Συλλόγου
Το αρχείο της εφημερίδας ΤΟ ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ
29/06/2021
Η ιστορία ενός τόπου, αφήνει πάντα τα καλύτερά της ίχνη στο τοπικό αρχείο των εφημερίδων. Η διάσωση λοιπόν των αρχείων αυτών αποτελεί υποχρέωση των φορέων που τις εκδίδουν προς τις επόμενες γενεές. Επιπλέον η δημόσια έκθεση και προβολή τέτοιων ντοκουμέντων, καθιστούν εύκολα προσβάσιμα τόσο σε κοινό όσο και σε  ερευνητές, τα ιστορικά, λαογραφικά και κοινωνικά στοιχεία της κάθε εποχής. Σε μία εποχή που ο έντυπος τύπος δύει και ο ηλεκτρονικός ανατέλλει, ο Σύλλογος Κροκυλιωτών ο Μακρυγιάννης είναι στην ευχάριστη θέση να έχει ένα σύγχρονο site (αναβαθμίστηκε το 2019 με χορηγία του Macricostas Family Foundation Inc) και να διαθέτει on line το πλήρες αρχείο της εφημερίδας ΤΟ ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ που εξέδιδε ο Σύλλογος για 36 σχεδόν χρόνια, από το 1982 έως το 2018 (αύξων αριθμός φύλλου 1 έως 148).

Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε με επικεφαλίδα "πληροφοριακό Δελτίο" τον Δεκέμβριο του 1982 επί προεδρίας Τρ. Τριανταφύλλου. Το επόμενο φύλλο κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1983 έχοντας κανονική μορφή  εφημερίδας. Το τρίτο φύλλο ακολουθεί δύο μήνες μετά καθιερώνοντας ένα λογότυπο που ελάχιστα θα αλλάξει σε όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας της εφημερίδας (φλ. φωτο) και το οποίο διατήρησε και η ιστοσελίδα του Συλλόγου krokilio.gr. Μέχρι το 1989, θα διατηρηθεί η δίμηνη κυκλοφορία ενώ στη συνέχεια η περιοδικότητα της κυκλοφορίας της γίνεται ποιο ασταθής. Η περιοδικότητά σταθεροποιείται ξανά το 1994 και από τότε παγιώνεται η τρίμηνη κυκλοφορία της, μέχρι το 2018 (Α.Φ.148) που λόγω του υψηλού κόστους, η κυκλοφορία της αναστέλλεται.

Μέχρι να φτάσουμε στην ψηφιοποίηση και το ανέβασμα του αρχείου της εφημερίδας, προηγήθηκε πολύ δουλειά, πρώτα στην οργάνωση και την καταγραφή του έντυπου αρχείου. Τα περιττά αντίγραφα απομακρύνθηκαν από τις αποθήκες και τα υπόλοιπα οργανώθηκαν σε φακέλους, σε φοριαμό που βρίσκεται στη στέγη του Συλλόγου. Κάποια φύλλα που έλλειπαν αναζητήθηκαν και ανακτήθηκαν από ιδιωτικά αρχεία (κάποια ελάχιστα πιθανώς λείπουν ακόμα από το αρχείο). Ακολούθησε το σκανάρισμα όλων των εφημερίδων και η συμπίεση των ηλεκτρονικών αρχείων ώστε να αποκτήσουν μικρό μέγεθος που θα επιτρέπει το ανέβασμά τους. Στη συνέχεια έγιναν εργασίες που αφορούσαν την προετοιμασία της ιστοσελίδα και τέλος ξεκίνησε η σταδιακά το ανέβασμα των σκαναρισμένων φύλων, από τα νεότερα προς τα παλαιότερα.

Παροτρύνουμε λοιπόν χωριανούς και φίλους του Κροκυλείου να περιηγηθούν στα παλιά φύλλα της εφημερίδας, όπου θα εντοπίσουν πολλά ενδιαφέροντα άρθρα και θα αντλήσουν μοναδικές πληροφορίες για το χωριό, τους ανθρώπους αλλά και την λειτουργία του Συλλόγου. Μέσα από τις σελίδες και το διάβασμα του αρχείου είναι σίγουρο πως πρόσωπα, εποχές και αναμνήσεις θα ξαναζωντανεψουν και μας διδάξουν. Για την μετάβαση στο αρχείο της εφημερίδας ΤΟ ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ, πηγαίνουμε στη στήλη Νέα και επιλέγουμε Εφημερίδα.