Ιστορικό

Ιστορικό

image

Ο Σύλλογος έχει έδρα την Αθήνα (Λ. Καρέα 106, ΤΚ 16233 Καρέας) και δραστηριοποιείται τόσο στην Αθήνα όσο και στο χωριό, διαθέτοντας σήμερα 700 περίπου ενεργά μέλη στην Ελλάδα και 150 στον απόδημο Ελληνισμό, κυρίως στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ιδρύθηκε το 1950, με πρώτο πρόεδρό του τον διεθνή δικηγόρο και νομομαθή Αναστάσιο Τσώρη, μετέπειτα μεγάλο ευεργέτη και δωρητή του Κροκυλείου. Μετά από μεγάλη προσπάθεια ανεγείρει το 1961, την προτομή του Μακρυγιάννη στην είσοδο του χωριού, έργο που υπογραμμίζει το Κροκύλειο και την Δωρίδα ως γεννέτειρα τοου μεγάλου Στρατηγού.

image
Η προτομή του Μακρυγιάννη μεταφέρεται σε βάθρο (1961)

Στη συνέχεια ο Σύλλογος ενεργοποιείται και συμμετέχει σε πολλά κοινωφελή έργα του χωριού όπως την δεκαετία του 1960 που πρωτοστατεί στη διάνοιξη του αμαξητού δρόμου από τον κεντρικό επαρχιακό άξονα προς το οροπέδιο της Παναγίας (πρόκειται για τον δασικό δρόμο 2km που οδηγεί σήμερα στο καταφύγιο). Την δεκαετία του 1970 το Κροκύλειο στήνει επιπλέον έναν τύμβο προς τιμήν του Μακρυγιάννη, λίγο έξω από το χωριό, στην περιοχή επονομαζόμενη Αβορίτι, που είναι και ο ακριβής τόπος γέννησης του Στρατηγού.

image
Από τα πρώτα Μακρυγιάννεια (1975)

Το 1975 ο Σύλλογος Κροκυλιωτών εγκαινιάζει με εξαιρετική επιτυχία το μοναδικό τότε φεστιβάλ της Φωκίδας, τα ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ που αποτέλεσαν το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στη Φωκίδα περιλαμβάνοντας εκδηλώσεις χορού, αθλητισμού, θεάτρου κλπ. Έκτοτε το φεστιβάλ επαναλαμβάνεται περιοδικά λόγω υψηλού κόστους, προκλεί όμως στο Κροκύλειο μία σπάνια για μικρό χωριό πολιτιστική άνθιση. Τα έτη 1975, 1777, 1979, 1983, 1987, 1991, 1995, 1999, 2003, 2007, 2011, 2013, 2015 και 2017 αποτελούν χρονιές Μακρυγιαννείων και φιλοξενούνε παραστάσεις ορόσημα όπως τα Μπαλέτα «Μπολσόι» (1991), τον Διονύση Σαββόπουλο (2007), τον Λάκη Χαλκιά (2011) και τον Μπάμπη Στόκα (2015). Το 1977 ο Σύλλογος στηρίζει την πρωτοβουλία της νεολαίας και ιδρύει το εντευκτήριο «Λειβάδι» που λειτουργεί για πολλά χρόνια σαν καλοκαιρινό χορευτικό κέντρο – εντευκτήριο. Με τη μεγάλη δωρεά του Αναστασίου Τσώρη αρχίζει την ανέγερση του ξενώνα στη πλατεία του χωριού. Η οικοδομή συνεχίζεται με την οικονομική ενίσχυση των μελών και φτάνει περίπου μέχρι τη μέση της κατασκευής. Τότε ο Σύλλογος εξαντλημένος οικονομικά μεταβιβάζει το οικοδόμημα στην Κοινότητα Κροκυλείου, προκειμένου να υπαχθεί το οικοδόμημα στον τότε αναπτυξιακό νόμο 1262 και να αποπερατωθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Δωρίδας. Την ίδια εποχή επίσης κτίζεται το καταφύγιο στη Παναγία.Το 1982 ιδρύει Χορευτική Ομάδα Παραδοσιακών Χορών που είχε μία πλούσια πορεία παραστάσεων, στην Αθήνα στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Η Ομάδα φιλοξένησε ανά καιρούς την πλειονότητα των παιδιών του χωριού και απέκτησε μέσα από την 30ετή της δραστηριότητα, χορευτική γνώση από όλες τις γωνιές της Ελλάδας καθώς και πολλές ιδιόκτητες στολές. Την 1983 ο Σύλλογος εκδίδει την εφημερίδα ΤΟ ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ, με ανελλιπή από τότε κυκλοφορία μέχρι το 2018 που σταμάτησε λόγω του υψηλού κόστους έκδοσης.

