Ειδήσεις
Μία νέα επιγραφή για την λαογραφική μας συλλογή
07/03/2024
Η ιδέα για την δημιουργία μία αναμνηστικής επιγραφής στην είσοδο της λαογραφικής συλλογής του Συλλόγου (του γνωστού "μουσείου") ήταν της Νότας Μπακαρέζου που ήθελε με αυτό τον τρόπο να τιμήσει τον αείμνηστο σύζηγό της Παρασκευά Μπακαρέζο που το 2012 ως πρόεδρος τότε του Συλλόγου Κροκυλιωτών εγκαινίαζε την μόνιμη έκθεση στο σχολείο.

Την περσινή χρονιά, το Δ.Σ. του Συλλόγου συζήτησε το θέμα και διαπίστωσε πως η επιγραφή αυτή πραγματικά έλλειπε από τον χώρο του σχολείου. Ο πρώτος λόγος ήταν για να τιμηθεί ο Παρασκευάς Μπακαρέζος που μόχθησε για τον χώρο αυτό και το Ίδρυμα Οικογενείας Μακρυκώστα που χρηματοδότησε την κατασκευή του. Ο δεύτερος λόγος είναι η ενημέρωση του επισκέπτη σχετικά με την ιστορία της συλλογής που πρόκειτε να δει. Πιστεύουμε δε πως σύνταξη του κειμένου και το κόστος της επιγραφής αποτελούν ένα ελάχιστο μόνο χρέος του Συλλόγου έναντι του Παρασκευά Μπακαρέζου και του Ντίνου Μακρυκώστα.

Η επεξεργασία του κειμένου, έγινε από το Δ.Σ. και στην πορεία αποδείχθηκε δυσκολότερη απ' ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Το κείμενο έπρεπε να πάρει μία μορφή σύντομη και περιεκτική και η μία αλλαγή διαδεχόταν την άλλη. Μετά από αρκετό κόπο το κείμενο οριστικοποιήθηκε και στη συνέχεια λήφθηκε η απόφαση η επιγραφή να γίνει δίγλωσση (ελληνικά & αγγλικά) ώστε να απευθύνεται σε μεγαλύτερο κοινό. Για την πινακίδα εξετάστηκαν διάφορα υλικά και τελικά αποφασίστηκε να γίνει μπρούτζινη εγχάρακτη διαστάσεων 40cm x 30cm. Η τοποθέτηση έγινε αριστερά της εισόδου, στις αρχές Αυγούστου του 2023 και διαπιστώσαμε στις μετέπειτα εκδηλώσεις ότι πολλοί επισκέπτες στάθηκαν και την διάβασαν. Παρακάτω ακολουθεί το περιεχόμενο του κειμένου:



ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΡΟΚΥΛΕΙΟΥ

Η λαογραφική Συλλογή Κροκυλείου, αποτελείται από εκθέματα που συγκεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο μέσα από τα σπίτια του χωριού την δεκαετία του ’70. Μέσα από τα αντικείμενα  και τα εργαλεία μαθαίνουμε για τον τρόπο ζωής των προγόνων μας και αντιλαμβανόμαστε τον πολιτιστικό πλούτο του χωριού μας. Η Συλλογή πρωτοπαρουσιάστηκε στις εκδηλώσεις Μακρυγιάννεια 1977 του Συλλόγου Κροκυλιωτών ο Μακρυγιάννης. Ακολούθησαν και άλλες σποραδικές εκθέσεις σε διάφορους χώρους, ώσπου το 2011 ο Δήμος Δωρίδας παραχώρησε στο Σύλλογο την χρήση του παλαιού δημοτικού σχολείου (χτισμένο το 1904 δαπάνη Ανδρέα Συγγρού).
Προκειμένου η Συλλογή να αποκτήσει μόνιμη στέγη, ο τότε Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παρασκευάς Μπακαρέζος σχεδίασε και κατασκεύασε εντός του σχολείου, την αναπαράσταση ενός παλαιού διώροφου σπιτιού με στοιχεία της λαϊκής αρχιτεκτονικής του τόπου.  Ο κάτω όροφος είναι το «κατώγι» που αποθήκευαν  ζωοτροφές, τα κρασοβάρελα και τα εργαλεία των αγροτικών εργασιών. Τα πρώτα χρόνια εκεί στεγαζόντουσαν και τα οικόσιτα ζώα. Από την εξωτερική αυλή ανεβαίνουμε στο μπαλκόνι και από εκεί μπαίνουμε στον επάνω όροφο, το «ανώγι» στο οποίο ζούσε η οικογένεια. Εκεί βρίσκεται το «χειμωνιάτικο» με το τζάκι στο οποίο κοιμόταν τον χειμώνα όλη την οικογένεια, η κουζίνα και τέλος η σάλα ή αλλιώς το καλό «δωμάτιο του μουσαφίρη».
Με το μεράκι και την σκληρή προσωπική εργασία του Παρασκευά Μπακαρέζου, τα αντικείμενα τοποθετήθηκαν στην φυσική τους θέση. Την οικονομική υποστήριξη του έργου ανέλαβε το Ίδρυμα Οικογενείας Μακρυκώστα. Ο κ. Κωνσταντίνος (Ντίνος) Μακρυκώστας που αποτελεί και μεγάλο ευεργέτη του Συλλόγου,  χρηματοδότησε και τις μετέπειτα εργασίες συντήρησης του κτιρίου. Τα εγκαίνια της Λαογραφικής Συλλογής Κροκυλείου πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2012.


FOLKLORE COLLECTION OF KROKYLIO

The Folklore Collection of Krokylio comprises exhibits collected mostly from houses in the village of Krokylio in the ‘70s. The collected objects and tools reveal aspects of our ancestors’ daily life, and are a testimony of the cultural wealth of our village. The Collection was first presented in the Makrigianneia Festival organized by the Association of Krokylians “Makriyiannis” in 1977. It has been subsequently exhibited several times in various locations, until, in 2011, the Municipality of Dorida granted use of the old elementary school building (constructed in 1904 and paid for by Andreas Sygros) to our Association.
Determined to secure a permanent home for the collection, the then President of the Association Paraskevas Bakarezos, designed and constructed within the old school premises, a replica of an old two-storey house, borrowing elements from the local folk architecture. The ground floor is the “katogi”, where animal feed, wine casks and farming tools were stored. In earlier times, domestic animals were also sheltered inside the ground floor. From the yard we go up to the balcony to enter the “anogi”, the elevated upper floor, which was the family’s living area. It comprises the“winter room” equipped with a fireplace, where the whole family slept in winter, the kitchen and, finally, the salon, that is the more elegant “guest room”.
Thanks to the passion and hard personal work of Paraskevas Bakarezos, the various objects were laid out in their “original” place. Financial support for the project was provided by Macricostas Family Foundation Inc. Constantine (Deno) Makrycostas, who is also a major benefactor of the Association, financed the subsequent repair and maintenance work at the building. The Folklore Collection of Krokylio was inaugurated in August 2012.