Ειδήσεις
Βαρδούσια: Μια οχυρωμένη όαση
12/06/2019
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που τρυπάει το μυαλό σου όταν σκέφτεσαι τα Βαρδούσια Όρη; Ο Μόρνος; Η ύδρευση της Αθήνας; Τα αλπικά χωριά της Στερεάς Ελλάδας; Ίσως.. από σήμερα θα σκέφτεσαι και Εδέμ!

Τα Βαρδούσια είναι από τα πιο όμορφα ελληνικά βουνά. Κοφτερές κορυφές, οργιώδης βλάστηση, κρυστάλλινα νερά, παγωμένες πηγές, παραδοσιακοί οικισμοί. Με όνομα βαρύ, και ιστορία βαρύτερη, τα Βαρδούσια αποτελούσαν, επί κατοχής, σημείο αναφοράς της Ελληνικής αντίστασης. Η περίφημη μάχη της Παύλιανης. Ένα γεύμα μεταξύ Ελλήνων και Αμερικάνων στρατιωτών στο γραφικό Λιδωρίκι, έναν Ιούλιο. Οι 7.200 Έλληνες ήρωες, στο επίκεντρο της Ρούμελης να θυσιάζουν όνειρα για χάριν της ελευθερίας, το 1944. Ένα Γερμανικό σχέδιο εκκαθάρισης.

Μα ο τόπος μας έβγαλε και ήρωες, που πολλοί θυμούνται, περισσότεροι τιμούν.
Το Κροκύλειο, χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων, σε μία πλαγιά του Ξεροβουνίου, με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση, υπήρξε η γενέτειρα του αλησμόνητου Μακρυγιάννη! Τα παραδοσιακά του κτίσματα, με τα μνημεία τέχνης και τη μεγάλη Λαογραφική συλλογή παίρνουν ανάσα ζωής τον Αύγουστο κάθε δεύτερης χρονιάς, με τα Μακρυγιάννεια, σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στο στρατηγό Μακρυγιάννη. Η πολιτισμική, αυτή, άνθιση ξεκίνησε το 1975 με την έναρξη του καθιερωμένου, πια, φεστιβάλ. Εσείς γνωρίζατε πως σε μια γωνιά της Ελλάδος συμπατριώτες μας τιμούν τον ήρωα Μακρυγιάννη;

Το Λιδωρίκι, το κέντρο κάθε επαναστατικής εξέγερσης κατά την Τουρκοκρατία! Καταστράφηκε το 1944 από Ναζιστικά στρατεύματα. Επαναχτίστηκε πάνω στα ερείπιά του, από τις στάχτες του, και επονομάστηκε Μαρτυρικό Χωριό. Κέντρο δράσης του Αθανασίου Διάκου, Σκαλτσοδήμου, Σιαφάκα, Οδυσσέα Ανδρούτσου, Γεωργίου Καραϊσκάκη και άλλων μεγάλων οπλαρχηγών. Εκεί, δε, φυλακίστηκε ο Αθανάσιος Διάκος από τους Τούρκους, δραπετεύοντας, τελικά, και οδεύοντας προς τη δόξα.

Οι Καρούτες. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.040 μέτρων (!), στις πλαγιές της Γκιώνας. Τον Αύγουστο του 1944 έγιναν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή, με τον κωδικό Εχίδνα, κατά της Ελεύθερης Ελλάδας. Η μάχη κράτησε μόλις λίγες ώρες. Ο ΕΛΑΣ χάρισε στην ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης μία μάχη έπος, κατά των χιτλερικών στρατευμάτων. Σήμερα, 21 κάτοικοι τιμούν τις θυσίες των νεκρών μας, διατηρώντας ανάγλυφο την παραδεισένια ομορφιά της Φωκίδας.

Η Φωκίδα αντιστάθηκε στον εχθρό. Για δεκαετίες το μεγαλύτερο όπλο των κατοίκων ήταν το κουράγιο, το πάθος για επιβίωση και αλλαγή, το σθένος, το θάρρος. Ήταν απλοί άνθρωποι, που αντιστάθηκαν! Ήταν οι ήρωες που είχαμε ανάγκη για να προοδεύσουμε, να φέρουμε την αλλαγή, την εθνική μεταρρύθμιση. Ήταν οι πρωτοστάτες αυτής της αέναης μάχης για την απόκτηση ενός καλύτερου αύριο. Ήταν προκάτοχοι μιας σκυτάλης που τώρα, σε σύγχρονη μορφή, φιλοδοξούμε να περάσει στα χέρια του Κινήματος Αλλαγής και ανθρώπων από την ανοιχτή κοινωνία όπως αυτών της Ε.Δ.Ε.Μ. (Ένωση Δημοκρατικής Μεταρρύθμισης), ώστε να επιφέρουν την αλλαγή στο παρόν και το μέλλον του έθνους. Ας μας εμπνεύσουν όλους μας οι Έλληνες ήρωες του παρελθόντος, και ας αντιδράσουμε. Γιατί όλα αλλάζουν και όλα εξαρτώνται από εμάς. Γιατί αρκεί μία σπίθα για να μεταλαμπαδευτεί το αίσθημα δικαίου, αγώνα, αντίδρασης. Με λογική και πίστη.

*** 

 *Η Μισέντου Μαρία είναι 25 ετών και Υποψήφια Βουλευτής του Νοτίου τομέα Αθηνών, με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, ΕΔΕΜ). Κάτοικος Βύρωνα, κατάγεται από το Κροκύλειο του νομού Φωκίδας και τη Σαμοθράκη του νομού Έβρου.