Μακρυγιάννεια

Τα Μακρυγιάννεια, ως ιδέα για εκδηλώσεις αφιερωμένες στην μνήμη του Στρατηγού Μακρυγιάννη, γεννήθηκαν το 1973, ξεκίνησαν όμως για διαφόρους λόγους τελικά το 1975. Υπήρξαν το πρώτο και μοναδικό για πολλά χρόνια φεστιβάλ της Φωκίδας και έκτοτε παραμένουν ο μακροβιότερος πολιτιστικός θεσμός του νομού.

Παρόλο που δεν επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση λόγω υψηλού για τα οικονομικά του Συλλόγου κόστους, έφεραν στο Κροκύλειο μία σπάνια για μικρό χωριό πολιτιστική άνθιση και δημιούργησαν μόνιμες πολιτιστικές υποδομές (εντευκτήριο, λαογραφική έκθεση, εκθεσιακό χώρο, παζάρι). Το ιστορικό 1ο Συνέδριο της Β.Δ. Δωρίδας, που έγινε στα Μακρυγιάννεια του 1987 με την συμμετοχή 11 κοινοτήτων, οδήγησε λίγα χρόνια αργότερα στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας και δημιούργησε ένα θεσμό που διατηρείται μέχρι σήμερα (το 17ο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στον Κονιάκο το 2017).

Τα τελευταία χρόνια τα Μακρυγιάννεια διοργανώνονται στα μέσα Αυγούστου κάθε δεύτερης συνήθως χρονιάς, με την υποστήριξη του Δήμου Δωρίδας.

Ακολουθεί μία επιγραμματική αναδρομή στα Μακρυγιάννεια κάθε χρονιάς:


ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1975
Κροκύλειο, 5 Μαΐου


Τα πρώτα Μακρυγιάννεια ορίστηκαν με τριήμερη διάρκεια για το Πάσχα του 1975 (ημέρα του Πάσχα, Δευτέρα και Τρίτη). Το ρπόγραμμα προέβλεπε για την πρώτη ημέρα κατάθεση στεφάνων και χορό στην πλατεία με το κλαρίνο του Βασίλη Σκαλιώτη. Την Δευτέρα, 5 Μαΐου του 1975, σε μία κατάμεστη πλατεία, μπροστά στο Ελληνικό Σχολείο (γνωστό και ως σχολαρχείο που βρισκόταν στη θέση του σημερινού ξενοδοχείου), στήθηκε το απαραίτητο σκηνικό για την θεατρική παράσταση του έργου του Δημήτρη Φωτιάδη  «Μακρυγιάννης» από τον θίασο της Ελληνικής Λαϊκής Σκηνής, του σκηνοθέτη Κλέαρχου Καραγιώργη, με πρωταγωνιστή τον Φοίβο Ταξιάρχη. Τα Μακρυγιάννεια έκλεισαν την Τρίτη με άνοδο στην Παναγία. Η αρχή είχε γίνει.


...............

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1977
Κροκύλειο, 13-15 ΑυγούστουΣτα Μακρυγιάννεια αυτά, δημιουργούνται οι βάσεις που θα χαρακτηρίσουν στο εξής τον θεσμό. Κατ' αρχήν οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στις 13-15 ΑυγούστουΟ προαύλιος χώρος του σχολείου μετατρέπεται σε θέατρο (και έκτοτε καθιερώνεται ως τέτοιο) με την χρήση των θρανίων για καθίσματα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ομιλία για τον Μακρυγιάννη από τον λογοτέχνη ποιητή Κώστα Κουλουφάκο, παρουσίαση της τραγωδίας του Σοφοκλή «Ηλέκτρα» από τον θίασο «Δεσμοί» με την Ασπασία Παπαθανασίου στον ομώνυμο ρόλο, παράσταση από τα χορευτικά συγκροτήματα της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου και έκθεση ζωγραφικής Δωριέων ζωγράφων.
Επίσης γίνεται έκθεση παλιάς φωτογραφίας, λαογραφικού και ιστορικού βιβλίου, προσωπικών αντικειμένων του Μακρυγιάννη και δημιουργείται η πρώτη λαογραφική Συλλογή γωστή ως "Μουσείο Κροκυλίου", με εκθέματα που προσέφερουν οι χωριανοί. Η νεολαία του Συλλόγου πρωτοστατεί για να δημιουργεί το «Λειβάδι» που φιλοξενεί παιδικά καλλιτεχνικά εργαστήρια αλλά και βραδιές γεμάτες μουσική και χορό.
Η δραστηριότητα του Συλλόγου, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εφημερίδων αλλά και της κρατικής τηλεόρασης.


...............

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1979
Κροκύλειο, 10-15 Αυγούστου