Ειδήσεις
Αναγκαιότητα ανακατασκευής αγωγού
05/12/2023
του Γρηγόρη Κρίτσα

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Aγαπητοί χωριανοί,
Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσω ότι τον Ιούνιο του 2022 κατέθεσα στον Πρόεδρο της κοινότητας Κροκυλείου την ακόλουθη ‘’Ανοικτή Επιστολή’’, η οποία ζήτησα και έλαβε τον αριθμό : 7/05-06-’22 στο πρωτόκολλο της Κοινότητας:


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ                                                                                      
Κροκύλειο 04/06/2022
Προς κύριο πρόεδρο Τ.Κ. Κροκυλείου, Κωνσταντίνο Αυγερόπουλο
Κύριε Πρόεδρε,
Από την πρώτη ημέρα της θητείας σας (εδώ και οχτώ χρόνια περίπου) σας είχα επισημάνει την αναγκαιότητα ανακατασκευής και επισκευής του αγωγού «ομβρίων υδάτων-αποχέτευσης», στο πάνω μέρος του χωριού στην άκρη του κεντρικού δρόμου , ώστε να συνδεθούν και οι τελευταίες οικίες πάνω από τον δρόμο.
Η επισήμανση αυτή δεν έγινε μόνο μία φορά ( κάθε χρόνο σας υπενθυμίζω την πρόταση), αλλά και δημόσια σε λαϊκή συνέλευση που είχατε συγκαλέσει. Γνωρίζετε δε πολύ καλά ότι για το συγκεκριμένο τμήμα του αγωγού υπήρξε δικαστική απόφαση, μετά από καταγγελίες κατοίκων, η οποία έχει κοινοποιηθεί στο Δήμο Δωρίδας και την Τ. Κ. Κροκυλείου. Με την εν λόγω απόφαση ορίζεται η χρήση του συγκεκριμένου αγωγού μόνο για όμβρια ύδατα, μιας και η πρόχειρη κατασκευή του έγινε σε πολύ μικρό βάθος και πάνω από τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης και των παροχών υδροδότησης των παρακείμενων σπιτιών.
Επίσης, η τοποθέτηση του αγωγού στην άκρη του κεντρικού δρόμου του χωριού, μικρού πλάτους, από τον οποίο διέρχονται καθημερινά βαρέα οχήματα και η κάλυψή του με τσιμέντο 1-2cm, τον καθιστούν ιδιαίτερα επισφαλή και επικίνδυνο.
Παρόλα αυτά, όπως όλοι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν έγινε απολύτως τίποτα και μάλιστα πρόσφατα, όπως σας επισήμανα, και πολύ καλά γνωρίζετε κάποιος συνδέθηκε παροχετεύοντας τα λύματά του.
Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι αυτό αποτελεί τεράστιο κίνδυνο δημόσιας υγείας για όλους τους κατοίκους του χωριού μας και φέρετε ως πρόεδρος της Τ.Κ. Κροκυλείου τεράστια ευθύνη.
Παρακαλώ όπως φροντίσετε για την άμεση επίλυση του μείζονος αυτού προβλήματος για την ασφάλεια όλων μας.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική ανταπόκρισή σας επιφυλάσσομαι σε κάθε νόμιμο δικαίωμά μου.
Με εκτίμηση
Γρηγόριος Κρίτσας


