Ανακοινώσεις
200 χρόνια έλευθερίας και μια μικρή βιβλιοθήκη αφιερωμένη στο Μακρυγιάννη
25/03/2021
Αθήνα, 25 Μαρτίου 2021
Αγαπητοί χωριανοί, της Ελλάδας και της ομογένειας,

Στη σημερινή ιστορική επέτειο, πολλοί από εμάς θα θέλαμε να βρισκόμασταν στο Κροκύλειο, έτσι ώστε να αποτίαμε από κοντά φόρο τιμής στους ήρωες του τόπου μας. Η συγκυρία της πανδημίας, δυστυχώς, δεν επέτρεψε τη φυσική μας παρουσία στο χωριό, αλλά δεν εμπόδισε την σκέψη μας να αναλογιστεί την ιστορική συμβολή τους και την προσφορά στην πατρίδα και στα 200 χρόνια ελευθερίας μας.

Οι Κροκυλιώτες Ι. Μακρυγιάννης και Αθ. Λιδωρίκης υπήρξαν μέλη της φιλικής εταιρείας, που βοήθησαν πολύ όχι μόνο ο έναν τον άλλον αλλά και τις οικογένειές τους. Γι' αυτό μαζί με το έργο του Μακρυγιάννη θα θέλαμε σήμερα να θυμηθούμε και τον  κατατρεγμό της οικογένειάς του από τους Τούρκους που τους ανάγκασε να ξεριζωθούν από το Αβορίτι και μαζί με την συμβολή του Αθανάσιου Λιδωρίκη, να γνωρίσουμε τις ανάλογες περιπέτειες της οικογένειάς του. Τέλος μαζί με τους επιφανείς ήρωες του χωριού μας, ας τιμήσουμε τόσο τους 70 ακόμα αγωνιστές του χωριού μας, όσο και την ανώνυμη Κροκυλιώτικη οικογένεια του 1821, την  δική μας δηλαδή προγονική ρίζα και που συνεισέφερε κι αυτή με ανιδιοτέλεια στον αγώνα της πατρίδας.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα αγώνα θα θέλουμε να ανακοινώσουμε και μία νέα δράση του Συλλόγου, την δημιουργία μίας μικρής και εξειδικευμένης βιβλιοθήκης που θα συγκεντρώσει έντυπο και ψηφιακό υλικό γύρω από το πρόσωπο του Μακρυγιάννη. Η πρωτοβουλία αυτή, που θα πραγματοποιηθεί με την οικονομική στήριξη του Macricostas Family Foundation Inc, κρίνεται σκόπιμη αφενός μεν γιατί πληθαίνουν οι εκδόσεις και το υλικό γύρω από το έργο και τη ζωή του μεγάλου στρατηγού, αφετέρου γιατί διαπιστώνουμε ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από ιστορικούς, συγγραφείς και ερευνητές για το υλικό αυτό. Η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη θα διευκολυνθεί μέσω διαδικτύου και με συνεργασίες με τοπικούς φορείς. Ελπίζουμε η προσπάθεια αυτή να αποτελέσει μία μικρή ανταπόδοση στο μεγάλο στρατηγό που προσέφερε τα μέγιστα στην πατρίδα όχι μόνο με το σπαθί του και αλλά και με την πένα του.

Χρόνια πολλά
εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Κροκυλειωτών ο Μακρυγιάννης
ο Πρόεδρος
Γραββάνης Ευάγγελος



Η φωτογραφία είναι από την 25η Μαρτίου του 1967 και μας την έστειλε ο Τάκης Ζωγράφος που βρίσκεται στην πρώτη σειρά και τον ευχαριστούμε:
Δάσκαλος: Γεώργιος Γραββάνης
Τάκης Ζωγράφος, Βασίλης Ζωγράφος, Βάσω Βελή, Ειρήνη Μαυραγάνη, Βαγγελης Μανίκας, Μάκης Αποστολακόπουλος, Τάκης Βάρσος, Ασημίνα Βάρσου, Νίκος Σουλτάτης, Δήμητρα Παγώνη, Γιώργος Σαίτης, Κούλα Σαίτη, Γιάννης Μπαρπόυτης, Ευθύμιος Μπαρμπούτης, Πηνελόπη Δάφνη, Γιώργος Μαυραγάνης, Ντίνα Υφαντή, Αριστείδης Μανίκας, Αυγέρος Αυγερόπουλος, Βασίλης Δάφνης, .. Ταράτσας, και Γεωργία Παπακωνσταντίνου


***



Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί να τη φυλάμε κι όλοι μαζί, και να μη λέγει ούτε ο δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς “εγώ”; όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει “εγώ”. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λέμε “εμείς”. Είμαστε στο “εμείς” κι όχι στο “εγώ”.

Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη