Παρασκευάς Μπακαρέζος

Παρασκευάς Μπακαρέζος (1949-2019)

image


Γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1949, στο Λαύριο Αττικής. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Κροκύλειο όπου τελείωσε και το Δημοτικό. Συνέχισε το Γυμνάσιο στο Αίγιο και μετά στο ΙΑ' Γυμ. Αθηνών στο Περιστέρι. Προχώρησε με πανεπιστημιακές σπουδές στο Οικονομικό της ΑΣΟΕΕ (τελείωσε το 1974) ενώ υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό από το Μαη του 1973 μέχρι τον Νοέμβριο του 1975 σαν διερμηνέας Αγγλικής. Η συνέχεια των σπυδών του έγινε στην Αμερική, όπου έκανε μεταπτυχιακό στα Οικονομικά στο St. Mary’s University του San Antonio και διδακτορικό στο Rutgers University του New Jersey. Επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως καθηγητής στο Αμερικανικό Κολέγιο. Το 1985 προσλαμβάνεται στην Αγροτική Τράπεζα όπου δουλεύει μέχρι το 1994 και στη συνέχεια ιδιωτεύει.

Πέρα από τις αξιόλογες σπουδές, ο Παρασκευάς Μπακαρέζος υπήρξε από νέος, δραστήριο μέλος του Συλλόγου. Θήτευσε στα Διοικητικά Συμβούλια αρχικά ως μέλος και ως Γεν. Γραμματέας. Το 2008, ολοκληρώνει και εκδίδει με δική του προσπάθεια και έξοδα το βιβλίο «Εν Κροκυλείω Δωρίδος» που αποτελεί έναν μεγάλο λαογραφικό θησαυρό του χωριού με πλήθος στοιχείων που επί χρόνια συγκέντρωνε συστηματικά.

Στη συνέχεια διατελεί Πρόεδρος του Συλλόγου Κροκυλιωτών Ο Μακρυγιάννης για δύο θητείες, από τον Μάιο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2013. Την τετραετία αυτή φρόντισε τα οικονομικά του Συλλόγου και προώθησε δύο κυρίως έργα:

  1. Την ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του Αβοριτιού, τόπου γέννησης του στρατηγού Μακρυγιάννη αλλά και των χαλασμάτων του σπιτιού του. Η αναπαράσταση του σπιτιού του μέσω μιας λεπτομερούς μακέτας με φυσικά υλικά μας έδωσε μία απτή εικόνα του πως περίπου ήταν το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο στρατηγός. Η διοργάνωση επισκέψεων στο χώρο και η δημιουργία ντοκιμαντέρ για τα παιδικά χρόνια του Μακρυγιάννη στο Αβορίτι, πρόβαλε περαιτέρω τον τόπο

  2. Το Λαογραφικό Μουσείο Κροκυλείου που σχεδίασε και κατασκεύασε με την οικονομική συνδρομή του Ντίνου Μακρυκώστα, στο σχολείο, καταβάλοντας πολύμηνη προσωπική εργασία και κόπο. Η λαογραφική αυτή έκθεση αποτελεί πλέον ένα στολίδι για τον Σύλλογο και για το Κροκύλειο.

Η γενικότερη όμως συμβολή του Παρασκευά στις προσπάθεις και τις πρωτοβουλίες που αφορούν τα κοινά του χωριού υπήρξε συνεχής όλα τα χρόνια σε πολλά επίπεδα που δύσκολα απαριθμούνται. Αναφέρουμε επιγραμματικά και μόνο μερικά όπως:

  • Τις πρωτοβουλίες του για επισκευές και αναβαθμίσεις σε κοινόχρηστα κτίρια και χώρους του χωριού όπως η εκκλησία, το καταφύγιο, το ηρώωο και το ιατρείο κλπ.

  • Την συγκέντρωση και προβολή πολύτιμου λαογραφικού υλικού όπως φωτογραφίες, μαρτυρίες κλπ που αφορούν την ιστορία και τα έθιμα του χωριού μας. Μεγάλο μέρος της συστηματικής του εργασίας, συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο του αλλά και σε άρθρα της εφημερίδας του χωριού μας

  • Την δημιουργία της ιστοσελίδας http://krokilion.gr/ που λειτούργησε κάποια χρόνια προβάλοντας την ιστορία, την λαογραφία και τις ομορφιές του χωριού.

  • Την πραγματοποίηση γευμάτων για τους μόνιμους κάτοικους του χωριού κυρίως την περίοδο του χειμώνα

  • Την κατασκευή μίας ξύλινης επιγραφής στην είσοδο του χωριού που απαριθμεί τους Κροκυλιώτες αγωνιστές της επανάστασης

Το 2018, κατά την διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, ο Σύλλογος τίμησε τον Παρασκευά Μπακαρέζο για το βιβλίο του «Εν Κροκυλείω Δωρίδος» και για την δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου.

image

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του πάλεψε με τον καρκίνο και απεβίωσε στην Αθήνα, στις 28 Ιουνίου 2019.