Ειδήσεις
Πρόεδρος του Ιδρύματος Υποτροφιών Αν. Τσώρη ανέλαβε ο Κώστας Γραβάνης
01/07/2021
Πρόεδρος του Ιδρύματος Υποτροφιών Αν. Τσώρη έχει αναλάβει ο συγχωριανός μας κ. Κώστας Γ. Γραβάνης. Η εκλογή του προέκυψε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, μετά την παραίτηση του τ. Προέδρου κ. Δημήτριου Καραστάθη από την Πενταγιού, που έγινε για λόγους υγείας.  Έτσι ενεργοποιήθηκε το καταστατικό, σύμφωνα με το οποίο «Το Ίδρυμα διοικείται από τριμελές Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τους κάθε φορά Προέδρους των σωματείων που εδρεύουν στην Αθήνα, με τις επωνυμίες «Σύλλογος Κροκυλιωτών Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» και «Σύλλογος Πενταγιωτών», καθώς και ένα πρόσωπο που είναι μέλος ενός εκ των δύο σωματείων και που προτείνεται από τους δύο προέδρους.  Η θητεία του τρίτου αυτού μέλους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 5 ετών, ενώ μπορεί να ανανεώνεται με απόφαση των δύο Προέδρων».

Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κροκυλιωτών ο Μακρυγιάννης, κ. Ευάγγελος Γραββάνης σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πενταγιωτών κ. Στυλιανό Τσιώρη πρότειναν στον κ. Κωνσταντίνο Γ. Γραβάνη την θέση μέλους στο Δ.Σ. του Ιδρύματος, την οποία και και αποδέχθηκε με χαρά. Σημειώνεται πως είναι ο τρίτος Πρόεδρος που αναλαμβάνει την προεδρεία του Ιδρύματος και ο πρώτος με καταγωγή από το Κροκύλειο.

Ο Κώστας Γραβάνης κατάγεται από το Κροκύλειο Δωρίδας, μάλιστα και οι δύο γονείς του γεννήθηκαν στο Κροκύλειο.   Έζησε στην Αμερική από νεαρή ηλικία, όπου σπούδασε Πληροφορική και Οικονομικά και εργάσθηκε σε μεγάλη Αμερικανική Τράπεζα επί σειρά ετών. Κατόπιν επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εργάσθηκε αρχικά στον Κατασκευαστικό και Ναυτιλιακό Τομέα μεγάλου ευρωπαϊκού επιχειρηματικού  Ομίλου,  και στη συνέχεια εργάσθηκε σε Πολυεθνική Αμερικανική Εταιρεία Συμβούλων Κατασκευών Κρατικών και Ιδιωτικών Έργων με δραστηριότητα στο Εξωτερικό.

Διατηρεί στενούς δεσμούς με την  Ομογένεια, διετέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας Αμερικής και Καναδά με  ενεργό συμμετοχή στις Ελληνοαμερικανικές Οργανώσεις και Συλλόγους, το Ταμείο Κυπριακής Βοηθείας, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής,  το Παγκόσμιο Συμβούλιό Εκκλησιών, κ.α. και τιμήθηκε πολλές φορές για τίς πολύτιμες υπηρεσίες του. Πάντοτε προσπαθεί να έχει συνεχείς επαφές με τούς αξιωματούχους των Ελληνοαμερικάνικων Οργανώσεων, συμπαρίσταται με κάθε δυνατό τρόπο στους Ρουμελιώτικους Συλλόγους της Αθήνας και της Ρούμελης.  Εξελέγη Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρουμελιωτών Ελλάδας (ΟΡΕ), Ιδρυτικό Μέλος και Σύμβουλος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών (ΠΚΡ), Επίτιμος Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης «Το Βελούχι».  Υπήρξε Ειδικός Σύμβουλος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Σύμβουλος Δελφικής Αμφικτιονίας κ.α..

Είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Κροκυλιωτών Μακρυγιάννης, με υπερβολική αγάπη για  το χωριό του, το Δήμο Δωρίδας, την Φωκίδα και γενικά της Ρούμελης. Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη (Ρένα) Μουρίκη και έχει δύο παιδιά, τον Γιώργο που εργάζεται στο Λονδίνο και τον Βασίλη  πού εργάζεται στην Κύπρο.
 

Σχετικές δημοσιεύσεις: