Μακρυγιάννεια

Τα Μακρυγιάννεια, εκδηλώσεις αφιερωμένες στην μνήμη του Στρατηγού Μακρυγιάννη, ξεκίνησαν το 1975 ως τα πρώτο (και μοναδικό για πολλά χρόνια) φεστιβάλ της Φωκίδας και έκτοτε παραμένουν ο μακροβιότερος πολιτιστικός θεσμός του νομού.
Παρόλο που δεν επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση λόγω υψηλού για τα οικονομικά του Συλλόγου κόστους, έφεραν στο Κροκύλειο μία σπάνια για μικρό χωριό πολιτιστική άνθιση και δημιούργησαν μόνιμες πολιτιστικές υποδομές (εντευκτήριο, λαογραφική έκθεση, εκθεσιακό χώρο, παζάρι). Το ιστορικό 1ο Συνέδριο της Β.Δ. Δωρίδας, που έγινε στα Μακρυγιάννεια του 1987 με την συμμετοχή 11 κοινοτήτων, οδήγησε λίγα χρόνια αργότερα στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας και δημιούργησε ένα θεσμό που διατηρείται μέχρι σήμερα (το 17ο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στον Κονιάκο το 2017).
Τα τελευταία χρόνια τα Μακρυγιάννεια διοργανόνονται την περίοδο 10-16 Αυγούστου κάθε δεύτερης χρονιάς, με την υποστήριξη του Δήμου Δωρίδας. 

Ακολουθεί μία επιγραμματική αναδρομή στα Μακρυγιάννεια κάθε χρονιάς:

(ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1975ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1977
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1979
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1983
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1987
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1991
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1995
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1999
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2003
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2007
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2008
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2009
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2011
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2013
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2015

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2017
10-16 ΑυγούστουΟι εκδηλώσεις είχαν περιορισμένο προϋπολογισμό, το πρόγραμμα όμως που αναπτύχθηκε σε 6 ημέρες ήταν ιδιαίτερα πλούσιο και περιείχε αρκετές συνεργασίες με Συλλόγους της περιοχής που ενίσχυσαν τον υπερτοπικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων. Κεντρική εκδήλωση ήταν η μουσική παράσταση με μουσικές από όλο τον κόσμο με τις  Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, στο σχολείο που είχε και την υποστήριξη του Δήμου. Στις εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν δύο Κροκυλιώτες καλλιτέχνες, ο μουσικός Γιώργος Τσαλκίδης με το συγκρότημά του Appalachian Cobra Worshipers έπαιξαν παλιά παραδοσιακά Αμερικάνικα τραγούδια στο Λιβάδι και ο εικαστικός Κώστας Κουνάλης παρουσίασε έκθεση ζωγραφικής στο σχολείο. Για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα βραδινή εκδήλωση σε άλλο χωριό, και συγκεκριμένα στην Πενταγιού, όπου σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο παρουσιάστηκε η ερασιτεχνική θεατρική παράσταση με πρωταγωνίστρια την Πενταγιώτισσα Εύη Σιμοπούλου.  Η λαϊκή πεζοπορία των 10 χλμ. Κροκύλειο - Περιβόλι που έγινε σε συνεργασία με τον γειτονικό Σύλλογο, και ξεκίνησε στα προηγούμενα Μακρυγιάννεια, καθιερώνεται για 3η συνεχή χρονιά. Η βραδιά νεολαίας στο Λιβάδι με τη συμμετοχή της Κοινότητας, συγκέντρωσε παιδιά από όλα τα γύρω χωριά.
Στην Πενταγιού πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά διήμερο τουρνουά 5x5 με την συμμετοχή 5 ομάδων, Πενταγιού, Κροκύλειο, Ζωριάνος, Αλποχώρι και Ψηλό Χωριό με την ομάδα μας να ξανακερδίζει το κύπελλο.
Το πρόγραμμα περιείχε επίσης κατάθεση στεφάνων, επίσκεψη στο Αβορίτι, θέατρο σκιών στη πλατεία, εθελοντική αιμοδοσία, λαϊκή συνέλευση, ρεμπέτικο γλέντι στο Λιβάδι και δραστηριότητες για τα παιδιά (τοξοβολία, κυνήγι χαμένου θησαυρού κ.α.) στη πλατεία και στο μονοπάτι των νερόμυλων.