Ειδήσεις,Κοινωνικά
Το νέο προκυνητάρι του Αη Γιάννη
29/03/2023
Οι μεγαλύτεροι στο χωριό γνωρίζουν ότι υπήρχε παλιά ο Αη-Γιάννης, ένα ξωκκλήσι του Κροκυλείου που βρισκόταν κάπου κοντά σε μία πηγή ανάμεσα στην Αγία Βαρβάρα και στην Αγία Παρακευή, στην πλευρά πάνω από το δρόμο. Το εκκλησάκι αυτό που γιόρταζε στις 29 Αυγούστου, γκρεμίστηκε εδω και αρκετές δεκαετίες και τα ελάχιστα χαλάσματα που υπάρχουν είναι κρυμένα στην πυκνή βλάστηση και μόνο λίγοι ντόπιοι κάτοικοι μπορούν πλέον να τα υποδείξουν.

Λίγο παρακάτω και πάνω στο δρόμο υπήρχε του "Θεμιστοκλή η βρύση".  Έγραφε γι' αυτήν ο Δημήτρης Υφαντής σε κείμενο με τίτλο "Προσκύνημα στήν πατρίδα του Μακρυγιάννη" με ημερομηνία 1962:
"Τρία χιλιόμετρα έξω απ’ τό χωριό θά συναντήσουμε μιά βρυσούλα πού τό νερό της ξεπετιέται μέσα άπ’ τον κορμό ένός πλάτανου, καί είναι πολύ κρύο καί γάργαρο. Τή λένε «τοϋ Θεμιστοκλή ή βρύση» γιατί τήν είχε φτιάξει ένας Κροκυλειώτης πού έχει πεθάνει, ό Θεμιστοκλής Πολυζώης. ’Έτσι, άπαθανατίστηκε τ ’ όνομά του μέ τό καλό του έργο."
Το ανωτέρω κείμενο του Δ. Υφαντή το βρήκαμε στο βιβλίο του "ΑΓΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΟΚΥΛΙΟ - Τη γενέτειρα του Μακρυγάννη".

Η βρύση αυτή καταστράφηκε αργότερα, πιθανώς με κάποια έργα βελτίωσης του δρόμου την δεκαετία του ΄70. Στην βρύση αυτή αναφέρεται το 2008 και ο τ. Πρόεδρος του Συλλόγου Κροκυλιωτών, Παρασκευάς Μπακαρέζος στο βιβλίο του "Εν Κροκυλείω Δωρίδος":
"Έτσι πορευόμενοι, φτάσαμε στου Θεμιστοκλή τη βρύση. Από μακριά ακούστηκε το τσουρνάρισμα του νερού που έτρεχε από μια μετάλλινη βρύση βιδωμένη στον κορμό ενός μεγάλου πλάτανου στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Το νερό ερχόταν μέσα στον κορμό από την αριστερή μεριά του δρόμου με μια σωλήνα χωμένη στο χώμα."
Στο τέλος του βιβλίου αποθανατίζει και τα νερά της περιοχής στην παρακάτω φωτογραφία:



Τα παραπάνω ανήκουν πλέον στην ιστορία του χωριού, όσοι όμως ανέβηκαν πρόσφατα στο χωριό διαπίστωσαν σίγουρα με έκπληξη και με χαρά, ότι στην στροφή που ήταν του "Θεμιστοκλή η Βρύση" κατασκευάστηκε ένα νέο προκυνητάριι αφιερωμένο στην Αη-Γιάννη! Παραπλεύρως μία νέα βρύση και λίγα πέτρινα τραπεζάκια κάτω από τον πλάτανο, καλοσωρίζουν τον επισκέπτη και τον προτρέπουν να ξαποστάσει ενώ μία ακόμη βρύση με σκαλιά έχει διαμορφωθεί και πάνω από τον δρόμο. Όλος ο χώρος έχει διαμορφωθεί με προσοχή και μεράκι δημιουργώντας ένα νέο όμορφο σημείο αναφοράς για το χωριό μας όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.













Εμπνευστής και χορηγός της υπέροχης αυτής διαμόρφωσης είναι ο Γιώργος Υφαντής με τα παιδιά του Δημήτρη και Αναστασία. Ο ίδιος παλιότερα είχε προσφέρει προσφέρει και τα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα στο Κουμεντάρι ενώ πρόσφατα τα αντικατέστησε με μόνιμα πέτρινα προσθέτοντας στο χώρο και ένα εικονοστάσι. Δεν είναι φυσικά μόνο αυτά. Η συνεισφορά του Γιώργου Υφαντή και της οικογένειάς του στο Κροκύλειο είναι πολύ μεγάλη και διαρκής. Το έργο αυτό αποτελεί όμως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ως Κροκυλιώτες να αναγνωρίσουμε τα όσα πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει στο αγαπημένο του χωριό. 

Τέλος σημειώνουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι προσέφερε το ποσό των 220€ για την κάλυψη εξόδων (πληρωμή dj) του χορού των Γαμπρών και Νυφών που πραγματοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου 2023 στην πλατεία. Ο Σύλλογός Κροκυλιωτών ο Μακρυγιάννης τον συγχαίρει για τις πρωτοβουλίες του και τον ευχαριστεί θερμά για την προσφορά του!

Την επάνω φωτογραφία μας την παραχώρησε ο Σπύρος Αποστολακόπουλος, αυτή με  τα νερά είναι απο το βιβλίο του Παρασκευά Μπακαρέζου και οι υπόλοιπες του Βαγγέλη Γραββάνη.