Ανακοινώσεις,Ειδήσεις
Η Γενική Συνέλευση, η κοπή της βασιλόπιτας και το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου
29/02/2024
Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μαζί με την κοπή της βασιλόπιτας στο ξενοδοχείο Central Athens Hotel, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Μαζί με την Συνέλευση πραγματοποιήθηκαν και εκλογές για νέο Δ.Σ. Ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες που η Γενική Συνέλευση δεν πραγματοποιήθηκε στην στέγη του Συλλόγου στην Λεωφόρο Καρέα που είναι πλέον ενοικιασμένη. 

Το ξενοδοχείο βρίσκεται κοντά στην πλατεία Συντάγματος γεγονός που μπορούσε να διευκολύνει την προσέλευση αρκετών χωριανών. Δυστυχώς όμως η προσέλευση του κόσμου ήταν για μία ακόμη χρονιά μικρή επιβεβαιώνοντας το ευρύτερο και διαχρονικό πρόβλημα που εμείς το εισπράττουμε ως φθίνουσα συμμετοχή στο Σύλλογο, στην πραγματικότητα όμως αντικατοπτρίζει την αάλογη πορεία της ελληνικής ορεινής και μειονεκτικής επαρχίας. Τα χωριά μας σιγά - σιγά μειώνουν τον πληθυσμό τους, μετά χάνει τους επισκέπτες τους και τελικώς αργοσβήνουν (μαζί τους φθίνουν και οι Σύλλογοι) με την πολιτεία δυστυχώς να αδρανεί διαχρονικά στην εξέλιξη αυτή. Το θέμα αυτό φυσικά και μας προβληματίζει αλλά δεν μας απογοητεύει ούτε μειώνει φυσικά την θέλησή μας να συνεχίσουμε να προσφέρουμε και να δημιουργούμε συνθήκες για να βελτιωθεί το χωριό μας και να ενθερρύνουμε την προσέλευση του κόσμου σε αυτό.


Άποψη της Γενικής Συνέλευσης


Στους παρευρισκομένους προσφέρθηκε καφές με κρουασάν και σάντουιτς. Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εκλέχθηκε ο κ. Κώστας Γραβάνης και Γραμματέας η κα. Γεωργία Βενιζέλου. Πριν την έναρξη της συνέλευσης διαβάστηκε χαιρετισμός του Εκπροσώπου της κοινότητας Κροκυλείου κ. Κώστα Αυγερόπουλου. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο Διοικητικός απολογισμός από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Βαγγέλη Γραββάνη την βοήθεια προτζέκτορα και με ανάλογες διαφάνειες .

Διοικητικός απολογισμός 2023

Ο πρόεδρος επισήμανε ότι το 2023 αποτέλεσε μία πολύ κρίσιμη χρονιά για τον Σύλλογο, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αλλαγές όπως η ενοικίαση της στέγης του Καρέα που άρχισε να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον Σύλλογο καθώς και η απόκτηση μόνιμης στέγης στο Κροκύλειο με την ενοικίαση του οικήματος Κουτσούκου. Οι δράσεις του Συλλόγου το 2023 ήταν πολλές και επιγραμματικά αναφέρθηκαν τα παρακάτω:

