Το Λιβάδι και το Παζάρι

Το Λιβάδι και το Παζάρι


Το Λιβάδι και το Παζάρι αποτελούν δύο από τς παλαιότερες αλλά βασικές λειτουργίες του Συλλόγου που πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε καλοκαίρι στο Κροκύλειο, την περίοδο του Αυγούστου και μέσα από αυτές οι νέοι, οι γυναίκες αλλά και οι λοιποί χωριανοί βρίσκονται μεταξύ τους, δημιουργούν και προσφέρουν στα κοινά.


ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

Το Λιβάδι είναι το εντευκτήριο του Συλλόγου Κροκυλειωτών ο Μακρυγιάννης, ξεκίνησε την λειτουργία του το μακρυνό 1979, συμβάλοντας στην πολιτιστική ιστορία του Κροκυλείου και μέχρι σήμερα παραμένει ένας βασικός πόλος έλξης όχι μόνο για τη νεολαία αλλά και για όλους τους χωριανούς. Αποτελεί τον πολυχώρο του χωριού μας που εξυπηρετεί τις περισσότερες εκδηλώσεις όπως μουσικές βραδιές, live σχήματα, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, ομιλίες, λαϊκές συνελεύσεις, παιδικά πάρτυ κ.λ.π. Στη λειτουργία του συμβάλει περισσότερο η νεολαία που μέσα από την εθελοντική συμμετοχή, γνωρίζεται, διασκεδάζει και έρχεται κοντά στις Συλλογικές δράσεις.


ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ

Ο θεσμός του παζαριού ξεκίνησε πιθανότατα από τις γυναίκες του χωριού στα Μακρυγιάννεια του 1983, οι οποίες συγκέντρωναν και πουλούσαν δημιουργίες τους, προκειμένου να βοηθήσουν τον Σύλλογο να ανταπεξέλθει στα αυξημένα έξοδα των εκδηλώσεων. Έκτοτε το παζάρι στηνόταν κάθε φορά που είχαμε Μακρυγιάννεια και αποτελούσε μία πολύτιμη ενίσχυση για τον Σύλλογο που στόχευε πάντα σε υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις.
Το οικονομικό αντίτιμο όμως εκτός από το να καλύψει κάποιο έξοδο του Συλλόγου, λειτουργούσε και ως ηθική ανταμοιβή των εκάστοτε δημιουργών και κυρίως των γυναικών που μέσα από το παζάρι - και ιδιαίτερα παλαιότερα - εισέπρατταν την επιβράβευση των συγχωριανών μας.
Τα τελευταία χρόνια το παζάρι έχει καθιερωθεί σε ετήσια βάση, συμβάλοντας στις εκδηλώσεις που κάθε χρόνο πραγματοποιεί ο Σύλλογος και προσφέροντας στους επισκέπτες αναμνηστικά αντικείμενα του χωριού, κάποια τοπικά προϊόντα, χειροτεχνίες κλπ.