image
Από το πρώτο αναπτυξιακό Συνέδριο της Β.Δ. Δωρίδας (1987)

Το 1987 ίδρυσε το Διαρκές Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Συνέδριο Β.Δ. Φωκίδας. Ιδρυτικό μέλος από τότε συμμετέχει ενεργά στην Ομοσπονδία Συλλόγων Β.Δ. Δωρίδας.Το 1989 ο Σύλλογος αγοράζει με ίδια κεφάλαια, από εισφορές και δωρεές μελών την ιδιόκτητη στέγη που έχει στον Καρέα προκειμένου να στεγάσει τα γραφεία του τις συνεδριάσεις του και τα εβδομαδιαία μαθήματα χορού.Το 2005 προχωρά σε εργασίες και επισκευάζει - αναβαθμίζει το εντευκτήριο «Λειβάδι» στο Κροκύλιο, προκειμένου να φιλοξενεί ομιλίες, προβολές, παραστάσεις κλπ σαν χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων. Έκτοτε το εντευκτήριο γίνεται η «θερινή έδρα» του Συλλόγου που φροντίζει ανελλιπώς για την καλή λειτουργία του και το πλούσιο πρόγραμμα στην σύντομη θερινή περίοδο που ανοίγει.

Το 2006 δημιουργείται Τράπεζα Αίματος για τα μέλη του Συλλόγου και πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι ετήσιες αιμοδοσίες στο Κροκύλειο.

image
Εργασίες στο Καταφύγιο Παναγίας (2008)

Το 2008 ολοκληρώνει την ανακαίνιση & αναβάθμιση του καταφυγίου «Παναγίας» με την βοήθεια του συγχρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος «Leader+» και αποκτά έτσι ένα από τα ποιο σύγχρονα καταφύγια.

image
Από το Ισόγειο του Λαογραφικού Μουσείου (2012)

Το 2012 η λαογραφική συλλογή του Συλλόγου μεταφέρεται μέσα σε μία προσομοίωση παραδοσιακού διώροφου σπιτιού που κατασκευάζεται μέσα στο δημοτικό σχολείο εγκαινιάζοντας έτσι ένα αυθεντικό και πρωτότυπο Λαογραφικό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε με την χορηγία του Ιδρύματος της οικογένειας Κ. Μακρυκώστα. Με χορηγία του ίδου ευεργέτη έρχεται το 2015 από το Λιδωρίκι στο χωριό ασύρματα, μία adsl γραμμή προεκιμένου να δώσει πρόσβαση free-wi fi σε κοινόχρηστους χώρους του χωριού.

image
Εργασίες διαμόρφωσης του Μονοπατιού των Νερόμυλων (2017)

Η στοχευμένες χορηγίες του Ιδρύματος συνεχίζονται και με νέα χορηγία του το 2017 προς τον Σύλλογο, δημιουργήται μία νέα διαδρομή πολιτισμού στο κεντρικό ρέμα του χωριού που θα ονομαστεί το "Μονοπάτι των Νερόμυλων" και θα ενώσει τις θέσεις 3 νερόμυλων που κάποτε λειτουργούσαν στο χωριό.

Το 2015 δημιουργεί την ιστοσελίδα krokilio.gr στην οποία εκτός από ειδήσεις και νέα συγκεντρώνονται ένα πλήθος υλικού σχετικά με το χωριό και τον Σύλλογο. Το 2019 η ιστοσελίδα αναβαθμίζεται στη σύγχρονη μορφή της προσφέροντας πρόσβαση σε βιβλία, στο πλήρες αρχείο της εφημερίδας, σε βιογραφικά προσώπων, σε πολλά αφιερώματα κλπ.

Το 2022 με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Μακρυκώστα ο Σύλλογος εξοπλίζει την κουζίνα του ξενώνα Κροκυλείου με επαγγελματικές συσκευές και πραγματοποιεί επισκευές στα δωμάτια του ξενοδοχείου.