Μακρυγιάννεια

Τα Μακρυγιάννεια, εκδηλώσεις αφιερωμένες στην μνήμη του Στρατηγού Μακρυγιάννη, ξεκίνησαν το 1975 ως τα πρώτο (και μοναδικό για πολλά χρόνια) φεστιβάλ της Φωκίδας και έκτοτε παραμένουν ο μακροβιότερος πολιτιστικός θεσμός του νομού.
Παρόλο που δεν επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση λόγω υψηλού για τα οικονομικά του Συλλόγου κόστους, έφεραν στο Κροκύλειο μία σπάνια για μικρό χωριό πολιτιστική άνθιση και δημιούργησαν μόνιμες πολιτιστικές υποδομές (εντευκτήριο, λαογραφική έκθεση, εκθεσιακό χώρο, παζάρι). Το ιστορικό 1ο Συνέδριο της Β.Δ. Δωρίδας, που έγινε στα Μακρυγιάννεια του 1987 με την συμμετοχή 11 κοινοτήτων, οδήγησε λίγα χρόνια αργότερα στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας και δημιούργησε ένα θεσμό που διατηρείται μέχρι σήμερα (το 17ο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στον Κονιάκο το 2017).
Τα τελευταία χρόνια τα Μακρυγιάννεια διοργανώνονται περίπου στις 10 με 16 Αυγούστου κάθε δεύτερης χρονιάς, με την υποστήριξη του Δήμου Δωρίδας. 

Ακολουθεί μία επιγραμματική αναδρομή στα Μακρυγιάννεια κάθε χρονιάς:

(ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1975ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1977
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1979
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1983
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1987
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1991
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1995
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 1999
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2003
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2007
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2008
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2009
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2011
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2013


...............


ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2015
10-15 ΑυγούστουΤον Ιούλιο του 2015, οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην εθνική οικονομία (κλειστές τράπεζες, επιβολή capital controls κλπ), δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον και συζητήθηκε πολύ το ενδεχόμενο ακύρωσης των εκδηλώσεων. Η προετοιμασία όμως που είχε γίνει ήταν ήδη μεγάλη και ο Σύλλογος παρά την πλήρη απουσία ρευστότητας, αποφασίζει κόντρα στις οικονομικές αντιξοότητες, να πραγματοποιήσει το μεγάλο πρόγραμμα που είχε σχεδιάσει και που περιλάμβανε 20 περίπου εκδηλώσεις σε 6 ημέρες, από βιβλίο μέχρι ποδόσφαιρο και από εικαστικά μέχρι ρεμπέτικα.
Πέρα από την πληθώρα των εκδηλώσεων, τα Μακρυγιάννεια χαρακτηρίστηκαν από τις πολλές συνεργασίες με τους Συλλόγους χωριών της περιοχής. Η λαμπερή βραδιά ήταν η συναυλία του Μπάμπη Στόκα (πρώην Πύξ-Λαξ) της 14ης Αυγούστου στο σχολείο, που συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο και έφερε στο χωριό μας πολλούς επισκέπτες από τις γύρω περιοχές. Την προηγούμενη ημέρα είχε προηγηθεί στον ίδιο χώρο μία ακόμη πολύ πετυχημένη εκδήλωση, η θεατρική παράσταση «Τα ραδίκια ανάποδα» με τον Γιώργο Γαλίτη, που ενθουσίασε το κοινό και την καταχειροκρότησε. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, το Λιβάδι γέμισε ασφυκτικά στη ρεμπέτικη βραδιά με την κομπανία της Μαρίας Κατινάρη. Το σημαντικότερο όμως κεφάλαιο των εκδηλώσεων ήταν η ανάδειξη των Δωριέων εκπροσώπων του πολιτισμού όπως του Παλαιοξαρίτη φιλολόγου Αθ. Κατσούδα που έγινε με την παρουσίαση του βιβλίου «Ντοπιολαλιές στη Δωρίδα και της Πενταγιώτικης μπάντας του Γ. Καραμούτσιου και Μ. Δάκου με την εξαίρετη μουσική βραδιά στο Λιβάδι. Με περηφάνια επίσης ο Σύλλογος φιλοξένησε την παιδική Μουσική Μπάντα Λιδωρικίου στις εκδηλώσεις έναρξης των Μακρυγιαννείων και διοργάνωσε έκθεση ζωγραφικής με έργα του Κοκκινιώτη Χ. Στέφου στο σχολείο, δίπλα από το λαογραφικό μουσείο του Συλλόγου. Μεγάλη επιτυχία επίσης σημείωσε και το τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 στους Πενταγιούς, με την συμμετοχή 4 ομάδων, Πενταγιού, Κροκύλειο, Ζωριάνος και Αλποχώρ με την ομάδα μας να κερδίζει το κύπελλο.ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2017
10-16 ΑυγούστουΟι εκδηλώσεις είχαν περιορισμένο προϋπολογισμό, το πρόγραμμα όμως που αναπτύχθηκε σε 6 ημέρες ήταν ιδιαίτερα πλούσιο και περιείχε αρκετές συνεργασίες με Συλλόγους της περιοχής που ενίσχυσαν τον υπερτοπικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων. Κεντρική εκδήλωση ήταν η μουσική παράσταση με μουσικές από όλο τον κόσμο με τις  Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο με την υποστήριξη του Δήμου Δωρίδας. Στις εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν δύο Κροκυλιώτες καλλιτέχνες, ο μουσικός Γιώργος Τσαλκίδης με το συγκρότημά του Appalachian Cobra Worshipers έπαιξαν παλιά παραδοσιακά Αμερικάνικα τραγούδια στο Λιβάδι και ο εικαστικός Κώστας Κουνάλης παρουσίασε έκθεση ζωγραφικής στο σχολείο. Για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα βραδινή εκδήλωση σε άλλο χωριό, και συγκεκριμένα στην Πενταγιού, όπου σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο παρουσιάστηκε η ερασιτεχνική θεατρική παράσταση με πρωταγωνίστρια την Πενταγιώτισσα Εύη Σιμοπούλου.  Η λαϊκή πεζοπορία των 10 χλμ. Κροκύλειο - Περιβόλι που έγινε σε συνεργασία με τον γειτονικό Σύλλογο, και ξεκίνησε στα προηγούμενα Μακρυγιάννεια, καθιερώνεται για 3η συνεχή χρονιά. Η βραδιά νεολαίας στο Λιβάδι με τη συμμετοχή της Κοινότητας, συγκέντρωσε παιδιά από όλα τα γύρω χωριά.
Στην Πενταγιού πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά διήμερο τουρνουά 5x5 με την συμμετοχή 5 ομάδων, Πενταγιού, Κροκύλειο, Ζωριάνος, Αλποχώρι και Ψηλό Χωριό με την ομάδα μας να ξανακερδίζει το κύπελλο.
Το πρόγραμμα περιείχε επίσης κατάθεση στεφάνων, επίσκεψη στο Αβορίτι, θέατρο σκιών στη πλατεία, εθελοντική αιμοδοσία, λαϊκή συνέλευση, ρεμπέτικο γλέντι στο Λιβάδι και δραστηριότητες για τα παιδιά (τοξοβολία, κυνήγι χαμένου θησαυρού κ.α.) στη πλατεία και στο μονοπάτι των νερόμυλων.