Θάνος Ασίκης

Θάνος Ασίκης (1947-2005)


image

Ο Θάνος Ασίκης ήταν γιος του Καβαλιώτη καπνεργάτη, κομμουνιστή Βασίλη Ασίκη, συνδικαλιστή προπολεμικά του καπνεργατικού κινήματος, με φυλακές και εξορίες, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και γραμματέα του ΕΑΜ Φωκίδας, μαχητή του ΔΣΕ, πολιτικού πρόσφυγα στη Ρουμανία, έως το 1965, οπότε του επετράπη να γυρίσει στην Ελλάδα, καθώς ήταν ετοιμοθάνατος από καρκίνο, και όπου μετά από δέκα μέρες πέθανε.

Η μητέρα του Βιολέττα είναι αδελφή του πρωτοπόρου αγωνιστή του ΚΚΕ και της Γ΄ Κομμουνιστικής Διεθνούς, Δημήτρη Σακαρέλλου, μετά τον εμφύλιο μόνη αγωνίστηκε για να μεγαλώσει τα δυο παιδιά της Κώστα και Θάνο.

Ο Θάνος γεννήθηκε το 1947 στο Κροκύλιο όπου τελείωσε και το γυμνάσιο. Κατόπιν ήρθε στην Αθήνα όπου σπούδασε στη Σχολή Δοξιάδη Αρχιτεκτονική και Ελεύθερο Σχέδιο. Αργότερα σπούδασε και δημοσιογραφία στη σχολή “Όμηρος”, αλλά αφοσιώθηκε τελικά στη ποίηση και στη ζωγραφική. Στη δικτατορία συνελήφθη, βασανίστηκε και κρατήθηκε για 1-2 μήνες στην Ασφάλεια.

Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ), καθώς μελοποιήθηκαν αρκετά ποιήματά του. Από την μεταπολίτευση μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν μέλος της ΚΟ Λογοτεχνών του ΚΚΕ. Εκτός από παρουσιάσεις ζωγραφικών έργων του, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στο ενεργητικό του είχε πολλές ποιητικές συλλογές.

Το 1978 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή "Προεκτάσεις". Ακολούθησαν οι συλλογές: "Ακρονυμίες", "Μικρογραφίες", "Μυστικές στιγμές", "Χωρίς σκηνικό", "Ερωτόφυλλα", "Σε φοβάμαι πατρίδα", "Εκ των ενόντων", "Σημεία φυγής", "Απονήσας", 'Αφορμές", "Μνήμη Τσε Γκουεβάρα", "Καστελόριζο", "15 ποιήματα για τις Κυκλάδες", "Όλα σαν όνειρο" και το θεατρικό "Το διάλειμμα", ενώ από τη "Σύγχρονη Εποχή" οι συλλογές "Χρυσή Τομή", "Οδόφραγμα', "Αποσκευές", "Η εισβολή" και το φθινόπωρο του 2004, η τελευταία του, με τίτλο "Οι αρτηρίες".

Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έλαβε μέρος σε αρκετές ομαδικές. Το ταλέντο του και οι γνώσεις, τόσο στη ζωγραφική, όσο και στην αρχιτεκτονική βρήκαν έκφραση και στη σκηνογραφία.

Πέθανε στην Ναύπακτο την 1η Ιουνίου 2005 σε ηλικία 58 ετών και κηδεύτηκε την επομένη στο Κροκύλειο.


imageΈργο του Θ. Ασίκη από τη συλλογή του Συλλόγου (Δωρεά του αδερφού του Κώστα Ασίκη)


Μελοποιημένα ποιήματα:

Γη από πολύτιμα πετράδια

image
image
image
image