Κωνσταντίνος «Deno» Μακρυκώστας

Κωνσταντίνος «Deno» Μακρυκώστας

image

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1935, γιος του Στέφανου Μακρυκώστα (πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία) και της Αναστασίας Αρμάου Μακρυκώστα (από το Κροκύλειο). Μετά την μετανάστευσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1954, ο κ. Μακρυκώστας ξεκίνησε τις σπουδές του στη μηχανολογία, υπηρέτησε τον στρατό στις ΗΠΑ και μετά από χρόνια εργασίας για εταιρείες τεχνολογίας στα βορειοανατολικά, ίδρυσε την PHOTRONICS.Η εταιρεία,ιδρύθηκε το 1969 στο Κοννέκτικατ και έγινε μια δημόσια εταιρεία το 1987. Σήμερα, η Photronics λειτουργεί στρατηγικά σε εννέα εργοστάσια παραγωγής σε όλο τον κόσμο και βρίσκεται κοντά στους κορυφαίους κατασκευαστές οθονών ημιαγωγών και επίπεδων οθονών παγκοσμίως.Από νωρίς, ο κ. Μακρυκώστας αναγνώρισε ότι οι ημιαγωγοί θα πυροδοτούσαν μια τεχνολογική επανάσταση και θα οδηγούσαν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας.Υπό την καθοδήγησή του, η εταιρεία αναπτύχθηκε και το 1987 εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νεας Υορκης ( NASDAQ). Μέσω της οργανικής ανάπτυξης και των εξαγορών, η PHOTRONICS είναι σήμερα παγκόσμιος ηγέτης, με πωλήσεις πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια. Με ένα αποτύπωμα που εκτείνεται σε τρεις ηπείρους, η PHOTRONICS λειτουργεί εγκαταστάσεις παραγωγής, δύο στην Ευρώπη και τρεις στην Ασία · στην Κίνα, την Ταιβάν και την Κορέα, αντίστοιχα.
Καθ’ όλη τη ζωή του, κ. Μακρυκώστας έχει διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με την πατρίδα του την Ελλάδα, το σπίτι των παιδικών του χρόνων στην Νέα Νίκαια (γνωστή σήμερα Κοκκινιά), καθώς και με το πατρικό χωριό της μητέρας του το Κροκύλειο, όπου πέρασε μερικά καλοκαίρια ως ένα νεαρό αγόρι. Μεγαλώνοντας στα περιθώρια της "προσφυγιάς", ο κ. Μακρυκώστας θυμάται στοργικά τις πρώτες μέρες του στην εργασία, όπου πουλούσε κατσικίσιο γάλα στους δρόμους της Κοκκινιάς.
Ο κ. Μακρυκώστας αναγνωρίζει τον πατέρα του που τον δίδαξε τη σημασία της σκληρής δουλειάς. Ως ένα νεαρό αγόρι που επιβίωσε μετά την καταστροφή της γενέτειράς του τη Σμύρνη, ο Στέφανος αφομοιώθηκε στην Ελλάδα του αναλαμβάνοντας δουλειές από την ηλικία των 10 ώστε να βοηθήσει την οικογένειά του. Ως έφηβος ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση αγοράζοντας ζώα και γρήγορα δημιούργησε το δικό του μικρό αγρόκτημα γαλακτοπαραγωγής από κατσίκες και αγελάδες. Αποφασισμένος να προσφέρει στα παιδιά του περισσότερες ευκαιρίες από ό,τι είχε εκείνος , ο Στέφανος επέμεινε στην αποστολή του γιου του στο καλύτερο ιδιωτικό σχολείο στην περιοχή, το Ελληνο-Γαλλικό Κολλέγιο του Αγίου Παύλου, ένα προπαρασκευαστικό σχολείο στον Πειραιά.
Εκτός από την έντονη εργασιακή ηθική, κ. Ο Μακρυκώστας κληρονόμησε από τον πατέρα του βαθιά αγάπη και εκτίμηση για την πατρίδα της μητέρας του, το Κροκύλειο. Έπειτα από την καταστροφή του δικού του πατρικού, εξαιτίας της εθνοκάθαρσης από τους Τούρκους, ο Στέφανος υιοθέτησε το Κροκύλειο ως δικό του χωριό μετά τον γάμο του με την Αναστασία Αρμάου.
Ο δεσμός με το Κροκύλειο πέρασε από γενιά σε γενιά. Ο γιος του κ. Κωνσταντίνου Μακρυκώστα, ο Γιώργος Μακρυκώστας, έχει μεγάλη αγάπη και προσήλωση για το χωριό. Ο Γιώργος Μακρυκώστας ίδρυσε την Raging Wire, μια εταιρία η οποία κατασκευάζει και λειτουργεί κέντρα δεδομένωνν στις ΗΠΑ και αποτελεί μαζί με τον πατέρα του, έναν σημαντικό παράγοντα για την πτέρυγα Μακρυγιάννη στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Εκτός από την PHOTRONICS, όπου συνεχίζει να υπηρετεί ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ.Μακρυκώστας έχει πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη ενός αριθμού επιχειρήσεων, όπως την Raging Wire, σε αρκετές εταιρείες τεχνολογίας, σε μια περιφερειακή τράπεζα καθως και σε μια βιοτεχνία ενδυμάτων.
Γνωστός φιλάνθρωπος, ο κ. Μακρυκώστας συνεχίζει να υποστηρίζει πολλές αξιόλογες προσπάθειες, όπως την δωρεά περίπου $ 4 εκατομμυρίων στο πανεπιστήμιο Western Connecticut State University (WCSU) (όπου έχει ιδρύσει την Έδρα Ελληνικών Σπουδών, μεταξύ άλλων), την ίδρυση περιβαλλοντικής εμπιστοσύνης στην περιφέρεια Litchfield, του Connecticut καθως και τη δημιουργία δύο προγραμμάτων υποτροφιών (εκ των οποίων το ένα για τα παιδιά των υπαλλήλων της PHOTRONICS ως τρόπο αναγνώρισης της συμβολής τους στην επιτυχία της εταιρείας). Η Σχολή Τεχνως και Επιστημών του πανεπιστημίου Western Connecticut State University (WCSU) μετονομάστηκε πρόσφατα στην Σχολή Τεχνών και Επιστημών «Μακρυκώστα» προς αναγνώριση των επιτευγμάτων του και την υποστήριξή του.

Ανάμεσα στις πολλές τιμητικές διακρίσεις του, είναι περισσότερο περήφανος για το επίτιμο διδακτορικό που απονεμήθηκε σ 'αυτόν από το Western Connecticut State University (WCSU), το Ellis Island Medal of Honor και το βραβείο ως Ernst& Young Entrepreneur της χρονιάς

image

Κροκύλειο 2012, απονομή τιμητικής πλακέτας από τον τ. Πρόεδρο Π. Μπακαρέζο