Ειδήσεις
Η αξέχαστη συναυλία των Χαΐνηδων: μια μουσική εμπειρία στο Κροκύλειο
31/08/2023
Μόνο με την διαρροή της είδησης ότι υπάρχει πιθανότητα να παίξουν οι Χαΐνηδες στο Κροκύλειο, δημιουργήθηκαν όμορφες προσδοκίες στους Κροκυλιώτες και στους παραθεριστές του παραδοσιακού χωριού.  Έτσι όταν πραγματοποιήθηκε η επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος Μακρυγιάννεια 2023 και ορίστηκε η ημερομηνία στις 14 Αυγούστου, ο ενθουσιασμός και οι προσδοκίες για μία αξέχαστη συναυλία των Χαΐνηδων εξαπλώθηκαν. Ο χώρος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το προαύλιο του παλαιού δημοτικού σχολείου που μπορεί να υποδεχθεί μεγάλο κοινό και είναι διαμορφωμένος κατάλληλα με κερκίδες, με μόνιμη εξέδρα, με παροχή ρεύματος και σπαστές καρέκλες ώστε να φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. 

Αντικειμενικά η πραγματοποίηση μεγάλων εκδηλώσεων σε ένα μικρό χωριό έχει οργανωτικές δυσκολίες, όμως η ιστορία των Μακρυγιαννείων έχει αποδείξει ότι με θέληση και δουλειά τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν. Ο καιρός βέβαια είναι ένα άλλο θέμα και έτσι όταν έπεσαν το απόγευμα πριν την συναυλία κάποιες ψιχάλες βροχής, ήταν φυσικό να δημιουργηθεί μία αναστάτωση. Ευτυχώς όμως σταμάτησαν γρήγορα και το sound check πραγματοποιήθηκε έγκαιρα. Προς το βραδάκι μάλιστα ο θερμοκρασία ανέβηκε, η πλατεία άδειασε και σχεδόν όλο το χωριό συγκεντρώθηκε στο χώρο της συναυλίας. Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε τα 400 άτομα ενώ τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα έφτασαν μετά την διασταύρωση του νεκροταφείου. Παρέες από Λιδορίκι, Ναύπακτο και τα γύρω χωριά έκαναν την εμφάνισή τους. Πριν την συναυλία οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής "Αγνάντια στο Κροκύλειο", με έργα των Αθ. Ασίκη, Δημ. Σταυρόπουλου και Σπ. Πηλιούνη που λειτούργησε μέσα στο κτίριο του σχολείου. 

Η συναυλία τελικά ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση και με τον ήχο να είναι κρυστάλλινος και τις μελωδίες των Χαΐνηδων να πλημμυρίζουν το γεμάτο με κόσμο προαύλιο. Επιτυχίες όπως το καπηλειό, η τίγρης, ο ακροβάτης, επτά ποτάμια και ο μάγος ξεσήκωσαν τον κόσμο που στο τέλος κάθε τραγουδιού ξεσπούσε σε θερμά χειροκροτήματα. Ο χαρισματικός Δημήτρης Αποστολάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει από την σκηνή τον Σύλλογο Κροκυλιωτών Μακρυγιάννη και το Δίκτυο Δελφών για την πρόσκληση, ενώ εξήρε το χωριό και τον κόσμο του που παραμονή της Παναγίας αντί για κάποιο πανηγύρι διοργάνωσε και στήριξε μία τέτοια συναυλία. Ιδιαίτερη στιγμή της συναυλίας ήταν όταν ο κόσμος ξεκίνησε να χορεύει στήνοντας έναν μεγάλο κύκλο που αγκάλιασε το προαύλιο. Εκτός από την Δημήτρη Αποστολάκη εξαίρετα έπαιξαν και τραγούδησαν επίσης οι Μιχάλης Γαλάνης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, Peter Jaques, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μιχάλης Νικόπουλος και η Αγγελική Σύρκου. Υπεύθυνος της ηχοληψίας από πλευράς συγκροτήματος ήταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος.


Μετά την συναυλία ο κόσμος μίλαγε με ενθουσιασμό για την μουσική εμπειρία που βίωσε και για το πόσο διασκέδασε. Τα καλύτερα λόγια για το Κροκύλειο, την φιλοξενία και την οργάνωση ακούσαμε και από τον Βασίλη Τσοβάρα που μαζί με τους τεχνικούς του ήταν οι υπεύθυνοι τον κρυστάλλινο ήχο και τα υπέροχα φώτα της σκηνής. Κατά κοινή ομολογία η συναυλία των Χαΐνηδων θα καταγραφεί όχι μόνο ως μία αξέχαστη ανάμνηση αλλά και σαν ένα σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ιστορία του χωριού και του Συλλόγου. Επίσης η αποδοχή και ο ενθουσιασμός του κόσμου φαίνεται πως δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να διοργανώνονται στο Κροκύλειο ανάλογες εκδηλώσεις σε τακτική βάση. Κλείνοντας σημειώνουμε τέλος πως οι εκδηλώσεις των Μακρυγιαννείων πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Δήμου Δωρίδας και με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ε.Ε. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις Μακρυγιάννεια 2023 ήταν ελεύθερη.








Την φωτογράφιση έκανε ο Δημήτρης Ζωγράφος