H ιστοσελίδα του Συλλόγου Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης»

Πέτρινες βρύσες, γραφικά ξωκλήσια, πλακόστρωτα μονοπάτια, τρεχούμενα νερά, πανύψηλες λεύκες και μία μεγάλη αμφιθεατρική πλατεία είναι λίγα μόνο από αυτά που μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει σε έναν ευτυχώς άγνωστο ακόμα για την τουριστική βιομηχανία προορισμό, το Κροκύλειο Φωκίδας. Χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 850μ., είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός και μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι. Η Ιστορία εδώ βρίσκεται παντού, γεννέτηρα του μεγάλου στρατηγού Μακρυγιάννη, καθώς και του φιλικού Θανάση Λιδωρίκη – Σκαρλάτου, γραμματέα και σφραγιδοφύλακα του Αλή – Πασά. Στα μέρη αυτά παντρεύτηκε η Μαρία Πενταγιώτισσα, τον Γιώργο Αρμάο μετά την αποφυλάκισή της και έζησε τα τελευταία της χρόνια. Κι αν ψάξεις στο νεκροταφείο, θα ανακαλύψεις σε μια γωνιά τον παλιό τάφο της.

Ο Σύλλογος του χωριού με ένα βαρύ βιογραφικό 65 ετών, συνεχίζει ένα πλούσιο πολιτιστικό έργο άρρηκτα συνδεδεμένο με το χωριό. Η λειτουργία του ορειβατικού καταφυγίου, του υπαίθριου εντευκτηρίου Λιβάδι και του Λαογραφικού Μουσείου στο χωριό είναι λίγες μόνο από τις δραστηριότητες που αναπτύσσει. Κάθε 2 χρόνια διοργανώνει ένα μεγάλο φεστιβάλ τα «Μακρυγιάννεια», εκδίδει εφημερίδα και φροντίζει για την διοργάνωση εκδηλώσεων και χορών τόσο στην Αθήνα όσο και στο Κροκύλειο. 

Η ιστοσελίδα μας φιλοδοξεί να προβάλει τις ομορφιές του χωριού, τις δραστηριότητες του Συλλόγου και να αρχίσει να συγκεντρώνει το πλούσιο λαογραφικό και ιστορικό υλικό που υπάρχει για το χωριό. Σημειώνουμε πως στην παρούσα διεύθυνση krokilio.gr λειτουργούσε για το διάστημα 2012-2014 η ιστοσελίδα της κοινότητας που ενημέρωνε ο τ. Εκπρόσωπος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Αθ. Μπαρμπούτης που στήριξε την προσπάθειά μας και μας παραχώρησε το υλικό που είχε. Ακόμα είμαστε σε αρχικό στάδιο αλλά πιστεύουμε πως πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε τις σελίδες μας και να συγκεντρώσουμε το ενδιαφέρον Κροκυλιωτών από Ελλάδα και Ομογένεια καθώς και επισκεπτών της περιοχής μας.

Ιστορικά & Λαογραφικά

Το Κροκύλειο είναι χωριό που βρίσκεται στο νομό Φωκίδας (επαρχία Δωρίδας) σε υψόμετρο 840 μέτρων.

Δραστηριότητες

Το Κροκύλειο είναι χωριό που βρίσκεται στο νομό Φωκίδας (επαρχία Δωρίδας) σε υψόμετρο 840 μέτρων.

Διαμονή

Το Κροκύλειο είναι χωριό που βρίσκεται στο νομό Φωκίδας (επαρχία Δωρίδας) σε υψόμετρο 840 μέτρων.

Ειδήσεις

27 Οκτωβρίου, 2016
Ημέρες αργίας όπως η 28η Οκτωβρίου δεν παύουν να αποτελούν πάντα για τους Κροκυλιώτες που διαμένουν στην Αθήνα ή σε άλλες πόλ...
Περισσότερα 
05 Οκτωβρίου, 2016
του Κώστα Καψάλη από το Λιδωρίκι Πάνε μερικά  χρόνια φίλοι  μου , που κάποιο  καλοκαιρινό  μεσημεράκι&nbs...
Περισσότερα 
19 Σεπτεμβρίου, 2016
Χωρίς wi-fi έχει μείνει από την Κυριακή το μεσημέρι το Κροκύλειο, επειδή ο Δήμος εντελώς απροειδοποίητα έκοψε την τηλεφωνική ...
Περισσότερα 

Εφημερίδα

Πατήστε εδώ

Ο ερτασμός της 28ης Οκτωβρίου στο Κροκύλειο

Ο Δήμος Δωρίδας μας απέστειλε το πρόγραμμα του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940, σύμφωνα με το οποίο θα πραγματοποιηθεί δοξολογία, πανηγυρικός, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από φορείς στο μνημείο του Μακρυγιάννη. Το τριήμερο Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή, της 28ης Οκτωβρίου, αποτελεί σίγουρα μία ΄πολύ ωραία ευκαιρία για όλους τους Κροκυλιώτες που μένουν Αθήνα ή σε άλλες πόλεις, να αποδράσουν και να βρεθούν κοντά στο χωριό τους.