπάγεται αυτό για την τοπική κοινωνία αποτελεί η επερχόμενη δημοπρασία του δημοτικού ξενώνα.

Ο δημοτικός ξενώνας που δημοπρατείται προς εκμετάλλευση την 07 Ιουνίου 2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:30 στο Δημοτικό κατάστημα του Δήμου Δωρίδος που βρίσκεται στο Ευπάλιο είναι εμβαδού 697 τ.μ, δυναμικότητας 9 δωματίων. Το κτίριο εκτός από την πλατεία στην οποία βγάζει τραπέζια, διαθέτει ένα μεγάλο ισόγειο εστιατόριο στον επάνω όροφο. Σύμφωνα με την προκήρυξη διατίθεται για εκμίσθωση με ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς τα 150 ευρώ. Ο Δήμος Δωρίδας έχει προβεί σε επισκευαστικές εργασίες του κτιρίου.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Ευάγγελος Γραββάνης πρόεδρος του Συλλόγου Κροκυλιωτών ο Μακρυγιάννης, μέχρι πρόσφατα, οι παραθεριστές, οι επισκέπτες και οι κυνηγοί που έρχονταν στο τόπο αυτό αναζητώντας την ησυχία, τα γραφικά σοκάκια και τα άφθονα θηράματα εξυπηρετούνταν από 2-3 επιχειρήσεις, οι οποίες όμως λόγω συγκυριών έκλεισαν σχεδόν ταυτόχρονα. Η τελευταία από τις επιχειρήσεις που έκλεισε τότε ήταν και ο δημοτικός ξενώνας στην πανέμορφη κεντρική πλατεία του χωριού που λειτουργούσε αδιάλειπτα από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 που χτίστηκε μέχρι σήμερα. Όλες αυτές τις δεκαετίες ο ξενώνας αποτελούσε το κέντρο του χωριού, ήταν ταυτόχρονα καφενείο, ταβέρνα, πανδοχείο, εξυπηρετώντας τις περισσότερες ανάγκες των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών, που σήμερα αναγκάζονται να διανύουν αρκετά χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν στα γειτονικά χωριά.

«Δυστυχώς οι νέοι έχουν φύγει από το χωριό, ο ξενώνας όμως αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάποιον που ψάχνει έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής να ζήσει το Κροκύλειο και να εξασφαλίσει παράλληλα τον βιοπορισμό του» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κροκυλιωτών ο Μακρυγιάννης. Επιπλέον το Ίδρυμα Οικογένειας Μακρυκώστα, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βοηθά το Κροκύλειο σε κοινωφελή έργα, υποτροφίες κ.λ.π. θέλοντας να ενθαρρύνει το ενδιαφέρον για την ανάθεση, ανακοίνωσε πως θα στηρίξει οικονομικά τον μισθωτή σε εργασίες ανακαίνισης, εξοπλισμού κλπ. ώστε να ξεκινήσει ευκολότερα και με δυναμική την επιχείρησή του.

Το Κροκύλειο βρίσκεται σκαρφαλωμένο στα βουνά των Βαρδουσίων και σε υψόμετρο 850μ., αποτελώντας έναν εναλλακτικό τουριστικό προορισμό, με πλούσιες φυσικές ομορφιές και ιστορία. Το χωριό που παλαιότερα υπήρξε και έδρα Καποδιστριακού Δήμου Βαρδουσίων, είναι χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός και είναι κυρίως γνωστό ως γενέτειρα του στρατηγού Μακρυγιάννη.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.krokilio.gr για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την δημοπράτηση ή να επικοινωνήσουν με τον  Ευάγγελο Γραββάνη, Πρόεδρο του Συλλόγου Κροκυλιωτών ο Μακρυγιάννης, στο email (krokilio.gr@gmail.com) για περισσότερες πληροφορίες.


***

* Ο Αλέκος Λιδωρίκης, εγγονός του Δημοσιογράφου, συγγραφέα και σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα Αλέκου Λδωρίκη και δισέγγονος του Μίλτου Γ. Λιδωρίκη (1872-1951), ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1996, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Διπλωματική Ακαδημία του Λονδίνου στο University of Westminster (MA). Εργάζεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καλύπτοντας οικονομικά θέματα, ενώ έχοντας ως χόμπι την φωτογραφία γράφει και για θέματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες. Έχει συμμετάσχει σε δημοσιογραφικές αποστολές εντός και εκτός Ελλάδας για την κάλυψη κυρίως θεμάτων οικονομικού ενδιαφέροντος.
***

Το παραπάνω άρθρο που προβλήθηκε από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), αναμεταδόθηκε από ένα μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών μέσων πανελλήνιου ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα η δημοπράτηση του ξενώνα να λάβει ιδιαίτερα μεγάλη προβολή. Ενδεικτικά παραθέτουμε τους παρακάτω συνδέσμους:


Ο Σύλλογός μας ευχαριστεί τα ανωτέρω μέσα και ιδιαίτερα τον Αλέκο Λιδωρίκη για το διαχρονικό του ενδιαφέρον αναφορικά με το Κροκύλειο και φυσικά για την βοήθειά του ώστε η προσεχής δημοπρασία να λάβει αυτή την μεγάλη προβολή.