Του επισήμανα – υπενθύμισα ότι η μόνη αποδεκτή και ασφαλής λύση σύμφωνα με γνωμοδότηση μηχανικών, που είχε συζητηθεί και στη λαϊκή συνέλευση, είναι ο εγκιβωτισμός – στεγανοποίηση του αγωγού περιμετρικά και καθ’ όλο το μήκος του με τσιμέντο, γιατί ο αγωγός ύδρευσης βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος.
Ο Πρόεδρος απευθύνθηκε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο που έστειλε τα υλικά και τους εργάτες του δήμου το Σεπτέμβριο του2022. Με ενημέρωσε λοιπόν ότι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε σε ένα τμήμα του. Με διαβεβαίωσε δε ότι ο ίδιος προσωπικά επέβλεψε το έργο και με τα χέρια του ελευθέρωσε τον αγωγό από τα χώματα και τις πέτρες για να καλυφθεί σωστά περιμετρικά με τσιμέντο.
Λίγες μέρες όμως αργότερα, όταν ανέβηκα στο χωριό, η οπτική εικόνα δε φανέρωνε καμία εκσκαφή και με δυο σφυριές του απέδειξα ότι η μόνη παρέμβαση ήταν ότι πάνω στο παλιό σάπιο τσιμέντο πάχους 1 εκ. προστέθηκε άλλο 1εκ. νέου.
Ο Πρόεδρος το παραδέχτηκε, αλλά έριξε τις ευθύνες στους εργάτες του δήμου.
Του εξήγησα ότι θα μπορούσε να με ξεγελάσει, αλλά με αυτό τον τρόπο εκθέτει σε κίνδυνο όλους τους χωριανούς και τον ίδιο του τον εαυτό, γιατί και ο ίδιος πίνει νερό απ’ το ίδιο απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης που συχνά σπάει και το νερό μπορεί να μολυνθεί.
Μου υποσχέθηκε ότι θα το φροντίσει και εγώ του έδωσα άλλη μια ευκαιρία, πρώτα γιατί πιστεύω ότι το έργο πρέπει να γίνει και δεύτερον γιατί μπαίναμε σε προεκλογική περίοδο και ήλπιζα ότι κάτι μπορεί να γίνει μια και τα περισσότερα έργα στην Ελλάδα, δυστυχώς, γίνονται μόνο σε προεκλογική περίοδο!!!
Πράγματι τέλος Ιουλίου ήρθε ο μηχανικός του δήμου και μέτρησε για να κάνει τη μελέτη και αργότερα και ο εργολάβος, όπου τους ξεκαθαρίσαμε ότι το έργο πρέπει να γίνει άμεσα και σωστά και ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ‘’κακοτεχνίες’’.
Ο Πρόεδρος μάλιστα στην ενημερωτική προεκλογική συγκέντρωση που συγκάλεσε τον Αύγουστο στην πλατεία, επέμεινα και δεσμεύτηκε ενώπιων όλων μας ότι ένα μέρος της ΣΑΤΑ του χωριού (3.500€ περίπου) θα διατεθεί για αυτό το έργο. Άρα και τα χρήματα υπήρχαν για το μεγαλύτερο τμήμα, τουλάχιστον.
Τελικά η δημοτική αρχή στην οποία πρόσκειται ο Πρόεδρος απέρχεται, ο χειμώνας έρχεται και τίποτα δεν έχει γίνει.
Η υπομονή και η ανοχή έχουν και τα όριά τους, το δε βάρος της ευθύνης είναι πολύ μεγάλο όταν γνωρίζεις ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα και ενώ προσπαθείς δεν έχεις αποτέλεσμα, γιατί οι αρμόδιοι δεν κάνουν τη δουλειά τους. Μέλημα και ευθύνη του εκάστοτε Προέδρου και της εκάστοτε δημοτικής αρχής είναι το καλό των χωριανών και του χωριού .
Πρώτα αποκαθιστάς το έργο και μετά επιτρέπεις τη σύνδεση!!

Γρηγόρης Κρίτσας

***

Ο Σύλλογος επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο της κοινότητας κ. Κώστα Αυγερόπουλο ο οποίος μας πληροφόρησε ότι ενδιαφέρθηκε για το πρόβλημα, το οποίο όμως προέκυψε πολύ παλαιότερα της δικής του θητείας. Το έργο έγινε την εποχή του του Δήμου Βαρδουσίων (πριν από 15-20 χρόνια) και επίσης παλαιά είναι και η αναφερόμενη δικαστική απόφαση. Μας ενημέρωσε επίσης πως ο μηχανικός του Δήμου ήρθε, έκανε τις μετρήσεις του και έβγαλε τον  προϋπολογισμό του έργου, τα διαθέσιμα όμως χρήματα ήταν λίγα και δεν επαρκούσαν για την κατασκευή του.  Η επισκευή του έργου παραμένει στον προγραμματισμό της κοινότητας και του Δήμου και το θέμα της χρηματοδότησης θα συζητηθεί στο νέο έτος με τη νέα Δημοτική Αρχή που εκλέχτηκε.