  • Ο Σύλλογος μετά από αρκετά χρόνια (λόγω κλειστού ξενοδοχείου) οργάνωσε ξανά το αποκριάτικο πάρτυ που γινόταν παραδοσιακά στο Κροκύλειο. Κάπως έτσι στις 26 Φεβρουαρίου 2023, η αίθουσα γέμισε με κόσμο, ο d.j. έδωσε το ρυθμό με κεφάτη μουσική και πραγματοποιήθηκε μία όμορφη βραδιά που θύμισε μεγάλους χορούς του παρελθόντος.
  • Μετά την απόφαση που είχε λάβει η Γενική Συνέλευση του 2023, ο Σύλλογος προχώρησε στην ενοικίαση της αίθουσας του Καρέα με έναρξη μίσθωσης την 1η Απριλίου 2023. Κράτησε μόνο έναν μικρό χώρο 2τ.μ. με ανεξάρτητη είσοδο μέσα από την πολυκατοικία, προκειμένου να αποθηκεύσει λίγα πράγματα που έπρεπε να μείνουν στην Αθήνα αλλά και για να διατηρήσει την έδρα του Συλλόγου στην ίδια διεύθυνση. Τα περισσότερα πράγματα αποφασίστηκε να μεταφερθούν στο Κροκύλειο και για το λόγο αυτό ξεκίνησαν προετοιμασίες στις αποθήκες του ξενοδοχείου ώστε να βαφτούν, να καθαριστούν και να είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν τον εξοπλισμό και το αρχείο του Συλλόγου. Παράλληλα στην Αθήνα αγοράστηκαν πολλά κουτιά αποθήκευσης, 6 νέες βαλίτσες για τις στολές, υλικά συσκευασίας κλπ. και ξεκίνησε η ομαδική και δύσκολη προσπάθεια της μετακόμισης. Όλα τα μέλη του Συλλόγου δουλέψανε πολλές ώρες για να συσκευάσουν σωστά όλα τα αντικείμενα και να παραδώσουν ελεύθερο τον χώρο. Το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια αφού τα έσοδα των ενοικίων για το 2023 ήταν 4.320€ ενώ ο Σϋλλογος δεν επιβαρύνεται πλέον από τα έξοδα κοινοχρήστων, ΔΕΗ και νερού.
  • Η βιβλιοθήκη Μακρυγιάννη ενισχύθηκε με καινούρια βιβλία και αριθμεί πλέον 21 βιβλία σε έντυπη μορφή και 11 βιβλία σε ψηφιακή.
  • Την Κυριακή του Πάσχα 17 Απριλίου, ο πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό πασχαλιάτικο γλέντι στο ξενοδοχείο με μουσική d.j.  Ο Σύλλογος κέρασε ποτά όλους τους παρευρισκομένους, προσφορά της Οικογενείας Μακρυκώστα.
  • Τον Απρίλιο ολοκληρώθηκε και η μετατροπή του τζακιού του ξενοδοχείου σε ενεργειακό. Η εργασία ήταν επίσης μία προσφορά της Οικογενείας Μακρυκώστα.
  • Συντάχθηκε και τοποθετήθηκε στην είσοδο της λαογραφικής συλλογής, δίγλωσση επιγραφή με όλο το ιστορικό της συλλογής στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα.
  • Τον Μάιο χορηγήθηκαν 4 οικονομικές ενισχύσεις σε προπτυχιακούς φοιτητές καταγόμενους από το Κροκύλειο, προσφορά της Οικογενείας Μακρυκώστα.
  • Καθαρίστηκε από χόρτα το οικόπεδο "δωρεάς Αρμάου" που ανήκει στον Σύλλογο, μετά από πολλά χρόνια, το οποίο είχε ήταν μη προσβάσιμο από τα αγριόχορτα που φύτρωναν τα τελευταία έτη.
  • Το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η επισκευή της στέγης στο Λιβάδι. Στα πλαίσια των εργασιών, επισκευάστηκε ο σκελετός, αντικαταστάθηκαν όλα τα κεραμύδια και τοποθετήθηκε νέο ταβάνι. Τα μπάζα απομακρύνθηκαν με ενοικιαζόμενο κάδο. Τα υλικά του έργου πρόσφερε ο κ. Ντίνος Μακρυκώστας.
  • Ενοικιάστηκε η αίθουσα του παζαριού στην πλατεία από την οικογένεια Κουτσούκου, προκειμένου το παζάρι να αποκτήσει μόνιμη στέγη.  Πραγματοποιήθηκαν εργασίες βαψίματος και νέας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.
  • Πραγματοποιήθηκαν τα Μακρυγιάννεια 2023 με πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις την υποστήριξη του Δικτύου Δελφών και του Δήμου Δωρίδας. Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις εντάχθηκαν σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Leader+ με δικαιούχο το Δίκτυο Δελφών με αποτέλεσμα ο Σύλλογος να μην επιβαρυνθεί με σημαντικά έξοδα.
  • Αθλητικές εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες ξεκίνησαν στις 13 Αυγούστου με συμμετοχή παιδικής και αντρικής ομάδας σε τουρνουά στην Πενταγιού, συνεχίστηκαν στις 15 Αυγούστου με φιλικό παιχνίδι μπάσκετ στο Τρίστενο και ολοκληρώθηκαν στις 16 Αυγούστου στο Κροκύλειο με αθλητικές εκδηλώσεις που περιλάμβαναν αγώνες ταχύτητας, αντοχής 3χλμ., λιθάρι και τσουβαλοδρομίες.
  • Στις 13 Αυγούστου έγινε η κατάθεση στεφάνων και τα εγκαίνεια μιας αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής τριών Κροκυλιωτών καλλιτεχνών, του Θ. Ασίκη, του Σ. Πιλιούνη και του Δ. Σταυρόπουλου.
  • Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε στο σχολείο συναυλία του Αργύρη Λούλατζη.
  • Στις 14 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε για 9η συνεχή χρονιά πεζοπορία από Κροκύλειο προς Περιβόλι.
  • Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μεγάλη συναυλία των Χαΐνηδων με πλήθος κόσμου να συρρέει από την ευρύτερη Δωρίδα.
  • Στις 16 Αυγούστου έγινε γλέντι γαμπρών και νυφών στην πλατεία με παραδοσιακή μουσική και απονεμήθηκαν μετάλλια στους συμμετέχοντες των αθλητικών εκδηλώσεων.
  • Κατά τη διάρκεια 10-16 Αυγούστου λειτούργησε το Παζάρι των γυναικών με πολλά προϊόντα όπως κούπες, t-shirts, μαγνητάκια, υμαρικά, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, ντακουπάζ, παιχνίδια, βιβλία κλπ
  • Κατά τη διάρκεια 10-17 Αυγούστου λειτούργησε το Λιβάδι, το οποίο καθαρίστηκε περιμετρικά από βλάστηση και πουρνάρια ενώ απέκτησε και μία νέα γραμμή φωτισμού.
  • Η Τράπεζα αίματος του Συλλόγου προσέφερε αίμα σε Κροκυλιώτες καθώς σε τραυματίες του δυστυχήματος των Τεμπών.
  • Στις 28 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στο μνήμα του Αν. Τσώρη. Είχε προηγηθεί η συντήρηση του μνήματος με δαπάνη του Ιδρύματος Υποτροφιών Αναστασίου Τσώρη.
  • Προετοιμασία έκδοσης ερευνητικής καταγραφής Ι. Ηλιόπουλου με θέμα την επανάσταση του 1821 στη Δωρίδα και με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader+
  • Λοιπές δράσεις όπως συνεργασία με την ΜΚΟ "Οικογένεια" για την διάνοιξη μονοπατιού Ζωριάνο-Κροκύλειο, συμμετοχή στην Ομοσπονδία και στο Ίδρυμα Υποτροφιών Αν. Τσώρη, συντήρηση ιστοσελίδας, fb κλπ

Οικονομικός Απολογισμός

Ακολούθησε ο οικονομικός απολογισμός, σύμφωνα με τον οποίο τα έσοδα ήταν 7.506,15€, τα έξοδα 24.137,22€ εκ των οποίων 15.253€ αφορούν δράσεις που έγιναν σε συνεργασία με τον κ. Ντίνο Μακρυκώστα και 3.410€ έξοδα για την προετοιμασία έκδοσης του βιβλίου του κ. Ι. Ηλιόπουλου (δαπάνη που θα αναπληρωθεί προσεχώς από την χρηματοδότηση Leader+. Τα ταμειακά διαθέσιμα στις 31-12-2023 ήταν 7.753,23€.

Ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός ψηφίστηκαν ομόφωνα από την Γενική Συνέλευση ενώ ακολούθησε συζήτηση για διάφορα θέματα όπως το ξενοδοχείο, οι στολές του χορευτικού κλπ .

Αρχιαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.

Η Γενική Συνέλευση ανανέωσε την εμπιστοσύνη της στα μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, εκλέγοντας εκ νέου τους Βενιζέλου Γεωργία, Γραββάνη Γιωργή, Γραββάνη Βαγγέλη, Κουτσούκο Χάρη, Μαυραγάνη Δημήτρη, Σαΐτη Νίκη και Ψυρρή Ελένη. Στην ελεγκτική επιτροπή εκλέχτηκαν οι Κώστας Γραββάνης, Ελένη Ράμμου και Παρασκευάς Γραββάνης.

Κοπή Βασιλόπιτας

Η κοπή της βασιλόπιτας πραγματοποιήθηκε σε έναν όμορφο χώρο του ξενοδοχείου. Το τυχερό φλουρί έτυχε στον Παρασκευά Γραββάνη που κέρδισε ένα όμορφο κουτί ντεκουπάζ που χειροτέχνησε η Ντίνα Μανίκα.

Η βασιλόπιτα και άποψη από τον χώρο που κόπηκε

Κάπου εδώ τελείωσε όμορφα η εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης με τους παρευρισκομένους να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου. 

Συγκρότηση νέου ΔΣ σε σώμα

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Κροκυλιωτών ο Μακρυγιάννης, συνεδρίασε για πρώτη φορά λίγες μέρες αργότερα, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Γραββάνης Βαγγέλης: Πρόεδρος
Μαυραγάνης Δημήτρης: Αντιπρόεδρος
Γραββάνης Γιωργής: Γεν. Γραμμματέας
Κουτσούκος Χάρης: Ταμίας
Βενιζέλου Γεωργία: Μέλος
Ψυρρή Ελένη: Μέλος
Σαΐτη Νίκη: Μέλος

Το νέο ΔΣ συζήτησε μία πληθώρα θεμάτων και σχεδίασε τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να γίνουν μεταξύ των οποίων και μία χορεσπερίδα που θα ανακοινωθεί σύντομα.

***

επάνω φωτογραφία: 
Στην Γενική Συνέλευση της 4ης Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Central Athens Hotel. 
Από αριστερά: Ψυρρή Ελένη, Γραββάνης Βαγγέλης, Γραβάνης Κώστας (Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης), Βενιζέλου Γεωργία, Σαΐτη Νίκη, Κουτσούκος Χάρης, Μαυραγάνης Δημήτρης